Cum a decurs la Cotroceni desemnarea premierului SIE. Declaratiile lui Traian Basescu si ale lui Mihai Razvan Ungureanu. VIDEO - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Cum a decurs la Cotroceni desemnarea premierului SIE. Declaratiile lui Traian Basescu si ale lui Mihai Razvan Ungureanu. VIDEO

Declaraţia de presă a preşedintelui României, Traian Băsescu

Preşedintele României, Traian Băsescu, a susţinut luni, 06 februarie a.c., la Palatul Cotroceni, o declaraţie de presă, în cadrul căreia a anunţat numele primului-ministru desemnat. Vă prezentăm declaraţia şefului statului, precum şi cea a premierului desemnat:

Preşedintele României, Traian Băsescu: Bună seara. În cursul zilei de astăzi am avut consultări cu toate partidele parlamentare, în baza articolului 103 din Constituţia României, pentru consultări în vederea formării unui nou guvern. Aş vrea să fac următoarea precizare: încă din luna decembrie, am avut discuţii cu premierul Emil Boc cu privire la depunerea mandatului. Decizia a fost amânată din motive de interes naţional. În primul rând, în luna decembrie, s-a constatat că ar fi fost foarte greu – în partea a doua a lunii decembrie – să avem o majoritate parlamentară sigură. În al doilea rând, în luna ianuarie a fost vacanţă parlamentară şi obiectivul a devenit mai apoi trecerea evaluării Fondului Monetar Internaţional, a Uniunii Europene şi a Băncii Mondiale, legată de finalizarea anului 2011. Era extrem de important pentru România să se facă această evaluare, să prevenim amânarea vizitei Fondului, a Băncii şi a Uniunii Europene. Probabil, vă aduceţi aminte că la un moment dat am făcut şi o declaraţie publică în care vorbeam despre faptul că am cerut Fondului să nu-şi amâne misiunea de evaluare. Odată terminată misiunea de evaluare şi finalizată emisiunea de bonduri pe piaţa americană, puteam să trecem şi la această operaţiune, care este una firească pentru un guvern în timp de criză. Nu este vorba de nicio manevră, nu este vorba de nicio altă tentativă decât nevoia de a încerca revitalizarea credibilităţii Guvernului.

În cursul zilei de astăzi s-au desprins două abordări: formaţiunile din actuala coaliţie au optat pentru menţinerea actualei coaliţii şi desemnarea unui prim-ministru, dorind, exprimând punctul de vedere că doresc să continue guvernarea în actuala formulă şi abordarea PSD-PNL-PC, prin cei trei lideri, care au solicitat demisia guvernului, demisia Preşedintelui, alegeri parlamentare anticipate, pe fondul deja instalatului boicot parlamentar. Vreau să înţelegeţi un lucru fundamental: orice instabilitate a României generează dificultăţi în finanţarea statului român, finanţare care vizează două aspecte – unul este legat de creditele scadente care trebuie refinanţate şi cel de-al doilea este vorba de finanţarea deficitului acestui an, care este prognozat să fie între 1,9 la 2,4% din produsul intern brut. Din acest punct de vedere, mi s-a părut imposibil de acceptat împingerea ţării într-o situaţie de instabilitate, adică eu să mă fac că numesc guverne, să ştiu că vor cădea, pentru ca pe urmă să dizolv Parlamentul şi pe urmă, peste încă trei luni, să putem organiza alegeri. Conform legislaţiei în vigoare şi Constituţiei, de la căderea primului guvern pot fi organizate alegeri anticipate în cinci luni. Vă rog să vă imaginaţi România cu un guvern interimar, care nu poate gestiona decât treburile curente ale ţării, cu un guvern interimar, spuneam, timp de cinci luni. Am convingerea că România ar avea probleme formidabile şi de credibilitate, şi de finanţare. De aceea, opţiunea mea se îndreaptă către instalarea imediată a unui nou guvern.

Sigur, eu pot să vreau imediat – Parlamentul va decide. Sper ca în această seară, coaliţia va decide calendarul pe care îl poate face, având în vedere exigenţele interne de decizie în interiorul structurilor de conducere. În principiu, a fost agreată desemnarea domnului Mihai Răzvan Ungureanu în funcţia de prim-ministru desemnat, ceea ce înseamnă că dânsul va începe un efort de negociere cu coaliţia în vederea stabilirii programului şi a cabinetului, încă în cursul zilei de mâine. Sigur, Preşedintele nu poate da un mandat unui prim-ministru, dar poate spune public ce gândeşte. Acest drept nu poate fi luat nici măcar preşedintelui României. De aceea, cred că un nou guvern trebuie să marcheze un nou început, aşezat pe succesele guvernului anterior şi mă refer la succesele privind stabilizarea macroeconomică a ţării. Vom avea cifrele oficiale la mijlocul lunii februarie, vom constata o creştere economică de 2,5%, sperăm ca măsurile din programul de guvernare să genereze din nou creştere economică şi în 2012 şi, pe această bază, cred că prioritatea numărul unu a noului guvern este efortul de a restabili treptat nivelul de trai al românilor, care au suportat greu factura proceselor de reechilibrare macroeconomică a ţării.

