Grofii UDMR, strans uniti in jurul lui Borbely. Filiera Paszkany-Rotschild si "Trigranit"-ul care ar trebui sa stea la baza Dosarului DNA/SRI al ministrului UDMR - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Grofii UDMR, strans uniti in jurul lui Borbely. Filiera Paszkany-Rotschild si “Trigranit”-ul care ar trebui sa stea la baza Dosarului DNA/SRI al ministrului UDMR

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat pentru Realitatea TV că în acest moment ministrul Laszlo Borbely, cercetat pentru trafic de influenţă, are susţinerea UDMR. Totodata conducerea UDMR a anuntat ca se reuneşte de urgenţă joi, la ora 16.00, la Cluj-Napoca, pentru a stabili ce masuri va lua, in contextul in care deputatul UDMR, Peter Lakatos, a declarat miercuri, pentru Antena 3, că partidul din care face parte “ar fi şantajat de preşedintele Traian Băsescu.” Peter Lakatos consideră că liderul României s-ar afla în spatele scandalului în care este implicat ministrul Mediului, Laszlo Borbely. “Cred că domnul preşedinte a avut timp de reflecţie. Probabil că şi alţii s-au gândit că s-a deschis sezonul de vânătoare la liderii UDMR şi asta este consecinţa. Deci nu este vorba despre o coincidenţă”, a declarat pentru Antena 3 Peter Lakatos.

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, este implicat într-un dosar de trafic de influenţă în care este deja pus sub acuzare consilierul său, Szepssy Szabolcs. Potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Borbely ar fi beneficiat de lucrări de amenajare a unui apartament pentru a favoriza o firmă. Firma, care aparţine lui Ioan Ciocan, ginerele deputatului PSD, Gheorghe Ciocan, ar fi realizat lucrări de amenajare în valoare de 20.000 de euro la apartamentul cuscrei lui Borbely care nu este aceeasi cu matusa Tamara a lui Adrian Nastase.

In acest context noile informatii transmise de corespondentul nostru de Harghita, Covasna si Mures, Szücs Tivadar – dupa cele privind Grofii României. Laszló Borbély – grof, ministru şi diriginte de șantiere » -,credem ca pot intregi dosarul de la DNA al lui Laszlo Borbely. Speram ca nu vor ajunge, totusi, intr-un final, in acelasi canal cu cele despre un alt ministru UDMR acuzat de tradare, Zsolt Nagy pe numele sau. Redam mai jos materialul primit pe adresa redactiei de la  Szücs Tivadar:

Stimata redactie de Ziaristi Online, articolul de mai jos a fost scris în urmă cu aproape patru ani și a fost publicat în cotidianele Cuvântul liber și Interesul public. De atunci s-au schimbat multe. În rău…

Exploatând votul etnic al naivilor

Astăzi a devenit evident că  UDMR este împărţit în mai multe grupări nu pentru a-i reprezenta pe cetăţenii de etnie maghiară, ci pentru a desfăşura activităţi economice dubioase. În ceea ce îi priveşte pe liderii tineri ai UDMR, ei sunt legaţi prin cordonul ombilical al intereselor economice de cei din vechea gardă

UDMR s-a aflat practic, timp de 10 ani, la putere. În tot acest timp, UDMR s-a transformat într-o „firmă de protecţie şi pază” a afacerilor derulate de liderii acestei formaţiuni. Ceea ce îi uneşte azi pe liderii UDMR a încetat de mult să fie preocuparea pentru reprezentarea intereselor maghiarimii. „Factorul unităţii” a devenit încrengătura de afaceri care îi apropie pe majoritatea liderilor UDMR şi care îi leagă pe aceştia la rându-le de oameni de afaceri cel puţin suspecţi. Liderii UDMR apelează la solidaritatea electoratului maghiar, se victimizează pozând în ţinte etnice, atunci când sunt atacaţi în mod argumentat în presă sau chiar de către organe ale statului. Cazul ministrului Zsolt Nagy, în care un reprezentant de seamă al UDMR a fost implicat într-un dosar penal de maximă gravitate, este doar un ultim episod public din serialul neregulilor nepedepsite politic din sânul UDMR.

