AUDIO EXCLUSIV. Seful IPJ Covasna: Csibi Barna nu poate fi sanctionat. Extremistul maghiar e liber sa vanda tricouri cu "Tinutul Secuiesc nu e Romania" sau Traian Basescu spanzurat - Ziaristi OnlineZiaristi Online

AUDIO EXCLUSIV. Seful IPJ Covasna: Csibi Barna nu poate fi sanctionat. Extremistul maghiar e liber sa vanda tricouri cu “Tinutul Secuiesc nu e Romania” sau Traian Basescu spanzurat

Un “joc de cuvinte” al sefului Inspectoratului de Politie Judetean Covasna, dr Ioan Aron, reprodus de publicatia locala CovasnaMedia l-a propulsat pe aparatorul Legii din “secuime” in rand cu extremistul maghiar Csibi Barna. Citatul, sesizat de Dan Tanasa in articolul Csibi Barna a vândut la Zilele Sfântu-Gheorghe tricouri cu România fără Ardeal, semnalat de Ziaristi Online si observat si de Ministerul de Interne, Ministerul Justitiei si STS (foto mai jos) este acesta: “În aceeaşi idee, Şeful IJP Covasna a explicat că legislaţia este destul de restrictivă în ceea ce priveşte posibilitatea de plasare ca legale sau ilegale anumite mesaje, în sensul că inscripţiile ”Ţinutul Secuiesc nu este România” pot fi considerate şi corecte, dacă luăm în considerare că avem şi Ţara Bârsei sau Ţara Făgăraşului.”

Pentru ca nu ne-a venit sa credem ca un oficial al statului roman poate sa faca o asemenea declaratie, l-am cautat pe seful IPJ Covasna, Ioan Aron (foto stanga), pentru lamuririle de rigoare. Pe parcurs, ne-am intretinut si cu purtatorul de cuvant al Inspectoratului, subcomisar Buzsi Andrea (foto dreapta), care ne-a indrumat cu amabilitate spre seful sau. In ce priveste citatul cu probleme, Ioan Aron afirma ca a fost vorba de “un joc de cuvinte”, “o gluma”, care nu trebuia prezentata ca declaratia sa oficiala si si-a luat angajamentul de a solicita publicatiei in cauza sa publice o dezmintire. Problema mai grava ramane insa activitatea extremista a lui Csibi Barna care, conform sefului IPJ Covasna, nu poate fi sanctionata sub nici o forma. Extremistul maghiar este liber sa faca propaganda antiromanesca si anticonstitutionala, sa comercializeze tricouri cu Romania ciuntita sau chiar cu Traian Basescu spanzurat. Aflati de ce si cum poate fi indreptata situatia in interviul realizat cu seful IPJ Covasna Ioan Aron de Victor Roncea, pentru Ziaristi Online.

Cititi mai jos si un articol, tot din CovasnaMedia despre urmarile pe plan local ale provocarilor soldatelului UDMR Csibi Barna, din care aflam ca primarul orasului Sfatu Gheorghe, Antal Arpad, apara propaganda antiromanesca a extremistului maghiar invocand aberant drept “argument” faptul ca si “cei de la Noua Dreaptă au afișat trupul mutilat al Ungariei”!

Ceartă pe Csibi Barna în Consiliul Local Sfântu Gheorghe

Prezența la Sfântu-Gheorghe a harghiteanului Csibi Barna de zilele orașului cu un stand la care a comercializat materiale cu mesaje iredentiste și revizioniste a fost subiect de discuții aprinse ieri, în Consiliul Local, între primarul Antal Arpad și o parte a consilierilor partidelor românești.

Consilierul PSD Rodica Pârvan s-a arătat complet nemulțumită de prezența la Sfântu-Gheorghe a lui Csibi Barna, care a vândut la un cort autorizat de Primărie o serie de materiale cu mesaje anti-românești.

”Este inacceptabil cum acest Csibi Barna și-a luat libertatea de a comercializa astfel de materiale și tricouri cu trupul țării mutilat. Cred că Poliția trebuia să ia atitudine, să-l trimită pe Csibi Barna acolo unde îi este locul (…)”, a spus Rodica Pârvan.

Consilierul a arătat că se aștepta la o atitudine mai fermă din partea Poliției, ba chiar a spus că, dacă ar fi știut că totul se va rezuma la ținerea sub observație a acestuia pe parcursul celor trei zile de târg, ar fi creat ”o provocare” care probabil ar fi generat un conflict ce ar fi dus la o reacție a Poliției.

Declarațiile Rodicăi Pârvan au fost rapid taxate de către primarul Antal Arpad, acesta arătând că este împotriva extremismului de orice fel.

”Cred că este grav, doamna Pârvan, dacă v-ați gândit la o provocare, dar dacă îl băgam pe Csibi în seamă mai mult, devenea erou. Chiar mă bucur că nu l-ați provocat, că cine știe ce mai ieșea. Pe de altă parte, Sfântu-Gheorghe este un oraș liber și oricine poate veni aici, așa cum acum doi ani au venit și cei de la Noua Dreaptă, care atunci au afișat trupul mutilat al Ungariei”, a ripostat Antal Arpad.

Primarul a insistat pe faptul că nu agreează acțiunile extremiste de nicio parte – maghiară sau română – și a amintit că nu mai trăim în comunism astfel încât mărfurile comercianților să fie verificate.

Consilierul PNL Nicolae Ivan a arătat, la rândul său, că asemenea întâmplări, precum cea provocată de Csibi Barna, trebuie să fie contracarate prin legi ale moralei și bunei-conviețuiri.

În replică, Antal Arpad a arătat că în România nu există nicio lege care să interzică vânzarea unor ”astfel de materiale” precum cele comercializate de Csibi.

”Aceasta este diferența între Sfântu-Gheorghe și Caracal – acolo nu sunt, cu siguranță, atât de multe probleme (…). Asta este, multiculturalismul costă…”,  a mai spus primarul Antal Arpad.

PSD depune interpelare la Igaș

Deputatul PSD Covasna, Horia Grama, s-a declarat nemulțumit de faptul că autoritățile locale și Poliția i-au permis lui Csibi Barna să comercializeze materialele iredentiste, chiar dacă, susține Grama, legea interzice acest lucru. Horia Grama a arătat că astfel de acțiuni – vânzarea de materiale care incită la ură, violență sau discriminare, sunt pedepsite prin Codul Penal.

”Nu cred că autoritățile locale din Sfântu-Gheorghe trebuiau să permită așa ceva, e pur și simplu scandalos ceea ce s-a întâmplat”, a declarat Grama.

În acest context, Horia Grama a declarat că intenționează să facă o interpelare către ministrul de Interne Traian Igaș, interpelare prin care să atragă atenția asupra acțiunilor lui Csibi Barna, culminând cu vânzarea materialelor cu mesaje anti-românești la Sfântu-Gheorghe.

Timp de trei zile, Csibi Barna, harghiteanul care pe 15 martie a executat public la Miercurea-Ciuc o marionetă ce-l înfățișa pe Avram Iancu, s-a aflat la Sfântu-Gheorghe, unde a vândut diverse produse cu mesaje anti-românești. Csibi și-a motivat prezența prin faptul că trebuie să trăiască din ceva după ce, în urma scandalului de la Miercurea-Ciuc, și-a pierdut locul de muncă, Agenția Națională de Administrație Fiscală (ANAF) eliberându-l recent din funcția pe care o deținea la Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Harghita.

Postat in Actualitate
Print Friendly, PDF & Email

8 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.