Tineri bucuresteni au pus Opinca pe Centrul Cultural Maghiar, in replica la spanzurarea lui Avram Iancu - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Tineri bucuresteni au pus Opinca pe Centrul Cultural Maghiar, in replica la spanzurarea lui Avram Iancu

Un grup de tineri naţionalişti din Bucureşti, conduşi de avocatul Mihai Rapcea si cetateanul Mihai Tociu, a dat replica provocatorului Csibi Barna, care l-a spanzurat pe Avram Iancu in piata publica, prin “punerea opincii” pe Centrul Cultural Maghiar din Capitală. In vazul politistilor impacientati si agitati de gestul romanesc, tinerii au pus opinca pe gardul Centrului Cultural Maghiar alaturi de inscriptia “Fara Opinca Budapesta era in Siberia”. Actiunea eleganta s-a desfasurat miercuri, 16 martie, de la ora 18, cu ocazia lansării cărţii “Europe în Budapest – a Guide to it’s many cultures”, care a avut lor în incinta Centrului, infomeaza Napoca News. Avocatul Mihai Rapcea a înmânat unui funcţionar maghiar un memoriu, cealalta opincă şi un drapel tricolor, cu rugamintea sa le trimita la Budapesta.  Tinerii naţionalişti şi-au motivat gestul ironic printr-o filmare postata pe You Tube si pe care o puteti gasi si pe Ziaristi Online, in baza articolului.

Opinca românească a intrat în istoria europeană în 1919, după eliberarea Budapestei de sub regimul comunist al lui Bela Kuhn, care transformase Ungaria în prima ţară comunistă din Europa. Armata română, forţată de rezistenţa trupelor comuniste ale lui Kuhn, care se împotriveau actului Marii Uniri din 1 decembrie 1918, au ocupat Budapesta la pas, punând capăt regimului lui Bela Kuhn, aminteste Napoca News. Ca un simbol al victoriei şi al intrării trupelor româneşti în Budapesta pentru prima oară, sergentul Iordan, un “oltean potrivit de stat, negru, uscat şi foarte vioi” a pus o opincă românească pe portdrapelul Parlamentului Ungar. Mai multe detalii puteti gasi in articolul lui Cristian Negrea – Cum au pus românii opinca pe parlamentul de la Budapesta ».

Ziaristi Online este in masura sa va prezinte Memoriul adresat reprezentantilor Budapestei de catre tinerii bucuresteni:

MEMORIU

Către
Centrul Cultural al Republicii Ungare

În atenția
D-lui Director dr. Bretter E. Zoltán

Spre știință
Ambasadorului Republicii Ungare în România
Excelența Sa Füzes Oszkár

Cu prilejul Zilei Naționale a Maghiarilor de Pretutindeni, cetățeanul român de etnie maghiară CSIBI BARNA a comis un act incalificabil din punct de vedere moral, în centrul unui oraș din România, Miercurea Ciuc.
Acesta a batjocorit simbolic în public memoria eroului naţional Avram Iancu, aducând o ofensă fără precedent la adresa tuturor românilor şi un ultraj de neiertat împotriva celor mai sfinte simboluri naţionale româneşti.
Considerăm că acţiunile acestui provocator de profesie reprezintă expresia unui şovinism primitiv, acest gen de manifestări fiind de natură să incite la ură interetnică, vulnerabilizînd pacea şi stabilitatea din societatea românească şi reprezentînd, în aceste condiţii, un grav atentat la adresa siguranţei naţionale.
Noi apreciem că astfel de provocatori nu sunt reprezentativi pentru comunitatea maghiară și nu trebuie să generalizăm acest gest la întreaga populație de etnie maghiară.

DOMNULE DIRECTOR,
EXCELENȚA VOASTRĂ, DOMNULE AMBASADOR,

Poporul maghiar are o datorie morală de recunoștință față de poporul român. Vă reamintim că în luna august a anului 1919 Armata Română a eliberat Budapesta de regimul bolșevic. Ca simbol al eliberării poporului maghiar soldații români au arborat atunci în vârful clădirii Parlamentului de la Budapesta, o pereche de opinci a unuia dintre soldații români eliberatori.

Astăzi, în contextul afirmării apartenenței Budapestei la Europa, vă oferim cu acest prilej o opincă românească, pentru a o transmite oficialităților de la Budapesta – și dorind să vă reamintim că – fără ajutorul providențial al Armatei Române, astăzi la Budapesta s-ar fi vorbit rusește – de 100 de ani.

Această obligație de recunoștință față de poporul român și aderarea Ungariei la valorile europene multi-culturaliste, necesită să luați o poziție fermă, de condamnare a gestului provocatorului CSIBI BARNA, arătând că înțelegeți să vă delimitați față de acesta.

