Obraznicia maghiara: Cine seamana vant culege furtuna! Apelul unor ziaristi: Romani din Targu Mures, aparati-va drepturile! - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Obraznicia maghiara: Cine seamana vant culege furtuna! Apelul unor ziaristi: Romani din Targu Mures, aparati-va drepturile!

CINE SEAMANA VANT CULEGE FURTUNA!

de LAZAR LADARIU

Tot mai mult stramtorati, presati si santajati de tovarasa strutocamila UDMR, camarazii Coalitiei PDL-iste de guvernare, dornici sa le faca pe plac acestor provocatori si diversionisti in serie, din 1990 incoace, au comis gafe impardonabile. Indignand prin ambitia separatista de a rupe UMF Targu-Mures, universitate de prestigiu, nu doar in municipiul de pe Mures, in Transilvania, ci intr-o intreaga tara si o Europa, pretentiile absurde ale separatistilor au pus pe foc, din nou, rabdarea romanilor, a cadrelor universitare si a studentilor, deopotriva. Protestul cadrelor universitare, al studentilor romani de la UMF, reactia fireasca in fata noii provocari udemeriste, a ambitiei nemarginite si a orgoliului nemesesc de a avea o universitate numai si numai a lor, bantuiti de nostalgii imperiale si de vanitati etnice, care au adus numai rau si consecinte nefaste in relatiile interumane de aici, tinde, ca si in “Cazul Arafat”, sa se extinda la nivel national. Pretentiile udemeriste, absurde, excesive, in toate privintele, inacceptabile, starnesc proteste si neliniste in intreaga tara. Ce ei cer acum nu mai sunt drepturi, ci privilegii! Astfel de aberatii, de ei pretinse, nicaieri nu se petrec prin aceasta Europa!

In acest carusel al involburarilor care, iata, tind sa creeze, in Ardeal, o atmosfera tensionata, de neliniste, care aminteste de hachitele separatiste ungariste din lunile ianuarie-martie 1990, urmate de evenimentele sangeroase de la Targu-Mures, sunt dorite a fi readuse, de unii, in anul 2012, dupa noi scenarii udemeristo-separatiste. Acel 20 martie, de ei provocat, este uitat sau premeditat evitat?! Toate aceste involburari pleaca de la unele formulari, care lasa bizare portite de interpretare, din stupida Lege a Educatiei Nationale, iesita asa cum ea acum arata, generatoare de situatii explozive, de sub mana celebrului ministru cu 11 clase, Daniel Funeriu, demn doar de faimosul Gaga! Am fost surprins sa constat, ca ziarist, ca numele nemernicului nu a fost, pana acum, invocat si asociat situatiei explozive de la UMF Targu-Mures!

El, cel adus de pe alte meleaguri sa fie imburcat in jiltul de ministru al Invatamantului (parca nu se gasea, in aceasta intreaga Romanie, un dascal de meserie, cu studii superioare si cu experienta la catedra, priceput sa-i conduca pe colegii lui, cu carte, nu un corigent in acest domeniu!), a distrus, bineinteles, ce a mai ramas de distrus, din 1990 incoace, in invatamantul romanesc! El este principalul vinovat pentru Crivatul care azi pune la pamant un important domeniu, cel al invatamantului, printr-o lege antinationala, anticonstitutionala, antiromaneasca! El este principalul vinovat, avand-o consilier pe secretarul de stat – Oana Badea (si asta cu scoala cam pana la genunchiul broastei!), ca azi limba romana, oficiala in stat, conform articolului 13 din Constitutie, dispretuita de UDMR, dar si de acei parlamentari romani, demni de plans, care au votat, orbeste, Legea Educatiei Nationale, este predata in scolile unguresti ca limba straina! Iata ca, in aceasta sarabanda demolatoare, a venit si randul UMF Targu-Mures! “Daca ceva merge bine si frumos in tara asta – exclama un profesor universitar –, de ce sa nu fie demolat?”. O diversiune pe care UDMR demult o cocea! El, fostul ministrul, este cel care, zilnic, ar trebui aratat cu degetul, precum si senatorii si deputatii Puterii, partasi la aceasta insulta de neiertat, ca Geografia Romaniei si Istoria Romanilor sa fie predate in limba lui Attila, iar Stefan cel Mare si Sfant sa devina, astfel, un Nagy Istvan! Numai ca nu va scapa el de blestemul romanilor!

