Afacerea „Şoimii Patriei” - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Afacerea „Şoimii Patriei”

O investigatie de Catalin Antohe

Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, a spart mai mult de şapte milioane de euro din banii publici pentru cumpărarea şi amenajarea sediilor a numai patru grădiniţe din sectorul pe care-l administrează. Chiliman nu a găsit sedii mai bune pentru cele patru grădiniţe decât vilele şi terenurile unor prieteni sau parteneri de afaceri pe care le-a cumpărat, fără licitaţie, la preţuri de palate sau reşedinţe regale. Sumele cheltuite pe grădiniţe au crescut şi de cinci ori faţă de cele aprobate de Guvernul Tăriceanu şi au intrat în buzunarele cântăreţei Gabi Luncă, a investitorului imobiliar Gheorghe Chicheanu şi a firmei patronate de omul de afaceri libanez, Mohammad Murad, fondatorul lanţului de fast-food „Spring Time”.

„Tot noi votăm ce-am negociat”

La data de 31 martie 2008, Guvernul Tăriceanu a aprobat repartizarea unor sume din bugetul de stat către bugetele locale, pentru reabilitarea mai multor grădiniţe şi şcoli din ţară. Sectorul 1 al Capitalei a primit, prin hotărârea de guvern, un tratament special. Bugetul sectorului condus de Chiliman a fost”dăruit” cu o sumă generoasă – 12 milioane de lei, bani necesari pentru a cumpăra patru clădiri în care să funcţioneze grădiniţele. Sumele au fost defalcate pe fiecare grădiniţă în parte, în funcţie, evident, de negocierile prealabile dintre edilii locali şi proprietarii imobilelor „vânate” pentru grădiniţe, cu sume fixe, cuprinse între 2 milioane şi 4 milioane de lei.

La trei luni după intrarea în vigoare a hotărârii de guvern 370/2008, consilierii locali ai sectorului 1 au votat însă o hotărâre prin care au desemnat pe trei dintre ei (Dincă Gheorghe, Crişu Florian şi Dumitrescu Cristian) să facă parte dintr-o aşa-zisă comisie de negociere a preţurilor. Două luni mai târziu, la data de 19 septembrie 2008, Consiliul Local a aprobat preţurile negociate de cei trei consilieri, astfel că trio-ul Dincă-Crişu-Dumitrescu este tocmai bun de invitat la Agenţia Naţională pentru Integritate (ANI) dacă se va dovedi că şi-au votat, în septembrie 2008, propria negociere.

Taraful Onoriu a cântat de 4 milioane

Continuarea, insotita de documente la Ziarul de Investigatii

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.