Informaţiile care urmează vor să arate tocmai membrilor oneşti ai comunităţii maghiare din România, în numele căreia UDMR pretinde că acţionează politic, care pot fi efectele unui vot emoţional care, dacă luăm în considerare veleităţile etnice ale „secuilor”, nu are drept suport decât apartenenţa la o minoritate lingvistică.

Din cele expuse mai jos se va înţelege foarte bine de ce liderii Uniunii s-au opus cu vehemenţă oricărei idei de a renunţa la ministrul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, Zsolt Nagy. De asemenea, faptul că mare parte din liderii UDMR a fost chemată să răspundă în faţa procurorilor sau să fie anchetată penal a provocat o reacţie adversă extrem de dură a acesteia faţă de Ministerul Justiţiei şi faţă de structurile Parchetului. În acest sens, este util să amintim faptul că UDMR a sabotat în mod programat pachetele de legi anticorupţie, în special Legea Agenţiei Naţionale de Integritate, menită să verifice averile demnitarilor.

Lupii tineri din UDMR
În cadrul UDMR s-au conturat două grupări puternice, una formată din liderii veterani ai Uniunii şi alta din tinerii promovaţi imediat după alegerile din 2004. Geografic, în UDMR, gruparea „tinerilor“ s-a concentrat în zona Clujului, ştiut fiind faptul că gruparea dură Verestoy Attila – Tackacs Csaba – Gyorgy Frunda a ocupat fieful tradiţional din judeţele Harghita, Covasna şi Mureş. UDMR, ca formaţiune politică, este structurată asemenea unei mari companii private, iar liderii ei sunt interconectaţi prin afaceri private cu alţi lideri ai comunităţii de afaceri maghiare care, oficial, nu fac politică şi nu deţin funcţii publice. La Cluj îşi are centrul „grupul Eureka“, o organizaţie nonguvernamentală, dar şi de afaceri (societăţile GROUP EUREKA SRL şi Eureka Media SRL) al cărei lider politic principal este ministrul Comunicaţiilor Nagy Zsolt, cercetat de DIICOT în dosarul privatizărilor din energie.

Conexiunile „grupului Eureka“ în mediul de afaceri maghiar din Transilvania, care susţine financiar UDMR şi pe unii lideri ai săi, pot lămuri obstinaţia cu care conducerea UDMR, în principal preşedintele Marko Bela, îl susţine pe Nagy Zsolt, în ciuda faptului că ministrul este oficial urmărit penal. Liderul informal al „grupului Eureka“ este controversatul om de afaceri Paszkany Arpad Zoltan, cercetat pentru şantaj în dosarul „Gazeta“. Pe numele lui Paszkany a fost redeschis recent un dosar de spălare de bani, închis în 2002, în timpul guvernării PSD.
De notorietate este inclusiv relaţia dintre Paszkany şi liderii democraţi Emil Boc şi Daniel Buda. Paszkany întreţine relaţii apropiate şi cu Adriean Videanu, cel care a girat afacerea imobiliară Esplanada de la Bucureşti (oraşul din mijlocul Capitalei), unde are interese declarate şi George Copos. Apropiat al lui Paszkany este şi Constantin (Toni) Dascălu care a ocupat funcţia de secretar de stat în Ministerul Transporturilor din partea PD. Fostul său angajat Adrian Popa este viceprimar liberal la Cluj-Napoca, iar fostul său avocat a funcţionat ca  preşedinte al fostului PLD Cluj. Numele fostului secretar de stat „Toni“ Dascălu apare nominalizat în dosarul de spălare de bani deschis pe numele lui Paszkany în legătură cu societatea Assix SRL, administrată de Dascălu. Un fost asociat al Assix SRL este Iuliu Mureşan, preşedintele clubului de fotbal CFR Ecomax, finanţat de Paszkany. Despre Mureşan se ştie că a fost cadru SRI.