Si iata cum a cazut el, fostul ministru al Educatiei din Romania, in cofa, cum se spune, in capcana pe care singur si-a pregatit-o, prin legea stupida careia singur i-a dat girul, devenind victima a propriei politici neghioabe. Intinzandu-se la cascavalul promis de altii, dumnealui ar dori acum, ramas somer, sa ocupe un post intr-o universitate de stat din Romania, “dar este impiedicat s-o faca tocmai de legislatia pe care el a sustinut-o”. Pe care, mai altfel spus, el a nasit-o! Numai ca el, paradoxal, “nu se poate angaja in nicio institutie de invatamant superior din Romania, deoarece tocmai el a fost cel cu ideea refuzului cererii conducerilor universitatilor de scoatere la concurs a posturilor blocate printr-o Ordonanta de Urgenta a Guvernului Boc.” Motivul principal, in cazul lui Daniel Funeriu, il constituie, insa, tocmai altul, cel rostit de Anton Hadar, presedintele Federatiei Sindicale “Alma Mater”: “Profesor universitar cu 11 clase?”.

“Posturile sunt blocate – tot de el! El va trebui – cand se vor debloca! – sa sustina un concurs, dar el nu intruneste toate conditiile pentru a preda intr-o universitate, deoarece, crezandu-se ministru pe viata, nu si-a echivalat studiile!”. Deci, el, fost ministru, nu poate preda in universitati. Singur si-a taiat creanga de sub picioare, si-a dat cu stangul in dreptul, sfarsind cu un autogol de pomina! “Conform legii el nu poate fi nici fochist!”, spunea Laurentiu Musoiu de la “Puterea”. “Cu cele 11 clase, – comenta colegul de breasla -, ex-ministrul s-ar fi putut angaja, dupa deblocarea amintita, pe post de fochist, laborant, ingrijitor sau paznic.” Iata cine a ajuns ministru al Educatiei Nationale in Romania de azi, insul care a dat, spectaculos, de pamant cu o traditie a invatamantului romanesc, venind de la Spiru Haret incoace. Prin legea de doi bani, Daniel Funeriu a pus paie pe foc, iar consecintele pot fi vazute azi si in invatamantul medical, renumit, de la Targu-Mures.

