CEDO a condamnat statul roman in cazul Agache, maiorul-martir linsat bestial de unguri in decembrie 1989 - Ziaristi OnlineZiaristi Online

CEDO a condamnat statul roman in cazul Agache, maiorul-martir linsat bestial de unguri in decembrie 1989

Marţi, 04 octombrie 2011, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat statul român în cauza Agache c. România (nr. 35032/09) la plata unor daune morale de 4800 de euro și 650 de euro daune materiale, constatând încălcarea articolului 6 alin 1 din Convenția Europeană a Drepturilor omului, informeaza Napoca News.

Este vorba de Cazul maiorului Agache, linşat bestial de unguri în 1989

Decizia a fost publicată pe situl Curții Europene și poate fi descărcată și în format Word.Curtea a notat că, în speţă, reclamantul a obţinut o hotărâre judecătorească definitivă la 26 martie 2001 prin care se dispune persoanelor private să-i plătească despăgubiri pentru uciderea tatălui său. La 26 iulie 2001, reclamantul a început procedura de executare în faţa autorităţilor române. Cu toate acestea, numai în cursul anului 2009, autorităţile române au completat dosarul depus la autorităţile maghiare în cadrul procedurii de exequatur (a se vedea punctele 32 -34 din hotărâre).

Curtea notează în continuare că procedurile de executare împotriva a trei dintre debitorii sunt încă pendinte în faţa autorităţilor maghiare. Având în vedere faptul că, în conformitate cu dispoziţiile articolului 49 din Tratatul bilateral (a se vedea punctul 35 (A)), legea statului debitorului este cea care reglementează procedura de executare, Curtea a examinat numai dacă autorităţile române au acţionat cu consecvență pentru a sprijini solicitanţii la executarea hotărârii din 2001 în ceea ce priveşte obligaţiile prevăzute de tratat menţionate anterior şi a legislaţiei pertinente în vigoare.

Curtea a constatat întârzieri repetate în transmiterea de corespondenţă imputabile autorităţilor române, ca urmare a procedurilor care au durat cel puţin şapte ani şi jumătate. Numai după solicitări repetate din partea solicitantului Guvernul român s-a interesat de soarta cererii de exequatur şi astfel au fost informaţi că cererea de exequatur, nu a ajuns niciodată la autorităţile maghiare (a se vedea punctele 14 și 17 din hotărâre).

Integral pe www.agache.org

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.