Deci, prioritatea numărul unu trebuie să fie trecerea la un program de restabilire treptată a nivelului de trai al populaţiei. Sigur, despre acest lucru nu se poate discuta decât după ce avem evaluările primului trimestru, adică undeva în luna aprilie. În acest interval, vor trebui gândite măsurile în variantă pozitivă, medie sau pesimistă, cum putem să trecem la un program de refacere a nivelului de trai al populaţiei. Un al doilea obiectiv pe care cred că ar trebui să-l aibe prim-ministrul României în acest an este respectarea obligaţiilor asumate de România în relaţiile internaţionale, inclusiv cele vizând acordurile cu instituţiile financiare internaţionale – Fond, Bancă Mondială, dar şi Comisie Europeană. Va trebui să continue lupta împotriva corupţiei, în mod nediscriminatoriu. Trebuie procedat ca şi până acum, dar poate şi mai eficient, în a se pune capăt actelor de corupţie, în mod deosebit ale celor care exercită puterea la nivel central şi la nivel local. De asemenea, trebuie continuat trendul de creştere a nivelului de absorbţie a fondurilor europene. Nu mai puţin importantă este transparenţa utilizării resurselor financiare. Şi aici trebuie să recunosc că, până acum, nu s-a reuşit convingerea tuturor ordonatorilor principali de credite, fie că sunt la nivel central sau la nivel local, să pună pe site-uri fiecare leu pe care îl cheltuiesc zilnic, cu factura, valoarea facturii şi destinatarul banilor.

O prioritate căreia i-aş spune prioritate zero, la fel de importantă ca trecerea la un program de restabilire a nivelului de trai al populaţiei, este legată de crearea de locuri de muncă, şi crearea de locuri de muncă se poate obţine atât prin utilizarea accelerată a banilor europeni, prin crearea de întreprinderi mici şi mijlocii şi, revin, prin redeschiderea unor exploatări miniere de indiferent ce natură sunt ele, având în vedere creşterile de pe piaţa materiilor prime pe plan mondial. Nu în ultimul rând, cred că este extrem de important pentru noul prim-ministru să aibă în vedere continuitatea a ceea ce s-a făcut bun şi mă refer aici la implementarea Codurilor pentru justiţie, mă refer la implementarea legii educaţiei în trepte, aşa cum a fost prevăzută a fi implementată, aplicarea cu stricteţe a noului cod al muncii şi a noilor programe sociale destinate să focuseze mai bine resursa financiară pentru cei care într-adevăr au nevoie. Sunt câteva gânduri pe care le am la desemnarea noului prim-ministru în persoana domnului Mihai Răzvan Ungureanu. N-aş încheia înainte de a-i mulţumi premierului demisionar, Emil Boc, pentru profundul devotament pe care l-a avut în serviciul public. Nu spune nimeni că a fost un premier perfect, dar nimeni nu-l poate suspecta că nu şi-a dedicat tot efortul pentru ca România să iasă din criza economică în care a intrat fără voia ei, dar a intrat nepregătită. Astăzi, Emil Boc a lăsat o Românie cu creştere economică şi a lăsat o Românie pregătită să facă faţă, eventual, unui nou val al crizei economice la nivel european. Vreau să-i mulţumesc public premierului Emil Boc pentru modul cum a servit ca prim-ministru al Guvernului României şi acum îl invit pe prim-ministrul desemnat să vă spună câteva cuvinte.

Mihai Răzvan Ungureanu: Bună seara, doamnelor, domnişoarelor şi domnilor. Mulţumesc în primul rând pentru încrederea acordată mie de către factorii de decizie constituţionali. Este o responsabilitate mare, pe care mi-o asum conştient atât de dificultatea acestei posturi, cât mai ales de contextul delicat în care ne aflăm. Mi-o asum şi vă asigur că se va îndeplini cu seriozitate şi onestitate. Am experienţa unor instituţii care, sub mandatele mele, s-au modernizat şi au devenit performate: Ministerul Afacerilor Externe, Serviciul de Informaţii Externe. Intenţionez să folosesc această experienţă în eficientizarea guvernării, iar independenţa mea politică îmi garantează spaţiul necesar pentru a-mi îndeplini acest mandat. Reformele vor continua, plusul pe care îl voi aduce va fi tocmai acela al unui bun administrator care are, în primul rând, o logică a eficienţei. Am fost întotdeauna, prin funcţiile ocupate, de la catedră şi până la cele mai înalte demnităţi ale statului român, loial interesului public şi loial în primul rând intereselor noastre naţionale. Guvernul pe care îl voi forma are nevoie de sprijin parlamentar ferm, are nevoie de încrederea cetăţenilor României, are nevoie de o direcţie care nu poate veni decât dintr-o viziune politică. Cetăţean român, om politic, profesor – opţiunile mele ideologice au fost întotdeauna de dreapta.

Primul meu obiectiv: formarea cu celeritate a Guvernului, conştient fiind de impactul negativ al oricărei forme de provizorat asupra administrării ţării. În acest sens, am în vedere discuţii cu partidele din coaliţie în vederea elaborării programului de guvernare şi identificării formulei optime de cabinet. Aceste discuţii vor începe mâine dimineaţă. ]ntrevederi cu liderii opoziţiei – am în vedere informarea reciprocă, relativ la intenţii şi obiective pe termen scurt şi mediu, identificarea temelor de interes naţional, acolo unde voinţa politică trebuie să se manifeste transpartinic – de la Mecanismul de Control şi Verificare, până la deciziile strategice ale Uniunii Europene sau ale Alianţei Nord-Atlantice. Prioritatea mea esenţială, doamnelor, domnişoarelor şi domnilor, este stabilitatea economică şi politică a României. Vă mulţumesc. Vă mulţumesc, domnule Preşedinte!

Preşedintele României, Traian Băsescu: Vă mulţumesc, o seară bună!
Departamentul de Comunicare Publică al Presedintelui Romaniei
06 Februarie 2012


Foto/Video: Presidency.ro

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.