Un alt apropiat al lui Paszkany este fostul şef al IPJ Cluj, chestorul Teodor Pop Puşcaş (în prezent lider la PSD Cluj), care îi oferă lui Paszkany servicii de pază şi protecţie. Paszkany apare asociat în firmele „grupul Eureka“, grup ce a înfiinţat recent un post de radio regional în limba maghiară şi are în proiect deschiderea unei televiziuni regionale maghiare. Din cadrul „grupului Eureka“ mai face parte şi vicepreşedintele UDMR Kerekes Gabor, audiat şi el în dosarul privatizărilor din energie, unde a fost chestionat despre relaţiile sale cu principalul inculpat din dosar, consultantul bulgar Stamen Stanchev. Alţi politicieni UDMR ai grupului de presiune de la Cluj sunt: senatorul UDMR de Cluj, Peter Ekstein Kovacs, preşedintele UDMR Cluj, Laszlo Attila, consilierul local de la Cluj- Napoca, Irsay Miklos şi viceprimarul Clujului, Boros Janos. Viceprimarul Boros este cercetat de poliţiştii clujeni pentru presupusa sa implicare într-o retrocedare către Biserica Romano-Catolică a unui important imobil în centrul oraşului (de pe strada Iuliu Maniu nr. 1-3). Totodată, numele lui Boros este vehiculat pentru a prelua conducerea Agenţiei Domeniilor Statului (ADS), unde UDMR are puternice interese imobiliare.

Printre oamenii de afaceri cu greutate din „grupul Eureka“ se numără Peter Pal, acţionarul majoritar al grupului de firme ENERGOBIT, companie implicată în comerţul cu energie. Pal Peter este partenerul de afaceri ai directorilor Electrica Moldova, în timp ce ENERGOBIT a realizat iluminatul Palatului Victoria. În ceea ce-l priveşte direct pe ministrul Comunicaţiilor Nagy Zsolt, acesta nu apare explicit în firmele „grupului Eureka“, ci prin intermediul unui interpus, anume Szekely Susana, partenera de afaceri a fratelui său, Nagy Karoly. Deşi Nagy Zsolt se autointitulează „un reformator al UDMR“, având schimburi de replici dure cu unii dintre liderii cu vechime ai partidului, începuturile sale politice şi de afaceri îl leagă tocmai de gruparea dură din UDMR.       Nagy Zsolt a fost partener de afaceri în societatea Galopp SRL Târgu Mureş cu ministrul Lucrărilor Publice, Borbely Laszlo, şi cu deputatul Kelemen Attila. În firma Galopp SRL este asociat în prezent şi Nagy Karoly, fratele ministrului Comunicaţiilor. Fratele ministrului Nagy derulează cele mai importante afaceri ale familiei, soţia ministrului fiind, de asemenea, angajată în unele din societăţile respective. Nagy Karoly deţine magazinul de obiecte decorative Nobila Casa, situat pe strada Iuliu Maniu, din Cluj-Napoca, într-o clădire aparţinând Episcopiei Romano-Catolice. Diverse afaceri imobiliare, mai multe firme de decoraţiuni interioare, asociaţii lui Nagy Karoly şi familia Szekely sunt implicaţi în proiectul media regional amintit mai sus, girat de grupul UDMR de la Cluj (Paprika Radio şi Paprika TV). Un alt asociat al familiei ministrului Nagy, tot în societatea Galopp SRL, este Szepessy Laszlo, directorul de cabinet al preşedintelui UDMR, Marko Bela. Szepessy este membru în Consiliul de Administraţie al societăţii de drumuri Drumserv Târgu Mureş, ce a fost privatizată de Ministerul Transporturilor în favoarea firmei ungare SWIETELSKY EPITO KFT. Drumserv are numeroase contracte din bani publici cu Primăria Cluj-Napoca, dar şi cu alte instituţii publice, obţinute pe baza relaţiilor privilegiate cu oameni din administraţie, descrise mai sus.

