Bucovina Istorică vine la București! Regiunea Cernăuți și Românii din Ucraina sunt reprezentați la Festivalul Bucovinei, între 350 de artiști și meșteri din ținuturile românești. 23-25 noiembrie 2018, în fața Ateneului Român! - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Bucovina Istorică vine la București! Regiunea Cernăuți și Românii din Ucraina sunt reprezentați la Festivalul Bucovinei, între 350 de artiști și meșteri din ținuturile românești. 23-25 noiembrie 2018, în fața Ateneului Român!

Primăria Sectorului 1, prin Centrul Cultural al Sectorului 1, organizează, în perioada 23-25 noiembrie 2018, în Piața George Enescu, un eveniment dedicat Centenarului Unirii Bucovinei cu Patria Mamă, precum și românilor din nordul Bucovinei, un eveniment de suflet și simțire românească, un eveniment dedicat legăturii indestructibile a românilor din nordul Bucovinei cu Țara Mamă.

La evenimentul denumit „Festivalul Bucovinei” vor participa asociațiile culturale ale românilor din Regiunea Cernăuți, personalități ale comunității românești din nordul Bucovinei, reprezentanți ai presei de limba română din Ucraina, precum și primari ai localităților cu populație românească din acea zonă.

Singura manifestare de mare amploare din Bucuresti prin care se sărbătorește Centenarul Unirii Bucovinei cu Țara și care vorbește despre situația in care se afla astăzi învățământul de limba romană din nordul Bucovinei (Ucraina), ne transmit unii participanți.

Evenimentul se va desfășura intr-un cort de 1300 mp, încălzit. Vom întâlni peste 150 de artisti, mesteri populari, oameni de presa, primari si asociatii ale romanilor din Regiunea Cernauti la care se vor adauga 200 de artisti, mesteri si producatori de alimente din Bucovina noastră, afirmă organizatorii în anunțul evenimentului de pe Facebook, unde se prezintă și programul – Vineri: 14 -22; Sâmbătă: 10 -22; Duminică: 10 – 22.

“De vineri vom avea prezenti elevii Liceului de arte PACIUREA care vor modela la fata locului busturile stramosilor si le vor picta chipurile. Aceste lucrari vor lua calea Cernautiului.
Sambata, la ora 13, va avea loc Parada portului national, iar la ora 16 vom vernisa expozitia de fotografie a Asociatiei Bucovina FOTOgenica.
Va asteapta mai bine de zece primari, presedinti de consilii raionale, reprezentanții presei de limba română, a asociatiilor romanesti si 200 de bucovineni din Regiunea Cernauti ca sa-i cunoasteti si sa va cunoasca, sa va spuneti povestile si sa ne invete a hori.  Toata actiunea este dedicata, de Centenar, sustinerii limbii romane in teritoriile locuite de romanii din Ucraina”, afirmă unul dintre organizatori.

Importantul eveniment desfășurat sub sloganul „Reunim Bucovina Istorică” va fi însuflețit de 200 de artiști, de ansambluri folclorice, de meșteșugari populari și de cei mai pricepuți bucătari de pe plaiurile bucovinene. Arta, tradițiile, portul popular și gustoasele bucate din Bucovina, ce vor fi prezentate publicului în cele trei zile, au rolul de a promova și strânge relațiile cu cei peste 700.000 de români care trăiesc dincolo de granița de nord-est. Pentru că noi, românii din Țara Mamă, avem datoria de suflet de a informa opinia publică despre situația învățământului în limba română din Ucraina și de a susține strângerea de fonduri pentru școlile și grădinițele românești din această țară, informează sursa citată.
Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.