LUPA: Arhivele lui Zelea Codreanu reproduse in 27 de volume, accesibile publicului cititor necarcotas - Ziaristi OnlineZiaristi Online

LUPA: Arhivele lui Zelea Codreanu reproduse in 27 de volume, accesibile publicului cititor necarcotas

Biblioteca Județeană a fost gazda unei manifestări editoriale aparte odată cu lansarea celor 27 de volume intitulate ”Documente din Arhiva Corneliu Zelea Codreanu”, ale editorilor Victor Roncea şi Gheorghe Buzatu.

de Sunita Bica   

Arhiva dosarelor lui Corneliu Zelea Codreanu, luată de Serviciu de Securitate și preluată după 1990 de CNSAS, a fost parcursă de Gheorghe Buzatu și Victor Roncea și transpusă în volumele „Documente din Arhiva Corneliu Zelea Codreanu I-XXVII”, apărute în Colecţia OPERA OMNIA de la editura ieşeana Tipo Moldova, în 2012. Profesorul Sorin Damean a vorbit despre tenacitatea și rigurozitatea cu care dosarele referitoare la Corneliu Zelea Codreanu au fost redate în cele 27 de volume lansate la Craiova. ”Colecția consacrată lui Zelea Codreanu reproduce întreg procesul acestui personaj istoric cu toate piesele lui. Meritul celor doi autori este acela că au reprodus dosarele în întregime, lăsând cititorul să își formeze propria opinie despre Mișcarea Legionară. Această Mișcare Legionară a fost ocultată și înțeleasă greșit fiind scoase în evidență doar aspectele negative. De aceea o astfel de lucrare este oportună, Gheorghe Buzatu oferindu-ne ceva ce nu s-a mai petrecut până acum”, a spus profesorul Sorin Damean. Gheorghe Buzatu, înainte de a vorbi despre volumele lansate, a felicitat Biblioteca Județeană ”Alexandru și Aristia Aman” pentru serviciile oferite. ”Această Arhivă a fost o șansă, domnul Roncea a descoperit-o – cu ajutorul profesorului Florin Constantiniu si a unui coleg de la CNSAS – și în conceperea volumelor am respectat un principiu sfânt, acela de a nu scoate nimic din aceste dosare. Volumele au aproximativ 10.000 de pagini, fiecare volum este precedat de o introducere. Este o ediție anastatică, fiecare pagină din dosare este fotografiată și prezentată. De aici înainte istoria Mișcării Legionare trebuie rescrisă. Nu voi povesti aceste volume pentru că un volum documentar nu se povestește, cine vrea să afle să ia volumele și să le studieze”, a spus Gheorghe Buzatu profesor consultant la Universitatea „Ovidius” din Constanța, care a prefatat cu mai multe studii introductive cele 27 de volume.
LUPA /  11/28/2012
Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.