Ca roman, ca jurnalist, ca muresean sunt, asa cum am fost, intotdeauna, de acord, sustin si sprijin nesupunerea conducerii (vechi si noi) a UMF in fata presiunilor politicului, ale UDMR, care, ca si in martie 1990, ar vrea, de dragul unor ambitii desarte, sa faca, din nou, tandari linistea, chiar daca nu-i perfecta inca pe aici, sa dea branci armoniei interetnice, atat de necesara in acest spatiu ardelean! Situatie tensionata in care nu putem sa nu ne intrebam: cu ce drept se amesteca, de pilda, ambasadorul Ungariei la Bucuresti, consulul ungar de la Miercurea Ciuc, in problemele autonomiei universitare de la UMF Targu-Mures? Vina-i si a guvernantilor vremii, care, dupa Consulatul ungar de la ClujNapoca, au aprobat o neinspirata “dublare”, spre bucuria separatistilor autonomisti, si la Mirecurea Ciuc! De ce nu la Tulcea, Botosani sau la Iasi? Cum sa interpretam, apoi, noi, romanii, gestul presedintelui Ungariei, Pal Schmitt, de a-i convoca si decora pe separatistii profesori de la UMF, chemati sa fie gratulati la Budapesta? Care-i marele lor “merit”? Ruperea universitatii si a armoniei interetnice de convietuire, pasnica, universitara? Cu ce drept, oare, se amesteca unele institutii de invatamant superior din Ungaria in problemele UMF Targu-Mures? Nu-i acesta un clar amestec in treburile interne ale Romaniei? Chiar sa nu-si dea seama ei ca ingerintele, aranjamentele, din 1945, intre URSS si Ungaria, sub presiunea tancurilor Armatei Rosii, sunt de domeniul unui trecut definitiv? Este, cat se poate de evident ca unica dorinta a separatistilor, care doreau, dar n-au reusit s-o faca in ianuarie-februarie-martie 1990, este tot un fel de epurare etnica, dupa pofta lor, daca s-ar putea, chiar totala, pe aceste meleaguri prin timp atat de greu incercate. Separatism, de la gradinita pana la universitate, de la cantina studenteasca, unde sa se manance romaneste si ungureste, pana la trotuare, daca se poate, pentru maghiari, cum se dorea pe la inceputul anului 1990! Se urmareste separarea pe criterii etnice a UMF, tocmai aici, in orasul si pe locurile unde, in martie 1990, a inceput acel minirazboi civil de la Targu-Mures, a curs sange, iar romanii s-au simtit nevoiti sa puna “pumnul in pieptul furtunii”, Vatra Romaneasca si PUNR fiind “stanca de care s-a spulberat valul udemerist!”. Atunci li se taia pofta hulpava a celor care visau ca romanii sa vina cu pasaport in Ardeal! Oare reactivarea acelor momente o vor, azi, udemeristii, de la vicepremierul Marko Bela la Tõkes László, de la ministrii Kelemen Hunor, Borbely László si Ritli Ladislau pana la iredentistii de serviciu, extremistii si sovinii care flutura flamura in rosu, alb, verde a separatismului autonomist? Vor ei intoarse acele momente dramatice? Mai altfel spus, noi, romanii majoritari, vrem sa traim in pace cu ei, cu maghiarii minoritari, aici unde Dumnezeu ne-a lasat laolalta. Iar separatistii nu vor!

Se stie, si inca prea bine, ca nu sunt indeplinite conditiile legale pentru satisfacerea pretentiilor absurde ale UDMR. In schimb, UMF indeplineste tot ce Legea Educatiei Nationale, autonomia si Carta Universitara cer si prevad: identitatea etnica a studentilor maghiari este pastrata, in conditiile actuale, conform tuturor standardelor internationale in domeniu. Apoi, “minoritatea maghiara dispune de linii de invatamant in limba maghiara la Universitatea “Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca, iar Universitatea Sapientia, finantata si din bani romanesti, este numai in limba maghiara.” Atunci? Care-i problema? Cum ar putea fi “explicate” dorintele absurde, cerintele excesive si inacceptabile?