În cazul în care nu veți condamna public ofensa adusă memoriei eroului național Avram Iancu, vă puneți în situația de a aceepta în mod tacit mesajul defăimător la adresa poporului român.”

Cu aceasta ocazie s-a amintit si de incercarea extremistilor maghiari organizati din Romania si chiar aflati la guvernare de a impune drept nume de strada in Targu Mures un criminal de romani in masa, ca “revolutionarul” Lajos Kossuth. Procesul se afla pe rol la Curtea de Apel Craiova iar ultima infatisare va avea loc luni. Mai multi jurnalisti si scriitori l-au intrebat la randul lor intr-o SCRISOARE DESCHISA pe premierului Emil Boc: Pana unde va decadea demnitatea nationala in fata UDMR si a intereselor Ungariei asupra Romaniei?

In asteptarea raspunsului care nu va veni, probabil, niciodata, nici de la Ambasadorul Ungariei nici de la Premierul Romaniei, unul dintre protestatarii pasnici, care a curatat de ofensa si panourile Radio 21 cu “Romanii nu au valoare”, a opinat pe blogul sau:

Noul ambasador al Ungariei l-a spânzurat pe Avram Iancu de 15 martie!

Ungaria şi-a schimbat ambasadorul în România, începând cu 15 martie 2011, în persoana domnului Cibi Barna.

Pentru prima dată în istoria diplomaţiei, un ambasador se schimbă prin aprobare tacită: vechiul ambasador tace, guvernul Ungariei tace, guvernul României tace, iar singurul a cărui voce se face auzită este, fireşte, noul ambasador.

Vechiul ambasador, domnul Oszkar Fusez, obişnuia să vorbească când era în funcţie, aşa cum face orice ambasador.

De exemplu, într-o noapte din ianuarie 2011, cineva a scris ceva de dulce pe gardul ambasadei Ungariei din Bucureşti. Instantaneu, poliţia a pornit girofarele şi a demarat o anchetă, MAE român a condamnat actul de vandalism şi a sesizat instituţiile statului, iar domnul Oszkar a declarat intr-o conferinta de presa la gardul ambasadei că “Este un incident izolat. Nu trebuie acordată atenţie mare acestui incident”. A doua zi a mai avut loc o conferinta, unde, la brat cu seful M.A.E. Baconschi, a plans de mila Ungariei pentru inscriptiile scrise, cel mai probabil, “cu manuta lui”.

După numai două luni, pe 15 martie 2011, domnul Cibi Barna construieşte o spânzurătoare în centrul unui oraş din România, după care regizează un proces împotriva unui manechin cu chipul lui Avram Iancu, apoi condamnă manechinul la moarte şi îl spânzură, iar în final îşi însuşeşte toporişca de la brâul spânzuratului şi pleacă legănat să bea o ţuică.

De data aceasta, poliţia română a privit neputicioasă timp de o oră, cât a durat circul, deoarece domnul Barna are imunitate diplomatică, MAE român nu a mai condamnat nimic, ca să nu strice relaţiile cu MAE ungar, iar din clădirea ambasadei Ungariei nu a mai avut nimeni curaj să zică că ar fi un incident izolat, care nu merită atenţie, pentru că nimeni nu a riscat să se împuşte singur în picior.

Totuşi, ca să se facă că nu stau degeaba, personalul ambasadei a organizat o lansare de carte la Centrul Cultural Maghiar, prin care să aburească amatorii de pişcoturi gratuite cu europenismul capitalei lor, Budapesta.

A fost ideea prietenului Mihai Rapcea să profităm de ocazie şi să-i transmitem un mesaj de “Bun venit” noului ambasador şi să-l anunţăm că opinca românească este în continuare pregătită să scoată Ungaria din rahat, aşa cum a mai făcut-o în 1848 şi în 1919.

După cum în 1848 s-au trezit nişte damblagii să lăţească Ungaria ca pe-o gumă de mestecat şi s-a deranjat Iancu de le-a scos gărgăunii din cap, iar în 1919 au fost năpădiţi de o ciumă roşie de a fost nevoie de armata română ca să îi scoată la lumina civilizaţiei europene, la fel şi acum opinca românească s-a aşezat veselă în vârful gardului de la Centrul Cultural Maghiar, gata de acţiune!

Ca de obicei când echipa României intră în scenă, spectacolul a fost asezonat cu poliţişti care legitimează şi întreabă de sănătate, precum şi cu copaci care tuşesc.

Şi totul s-a desfăşurat sub egida Marii Uniuni Europene, a cărei preşedinţie este deţinută chiar de Ungaria, şi care nu are nimic de comentat la simulacre de execuţii publice atâta timp cât în ştreang nu atârnă ciori…

Iată filmul evenimentului, cu “imagini de la camerele de supraveghere” ale Centrului Cultural Maghiar:

Print Friendly, PDF & Email

5 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.