Academicieni clujeni cer repunerea placii lui Nicolae Iorga pe soclul statuii lui Matei Corvin, vandalizat de UDMR. SRI a informat degeaba "autoritatile romanesti". DOC - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Academicieni clujeni cer repunerea placii lui Nicolae Iorga pe soclul statuii lui Matei Corvin, vandalizat de UDMR. SRI a informat degeaba “autoritatile romanesti”. DOC

Prestigiosi membri ai Academiei Romane şi cadre universitare din Cluj Napoca şi din Iaşi au semnat un memoriu care a fost inaintat Primăriei din Cluj-Napoca, în care cer repunerea pe soclul statuii lui Matei Corvin a textului istoricului Nicolae Iorga, demontat la începutul renovării grupului statuar şi care a fost “uitat” sa mai fie montat după inaugurarea maghiara a acestuia, transmit RGN Press si NapocaNews.

Ziaristi Online a atras atentia inca de dinainte de reinaugurarea statuii asupra acestui atac la adresa istoriei nationale si a unui monument istoric.Vezi: Nicolae Iorga a fost cenzurat de UDMR de pe statuia lui Matei Corvin din Cluj cu numai 787.000 de euro. Etapele falsificarii istoriei. FOTO si Statuia lui Matei Corvin din Cluj inaugurata prin mutilarea istoriei consfintite de Iorga. Ministrul Resurselor Ungariei: “Kolozsvar e al nostru”. VIDEO

Potrivit sursele noastre, Serviciul Roman de Informatii a informat factorii de conducere de la nivel local si central asupra acestei intentii, pusa apoi in practica de masinaria anti-romaneasca a UDMR. In ciuda avertismentelor societatii civile romanesti si a institutiilor abilitatea cu apararea Constitutiei, “clasa politica conducatoare” “responsabila” a dat dovada din nou de tradarea Romaniei. In interesul caror “deziderate”?

Redam mai jos protestul. Sa punem de-acum pariu ca va fi ignorat? Oare n-ar fi mai simplu sa fie refacuta placuta si montata de romanii cu spirit civic din Cluj-Napoca?

“Semnatarii prezentului memoriu, asumandu-ne intreaga istorie a municipiului Cluj Napoca, inclusiv responsabilitatea fata de destinul sau cultural si stiintific, al promovarii valorilor europene de toleranta, umanism, grad inalt de civilizatie, adevar, demnitate si dreptate (inclusiv pe durata lor istorica), am constatat cu surprindere ca la terminarea lucrarilor de restaurare a grupului statuar Matei Corvinul, nu s-a repus pe soclu textul marelui istoric Nicolae Iorga din 1932. Cu atat mai mult, cu cat acest text a facut parte din chiar istoria monumentului si a mentalului colectiv al Clujului”, se arata in memoriul adresat Primariei si Consiliului local Cluj Napoca.

In memoriu se arata ca aplicarea pe soclu a textului a fost urmarea protestului intelectualităţii române clujene interbelice faţă de mesajul din 1902, în care steagul Moldovei a fost înclinat la picioarele statuii regelui Matei Corvin. Restituirea adevărului ar fi un gest de minimă reparaţie morală faţă de promovarea, în timp, a unui neadevăr istoric, transmis la nivel simbolic de grupul statuar recent restaurat în forma iniţială din 1902, inaugurat în aprilie 2011, în absenţa textului din 1932, fără acordul majorităţii clujenilor”, se arată în memoriul academicienilor.

“Solicităm Primăriei şi Consiliului Local al municipiului Cluj-Napoca să întreprindă toate demersurile necesare, în limita atribuţiunilor legale şi cu responsabilitate faţă de memoria înaintaşilor, pentru reamplasarea pe soclul monumentului a textului marelui Nicolae Iorga. (…) Solicitarea noastră nu se vrea decât o punte de legătură, respect şi reciprocă preţuire între două culturi şi popoare, reprezentate atât de bine de marea personalitate a regelui Matei Corvin.

Memoriul adresat Primariei din Cluj Napoca este semnat de şapte academicieni clujeni – Camil Mureşan, Horia Colan, Ioan Aurel Pop, Dumitru Protase, Nicolae Edroiu, Marius Porumb, Emil Burzo, de profesorii universitari Liviu Pop, Ioan Bolovan, Gheorghe Lazarovici, Teodor Vidan, Ironim Martian şi Teodor Buhăţiel, dar şi de istoricii Gelu Neamţu, Nicolae Sabău şi Ioan Chindriş, pictorul Teodor Botiş, medicul Traian Neamţu şi scriitorii Constantin Zărnescu, Doina Cetea, Viorel Cacoveanu şi Mariana Bojan, respectiv inginerul Liviu Hordoan. Din Iaşi au semnat directorul Institutului de Istorie “A.D. Xenopol”, Gheorghe Cliveti, şi universitarii Dumitru Ivănescu, Silviu Văcaru, Andi Mihalache şi Mihai Mîrza, si altii (vezi documentul in orginal, inainte de fi transmis in forma sa corectata, mai jos).

Conform surselor Romanian Global News din cadrul primariei din Cluj Napoca, placuta lui Iorga a fost scoasa la presiunea UDMR-ului, mai precis a ministrului Culturii Kelemen Hunor, primarul din Cluj acceptand acest lucru.

Lista a ramas deschisa

Foto: NapocaNews

Cititi si: Lucian Blaga: Spatiul Mioritic. Cadoul Ziaristi Online de An Nou

Print Friendly, PDF & Email

9 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.