Cine trage sforile, din culise, in cazul acestor scenarii rocambolesti? O intrebare de prisos! Stie oricine cine si cu ce ganduri se afla in spatele acestor provocari ordinare. Inaltata pe piedestalul politic romanesc si parlamentar prin frauda, struto-camila UDMR, nici partid, nici uniune culturala, de fapt fiind un fel de ONG, se obrazniceste tot mai mult. Pe masura ce i se da ciolanul puterii la guvernarea acestei Coalitii toxice, portocalii, are ambitii tot mari, patimi la fel. La un moment dat, intr-una din filipicele vanturate la un congres al bubei, unul dintre ei, un clantau, amintea de cuvantul tara! Tara? “Care tara?” – a intrebat unul de prin preajma lui. Ungaria! Pentru ca soarele lor de la Budapesta rasare, iar sangele apa nu se face! La un moment dat, aflat la Miercurea Ciuc, la primul congres al PPMT (Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania), “nasul” lui, popa Tõkés László, folosea sintagma “rabla care se dezmembreaza”. Cica, facea aluzie la UDMR! Oare in gandul lui, ala ticalos, nu se gandea tocmai la disolutia statului roman, la federalizarea, la destructurarea Romaniei? Si prin presiunile politice de la Targu-Mures, asupra UMF, se incearca, daca s-ar putea, conform gandului ticalos, venind din grotele Evului Mediu, stergerea urmelor romanismului de pe aceste meleaguri, pana se va ajunge acolo, incat, cu timpul, actuala prestigioasa Universitate mureseana sa ceara autonomie universitara intr-o autonomie teritoriala a asazisului Tinut Secuiesc! Acolo se va ajunge? Pentru ca ei asta vor, asta urmaresc! Vise mari! Ei doresc, in sinea lor, nu doar o autonomie a asa-zisului Tinut Secuiesc, ci autonomia visata, a intregii Transilvanii! Azi, aici, in Harghita, Covasna si Mures, maine – o spunea popa Tõkés – urmeaza Partium (Bihor, Satu Mare), apoi, printr-o “autonomie asimetrica”, de ce nu si Salajul, Bistrita-Nasaud, Aradul…? Padurile Transilvaniei, in mare parte, sunt deja in mainile lor. Acum vor si universitate numai ungureasca!

Context in care nu poate sa nu ne revolte lipsa de reactie a presedintelui Romaniei, Traian Basescu, a premierului Guvernului, Mihai Razvan Ungureanu (care nu a avut taria, barbatia, sa-i dea afara pe liderii UDMR, care conditionau votul lor, la investirea Guvernului, prin acceptarea universitatii maghiare la Targu-Mures!), a ministrului Educatiei Nationale, Catalin Baba, neputincios in fata santajului, devenind, dupa impresia lasata in urma vizitei facute la UMF Targu-Mures, chiar o jalnica… Baba, a ministrului de Externe, Cristian Diaconescu, obligat sa stopeze ingerintele ambasadorului Ungariei in treburile interne ale Romaniei. Prin actele antiromanesti, UDMR face presiuni sa fie incalcate Legea Educatiei Nationale, autonomia si Carta Universitara, aplica un santaj politic incalificabil si intolerabil! Nu-s acestea, oare, suficiente argumente ca ei nu de drepturi au nevoie aici, in Ardeal, deoarece le au, ci de tulburarea apelor la comanda sefilor de la Budapesta, sub bagheta presedintelui Pal Schmitt si a premierului Viktor Orban?!

Dupa cum s-a anuntat pe canalele mass-media, marti, 6 martie a.c., liderii Coalitiei portocalii n-au ajuns la o intelegere cu UDMR, in privinta infiintarii facultatii in limba maghiara la UMF Targu-Mures, democrat-liberalii cerand o amanare, pana saptamana viitoare. “Nu am ajuns la niciun consens in sedinta de azi – a declarat Marko Bela. Daca marti (n.n. – 13 martie a.c.) nu se va da Hotararea de Guvern privind Universitatea de la Targu-Mures, eu personal nu voi mai sustine acest guvern!”. In repetate randuri, liderii UDMR au declarat ca vor iesi de la guvernare, daca cererile lor, separatiste, santajul nu vor fi satisfacute. Li s-a facut pe plac, de fiecare data, aruncandu-li-se cate un ciolan de ros, si au ramas la guvernare! Ce ar fi daca li se va spune “Pas!”? Infiintarea liniei in limba maghiara, la UMF Targu-Mures (o precizare necesara: sa fim seriosi, nu linie vor ei, ci universitate separata pe banii publici, ai statului roman!) a fost negociata de Marko Bela, inca de anul trecut. Presiunile UDMR s-au intensificat si mai mult la investirea Guvernului Ungureanu, cand udemeristii au pretins ca vor vota numai daca le va fi satisfacuta cererea, dar si dupa infiintarea Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), nasit de Tõkés László. “Miza este pierderea simpatiei electoratului (…) in campania pentru alegerile locale si parlamentare.”

