Pr. Constantin Sturzu: Asemănări între Adormirea Maicii Domnului și momentele care au precedat, respectiv au urmat morții Fiului său - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Pr. Constantin Sturzu: Asemănări între Adormirea Maicii Domnului și momentele care au precedat, respectiv au urmat morții Fiului său

Maica-Domnului-icoana-din-biserica-de-lemn-de-la-Vidra-foto-Cristina-Nichitus-RonceaExistă numeroase similitudini între Adormirea Maicii Domnului și momentele care au precedat, respectiv au urmat morții Fiului său. La fel ca și Mântuitorul, Maica Domnului cunoaște când va fi ziua în care urma să părăsească lumea, înștiințată fiind de Arhanghelul Gavriil care i-a adus o ramură de finic, după cum la Bunavestire îi adusese un crin. Ca și Fiul său, Maica Domnului se retrage, când i se apropie sfârșitul, în rugăciune pe Muntele Măslinilor. Când s-a întors acasă, s-a făcut un cutremur mare, precum la moartea Domnului pământul s-a cutremurat. Așa cum Domnul Iisus a vindecat pe sluga arhiereului, căreia unul dintre ucenici îi tăiase urechea în noaptea de dinaintea răstignirii, tot așa și Maica Domnului a vindecat pe evreul care voia să răstoarne năsălia ce purta trupul său și căruia o mână îngerească îi tăiase mâinile.
Apostolul Toma, cel care nu era de față când Hristos S-a arătat, cu trupul înviat, celorlalți apostoli, nu a fost de față nici la Adormirea Maicii Domnului. Venind el în locul unde ceilalți apostoli veniseră aduși pe norii cerului pentru a-și lua rămas bun de la Născătoarea de Dumnezeu, s-a rugat să se deschidă mormântul din grădina Ghetsimani pentru a mai vedea o dată trupul celei ce era ca o mamă pentru toți ucenicii Domnului. Însă Dumnezeu îngăduise această întârziere a lui Toma pentru ca toți apostolii să se încredințeze că trupul Maicii Domnului fusese ridicat la cer de către Fiul său, pentru că nu putea să rămână pe pământ un trup ce purtase în pântece pe Însuși Fiul lui Dumnezeu.
Iată, dar, câte similitudini între evenimentele ce înconjură săvârșirea din această viață a Domnului, respectiv a Maicii Sale. Prin aceasta, Dumnezeu a vrut să arate că Fecioara Maria nu era un om oarecare, fie chiar și o culme a sfințeniei omenești. Ea este Împărăteasa cerului și a pământului întrucât este Maica celui ce este Împăratul tuturor. Ea este „mai cinstită decât heruvimii și mai mărită fără de asemănare decât serafimii” întrucât toate oștile îngerești își primesc slava de la Iisus Hristos, Care este Fiul său.

Pr. Constantin Sturzu

Sursa: Ziaristi Online

Foto: Cristina Nichitus Roncea / Biserica de lemn din Vidra de Jos (1712)

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.