Garda veche

Preşedintele UDMR Marko Bela (de atunci – nota red.) este cercetat de DNA pentru că a primit peste 30.000 de euro de la o anonimă editură care ar fi trebuit să-i publice volume de poezie care nu a fost scrise încă. Senatorul Verestoy Atilla este considerat un campion al aranjamentelor de culise al UDMR, senatorul fiind cercetat de procurorii DNA în câteva dosare penale. Unul este cel referitor la cumpărarea suspectă de către cumnatul senatorului, Ferenczy Karoly (mandatarul lui Verestoy în numeroase afaceri), a celebrului conac Ugron de la Odorheiu Secuiesc de la o societate de stat, Agroprodcom SA. Alt dosar în care se fac verificări legate de Verestoy este cel al licitaţiei câştigate la Poşta Română de către una dintre societăţile pe care le controlează, pentru contul de publicitate al societăţii de stat. De remarcat este şi că Poşta Română, subordonată Ministerului Comunicaţiilor, condus de clujeanul Nagy Zsolt, a încheiat contracte de achiziţie de automobile marca Opel cu societatea Opel Ecomax a lui Paszkany Arpad Zoltan, concesionar Opel în judeţul Cluj.

Recent, DNA a început urmărirea penală împotriva aşa-numitului „grup UDMR de la Satu Mare“, format din deputatul UDMR de Satu Mare, Erdei Doloczki Istvan, preşedintele CJ Satu Mare, Szabo Ştefan, subprefectul de Satu Mare, Riedl Rudolf, şi împotriva lui Cseke Attila Zoltan, secretar de stat în cadrul Secretariatului General al Guvernului. Aceştia sunt acuzaţi că au direcţionat fonduri publice pentru infrastructură către localităţi care nu aveau dreptul să beneficieze de aceste fonduri. Ştefan Szabo, preşedintele CJ Satu Mare, mai este cercetat de DNA în două cauze. Una, referitoare la privatizarea societăţii DACIA SA Satu Mare, iar cealaltă, referitoare la afacerile lui Vasile Ţînţaş, prieten a lui Szabo, derulate prin societatea Beny ALEX, afaceri cu energie şi diverse lucrări de infrastructură, în special îndiguiri. De numele societăţi Beny ALEX se leagă şi intervenţiile ilegale în favoarea firmei făcute de către deputatul PD, Ioan Olteanu, care are la rândul lui o plângere la DNA pe această temă. La Bihor, împotriva liderilor UDMR Alexandru Kiss (totodată preşedinte al Consiliului Judeţ ean Bihor) şi Rozalia Biro (viceprimar de Oradea) au fost formulate diverse acuzaţii de implicare în afaceri oneroase. Împotriva lui Alexandru Kiss, Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor a început urmărirea penală pentru acuzaţii de abuz în serviciu. Kiss este acuzat că a dispus cheltuirea a peste 25 de miliarde de lei pentru renovarea castelului de la Câdea, aparţinând grofului Pongracz, ştiind că acest castel va fi retrocedat. Kiss a aplicat aceeaşi strategie şi în cazul Filarmonicii din Oradea, care a fost renovată cu peste 30 de miliarde în 2002, iar în acelaşi an a fost retrocedată Episcopiei Romano-Catolice. Rozalia Biro şi Alexandru Kiss deţin împreună societatea Biolacta SA, care a câştigat licitaţia „cornul şi laptele“ în judeţul Bihor, dar a fost descalificată pentru grave carenţe igienico-sanitare.

