A inceput publicarea dosarului din arhiva CNSAS al Parintelui Arsenie Boca, Sfantul Ardealului - Ziaristi OnlineZiaristi Online

A inceput publicarea dosarului din arhiva CNSAS al Parintelui Arsenie Boca, Sfantul Ardealului

Mitropolitul Nicolae Bălan, Principesa Ileana  cu soțul său, Părintele Arsenie Boca

DSC02356

Prin protocolul de colaborare dintre Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) si Editura Agnos din Sibiu, in a doua parte a lunii octombrie 2013 a aparut de sub tipar primul volum al cartii “Parintele Arsenie Boca in Arhivele Securitatii“. Cartea, care va avea trei volume, va cuprinde in intregime, dosarul de urmarire al Parintelui Arsenie Boca, pastrat in arhiva CNSAS in sase volume.

Primele documente aparute in carti dedicate personalitatii Parintelui Arsenie care se regasesc in Arhiva CNSAS, au fost publicate sporadic si in foarte mica parte, in cartile:

– “Parintele Arsenie Boca in atentia politiei politice” – de George Enache si Adrian Nicolae Petcu, Ed. Partener, Galati, 2009.

– “Parintele Arsenie Boca – Obiectivul Bratu” – de Vasile Manea, Ed. Patmos, Cluj Napoca, 2009.

Voi mai adauga aici un foarte nou volum, semnalat de Alexandru Valentin Craciun (unul dintre cei mai destoinici redescoperitori ai unor picturi ramase in biserici din Bucuresti, datorate mainii Parintelui Arsenie Boca), o biografie completa a Parintelui Arsenie, care probabil face referiri largi si la documentele din dosarul de urmarire: “Şi cărţile au fost deschise”  -de Florin DUŢU, Ed. Floare Albă de Colţ, Bucureşti, 2013.

Primul volum din seria integralei ”Parintele Arsenie Boca in Arhivele Securitatii. Opis de documente” a fost lansat la Targul National de Carte si Revista Religioasa de la Sibiu, care se desfasoara in aceasta perioada (31 octombrie – 3 noiembrie 2013).  Joi, pe 31 octombrie, la ora 19, coordonatorii lucrarii – Florian Bichir, Romeo Petrasciuc si Raluca Toderel, au facut introducerea publica la lansare (dintre acestia, teologul Romeo Petrasciuc a mai publicat trei carti de marturii despre Parintele Arsenie Boca, iar Florian Bichir este membru in Colegiul CNSAS).

In dialogul meu cu Raluca Toderel, am aflat ca urmatoarele doua volume ale lucrarii sunt programate sa apara in februarie si respectiv iunie 2014.

Acest prim volum, abia aparut, acopera perioada anilor 1943-1949, adica timpul in care Parintele Arsenie s-a gasit la Manastirea Brancoveanu de la Sambata de Sus. Interesant de stiut este faptul ca prima nota din primul dosar de urmarire a parintelui este datata 5 iunie 1943, in aceasta fiind catalogat drept “un infocat legionar si credem ca face chiar parte din conducerea clandestina legionara.” Dosarul de urmarire i s-a deschis deci in vremea conducerii tarii de catre Maresalul Ion Antonescu, iar implicarea in miscarea legionara l-a urmarit practic incontinuu, chiar daca niciodata ea nu a putut fi dovedita.

Odata cu lansarea acestei remarcabile carti, Editura Agnos a deschis, impreuna cu CNSAS, la Targul de Carte Religioasa, si o mica expozitie cu documente inedite din Arhivele CNSAS ale urmaririi Parintelui Arsenie Boca. Imagini de la aceasta expozitie inserez mai jos, si multumesc pe aceasta cale editurii si responsabililor, pentru acordul de a fotografia.

Sursa: Anomismia via Ziaristi Online

IMAGINI DE LA EXPOZITIA “PARINTELE ARSENIE BOCA SI SECURITATEA” – Sibiu, Biblioteca Astra/Corp B, 31 octombrie-3 noiembrie 2013, Targul National de Carte si Revista Religioasa de la Sibiu:

DSC02334

DSC02336
DSC02337
DSC02338
DSC02339
DSC02340
DSC02341
DSC02342
DSC02343
DSC02344
DSC02345
DSC02346
DSC02347
DSC02348
DSC02349
DSC02350
DSC02351
DSC02352
DSC02354
DSC02355
Print Friendly, PDF & Email

3 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.