Roman Mihaes: AIE-2, este o alianta de centru/stinga – centru/dreapta - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Roman Mihaes: AIE-2, este o alianta de centru/stinga – centru/dreapta

Imediat dupa decizia PD de a continua guvernarea in cadrul AIE- 2, se tot vorbeste despre alianta de centru-dreapta de guvernare. Ceea ce nu este corect si este folosit de propaganda comunista pentru a diminua reprezentativitatea AIE -2.
Consider ca alianta de guvernare a PD impreuna cu PL si PLDM este una de centru/stinga – centru/dreapta, i se mai poate spune alianta de larg interes national, deoarece PD este un partid de centru-stinga iar PL si PLDM partide de centru dreapta. Astfel aceasta alianta este mai reprezentativa si reprezinta un numar mai mare de cetateni, si de opinii si curente politice decit o eventuala alianta ingusta intre PD si PCRM. AIE-2 este un exemplu pozitiv de conlucrare constructiva intre forte politice cu opinii uneori diferite de centru/stinga si de centru/dreapta in numele interesului national.
AIE-2, are si o reprezentare buna la nivel international, astfel PL este membru al ALDE, PLDM al PPE si PD al Internationalei socialiste, cele mai mari si onorabile familii internationale ale partidelor.
Daca PD s-ar fi aliat cu PCRM am fi avut o alianta de centru-stinga, deoarece ambele partide sunt din zona doctrinara de stinga, social/democrat si socialist/comunist. Aceasta alianta nu ar fi reprezentat si electoratul de centru-dreapta, si ar fi fost una mai putin reprezentativa si chiar nociva, pentru ca nu ar fi exprimat interesul national de integrare europeana a RM. Sa nu uitam ca PCRM face parte dintr-o grupare marginala la nivel international a stingii europene unite, care reuneste partide comuniste si socialiste radicale din europa.
Iar daca am fi avut o alianta de guvernare  intre toate partidele parlamentare, am fi avut o alianta de interes national , ceea ce s-a mai intimplat in unele tari in perioade de profunda criza, de exemplu in Spania dupa dictatura lui Franco, acordul de la Moncloa. In perspectiva si pcrm se va desumfla si asemenea partidelor din aceasta alianta va deveni un partid mic de vreo 5% asa cum le sta bine partidelor extremiste si radicale.
Este bine sa numim lucrurile corect, astfel ca sa nu permitem speculatiile si interpretarile.

Integral la Roman Mihaes – Analist Online

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.