Ministrul delegat al Lucrărilor Publice, Borbely Laszlo, s-a ocupat personal de buna „desfăşurare“ a proiectului imobiliar „Esplanada“ Bucureşti, alături de primarul Capitalei, Adriean Videanu, şi fostul lor coleg de Guvern, George Copos.

Proiectul aparţine companiei Trigranit, reprezentată în România de Paszkany Arpad Zoltan, agent ungur, şi a fost criticat argumentat de către mass media şi specialişti că nu avantajează statul român, având în acelaşi timp grave carenţe de proiectare. Borbely mai poate fi acuzat că a intervenit personal pe lângă conducerea Consiliului Judeţean Cluj şi la primarul din comuna Floreşti (membru PD), obţinând avizele necesare şi autorizaţia de construire pentru proiectul imobiliar POLUS Cluj al aceluiaşi Paszkany. Informaţiile au fost confirmate de preşedintele CJ Cluj, Marius Nicoară, care a recunoscut în faţa procurorilor DIICOT că a urgentat eliberarea de avize pentru Polus, după ce Paszkany i-a cerut acest lucru în cadrul unor întâlniri private. Atat Polus cat si Proiectul Esplanada din centrul Bucurestiului sunt investitii ale companiei Trigranit, la care actionari principali sunt Nathaniel Rotschild, presedintele grupului, urmat de Sandor Csanyi, Sandor Demjan si Peter Munk si unde, pana in 2009, a activat si James Rotschild.

De asemenea, numele deputatului avocat Gyorgy Frunda a fost implicat de-a lungul timpului în numeroase scandaluri financiare, cele mai cunoscute fiind cel al privatizării staţiunii Sovata şi a hotelurilor societăţii Bradul SA din Miercurea Ciuc, vândute ilegal de omul de afaceri Janos Kurko, proaspătul preşedinte al Federaţiei Române de Hochei, fără acordul SIF Transilvania (acţionar în SC Bradul SA). Gyorgy Frunda a fost avocatul lui Kurko.

Expunerea acestor legături imorale şi, multe dintre ele, chiar ilegale scoate la iveală realităţi îngrijorătoare. UDMR nu reprezintă interesul electoratului care l-a trimis în Parlamentul României. Acţiunile sale nu se referă la obţinerea de drepturi pentru etnia maghiară, ci la obţinerea de avantaje, prin intermediul guvernării, pentru o seamă de lideri controversaţi. În condiţiile în care judeţele din Ardeal cu populaţie majoritar maghiară sunt printre cele mai sărace din România, liderii UDMR au ales drept „soluţie“ pentru rezolvarea acestei situaţii protejarea propriilor afaceri. UDMR nu reprezintă interesele României.

Liderii UDMR abuzează de postura de partid aflat la guvernare pentru a-şi proteja interesele personale. Într-un total dispreţ faţă de obligaţiile pe care guvernarea le creează, liderii Uniunii menţin în cadrul Executivului un ministru pus sub urmărire penală. Zsolt Nagy ar fi trebuit fie să îşi dea demisia, ca formă de respect pentru Guvern, pentru etnia pe care o reprezintă şi pentru România, fie să fie retras din Executiv de către propria formaţiune politică.

Aceste rânduri nu sunt şi nu pot fi interpretate ca un atac la adresa etniei maghiare din care eu însumi fac parte. Nu există niciun motiv pentru care afacerile ilegale sau măcar controversate ale liderilor maghiari să fie asumate de către electoratul de etnie maghiară ca rezultat al propriilor dorinţe şi aspiraţii. Dimpotrivă, credem că, arătând în mod public aceste adevăruri nespuse, facem un serviciu tuturor celor care au nevoie de o reprezentare politică şi civică, reală şi eficientă. Ca formaţiune ce îşi face un deziderat din refacerea legăturii dintre cetăţeni şi clasa politică, este necesar să ne asumăm scoaterea adevărului la iveală. Oricât de dureros ar fi.

Szücs Tivadar

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.