Nu-i mai putin adevarat – conform surselor HotNews.ro – ca democrat-liberalii “refuza sa cedeze la doleantele UDMR, tot din motive electorale, temandu-se ca acceptarea infiintarii unei facultati in limba maghiara, la Targu-Mures, le-ar afecta imaginea publica in fata electoratului.” Daca o vor face, rusinea va fi a lor, vor fi acoperiti de blestemul romanilor ardeleni si, sigur, vor pierde voturile acestora. Sa nu uite ei ca, in anii postdecembristi, alegerile parlamentare si prezidentiale au fost castigate sau pierdute in Ardeal! Iritati de pretentiile UDMR, care mereu a santajat, in cei 22 de ani trecuti, folosind ca “moneda de schimb iesirea de la guvernare”, aplica, probabil, o tactica a temporizarii. S-ar putea ca democrat-liberalii sa amane, strategic, o promisiune “pana in pragul alegerilor locale”, cand iesirea UDMR de la guvernare nu mai are nicio miza! Amanarile din partea Coalitiei ii supara, la culme, pe udemeristi, adepti ai sloganului “Itt és most!”. Nemultumirile lor au inceput, cu catva timp in urma, infuriati, la culme, ca nu li se da universitate ungureasca. “Noi, maghiarii din Transilvania, nu asteptam de la Rectoratul sau Senatul Universitatii sa asigure invatamantul in limba maghiara, ci de la Parlament si Senatul Romaniei. Iar la UMF Targu-Mures (…) trebuie sa facem loc si invatamantului in limba maghiara. Aceasta a fost una din conditiile ramanerii noastre in coalitia guvernamentala” (Kelemen Hunor); “S-ar putea ca UDMR sa plece de la guvernare, daca aceasta Hotarare de Guvern nu va fi emisa. Este linia rosie pentru noi” (Borbely László). Nu cumva, cerand cam tocmai ce, de fapt, au ei pe acolo, linia de care aminteste ministrul udemerist este in culorile rosu, alb verde?! Obraznicie!

Asadar, deocamdata, cum zice povestea: “Scart-scart, vino marti!”. Marti, ziua cu doua ceasuri rele, este 13 martie! Daca nu li se va face pe plac, vor iesi de la guvernare?! Cale sprancenata! Sigur nu-i vor plange romanii! Dimpotriva! Se inseala amarnic cel care se mai indoieste ca toate aceste scenarii nu ar veni de la Budapesta! Acolo-i, ca de obicei, complotul bubei si cabala uneltirilor de tot felul! Ce ar fi, oare, ca parlamentarii romani – de n-ar fi atat de oportunisti si adormiti! –, in fata obrazniciei udemeriste (UDMR are vicepremier si trei ministri intr-un guvern de 18 persoane, deci o minoritate cu 6% din populatia Romaniei, ocupa 22% din guvern!) sa ia “model” lectia slovacilor. Barbati, slovacii nu s-au mai lasat calcati pe bataturi! O lectie necesara, care trebuie data celor care nu-si mai vad lungul nasului intr-o tara, Romania, in care au toate drepturile, conform standardelor internationale, noi, romanii, fiind considerati, de organismele europene, “model” in domeniu, in care maghiarii au chiar mai multe drepturi decat romanii majoritari. Si sa li se aminteasca, macar din cand in cand, ca: cine seamana vant culege furtuna!

P.S. Distinse cadre universitare de la UMF Targu-Mures! Dragi studenti romani, protestatari! Uniti pe baricada noastra, romaneasca, opuneti-va presiunilor politicului si santajului UDMR! Luptati, cu demnitate, pentru apararea idealurilor noastre nationale, pentru verticalitatea romaneasca! Suntem alaturi de voi!

Nota: Ziaristi Online se raliaza apelului si indemnurilor colegilor nostri de la  Cuvantul Liber

Print Friendly, PDF & Email

4 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.