EXCLUSIV: Secretarul general al PNL, Ilie Bolojan, aliatul politic al lui Laszlo Tokes! Extremistul maghiar a început să-şi infiltreze oameni în administraţia Oradiei prin cârdăşie cu primarul PNL - Ziaristi OnlineZiaristi Online

EXCLUSIV: Secretarul general al PNL, Ilie Bolojan, aliatul politic al lui Laszlo Tokes! Extremistul maghiar a început să-şi infiltreze oameni în administraţia Oradiei prin cârdăşie cu primarul PNL

ilie-bolojan-laszlo-tokes

Ilie Bolojan dă Oradea pe mână extremiştilor separatişti ai lui Laszlo Tokes

O decizie cu iz de răzbunare politică aruncă o umbră întunecată asupra imaginii de oraş al bunei convieţuiri interetnice de care se bucura până acum  Oradea.

Supărat că a pierdut conducerea Consiliului Judeţean Bihor, preşedintele organizaţiei PNL, secretarul general al partidului, Ilie Bolojan, a deschis calea oamenilor lui Tokes Laszlo spre administraţia Oradiei. La dispoziţia lui Ilie Bolojan, primar al oraşului, oamenii lui Tokes au fost numiţi în Consiliile de Administraţie ale mai multor şcoli din municipiu.

Extremiştilor atâta le-a trebuit! Ca în zicala: „Dă-i nas lui Ivan şi se suie pe divan”, într-o conferinţă de presă, organizată doar pentru ziariştii maghiari, reprezentanţii PPMT Bihor, filială care practic nu a contat în alegerile locale, au declarat, nici mai mult, nici mai puţin, decât că, de acum înainte, ei vor fi „Barometrul conducerii oraşului în ceea ce priveşte problemele comunităţii maghiare”. (Bihari Naplo, cotidian local de limbă maghiară, ediţia din 23.09.2016, pag. 5).

Printre reprezentanţii PPMT, numiţi în Consiliile de Administraţie ale şcolilor orădene, se numără câţiva dintre cei mai fideli şi duri oameni ai lui Tokes ori foşti candidaţi ai partidului în alegeri. De pildă, şeful de cabinet al fostului episcop reformat al Oradiei, Orban Mihaly, de meserie inginer, a fost numit în C.A. al Liceului „Iosif Vulcan” doar pentru că şcoala se află chiar vizavi de locuinţa sa.

Ciudăţenia constă în faptul că, în raporturile sale din trecut cu extremistul Laszlo Tokes,Ilie Bolojan a fost întotdeauna ferm pentru respectarea Legii. De exemplu, în urmă cu exact şase ani, în septembrie 2010, când Tokes a început sa pună plăcuţe de străzi cu denumiri în maghiară, Bolojan a declarat: “De fiecare dată când le pun, le dăm jos şi îi sancţionăm. Dacă le pun din nou, îi sancţionăm din nou, până se vor sătura!” Iar în urmă cu doi ani, când Tokes a arborat cârpa albastră maghiară în balconul său de europarlamentaral Fidesz, sub semnătura primarului Ilie Bolojan şi a arhitectului şef s-a emis o avertizarea cu amendă contravenţională. Contravenientul a primit un termen de o săptămână să desfiinţeze aşa numitul “steag publicitar”, alternativa fiind o amendă cuprinsă între 30.000 şi 50.000 de lei. Avertismentul a fost considerat de Tokes “o batjocură şi o jignire”. Oare ce s-a întâmplat cu primarul Ilie Bolojan, acuzat în repetate rânduri de tovarăşul său de drum de azi, Laszlo Tokes, de “naţionalism”?

De data aceasta, în războiul său cu PSD şi UDMR, Bolojan a ales să se alieze cu Tokes. Astfel, la Şcoala „Szacsvay Imre” a fost numită PPMT-iste Tőtös Zsuzsa, Orban Mihaly, şeful de cabinet al biroului parlamentar din Oradea al lui Tőkés, la Colegiul Iosif Vulcan, Nagy Zoltan, fost candidat PPMT la Liceul Ady Endre, iar în consiliul de administraţie al Liceului Reformat „Lorantffy Zsuzsanna” propunerea PNL a fost fosta directoare Szabo Zsuzsanna, după cum transmite şi JB.

Orădeanul Horia Oniţa, până nu demult preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor, se declară îngrijorat de pătrunderea extremismului în şcoală. „Am aflat cu îngrijorare despre faptul că, în Consiliile de Administraţie ale unor şcoli orădene, au fost numite persoane care, prin ideile pe care le susţin şi prin declaraţiile publice făcute de-a lungul anilor, nu respectă principiile multiculturalismului şi ale toleranţei interetnice. Noi ne-am dori ca în aceste funcţii să avem persoane care, indiferent de apartenenţa politică, să urmărească interesul elevilor, să fie competente şi care să nu stârnească, fie şi prin simpla lor prezenţă, tensiuni sau dispute de factură etnică. Eu cred că ideal ar fi ca posturile din Consiliile de Administraţie să fie ocupate de consilierii locali. Prin votul pe care l-au primit şi prin reprezentativitatea de care se bucură, aceştia sunt mai responsabili faţă de problemele învăţământului. Din câte ştiu eu, nici opinia elevilor cu privire la această situaţie nu este foarte pozitivă. Mai ales cu privire la unele declaraţii pe care liderii politici ai celor numiţi în aceste Consilii le-au făcut”.

La rândul lui, tatăl unui elev maghiar ce învaţă într-o şcoală mixtă din Oradea, care nu a vrut să-şi dezvăluie identitatea pentru a-şi proteja copilul, spune că este revoltat de alianţa liberalilor cu extremiştii lui Tokes. „Acum noi, ungurii, la ce să ne mai aşteptăm? Vă spun sincer, eu l-am votat pe Bolojan, dar nu ştiu ce să mai cred. Dacă aşa reacţionează la supărare, domnul primar o să ajungă mâine să se alieze şi cu partidul lui Bogdan Diaconu sau o să ne aducă în oraş câteva mii de emigranţi musulmani radicali pe care o să-i invite la conducerea Oradei? Aici românii şi ungurii au ştiut întotdeauna să-i ţină la respect pe extremişti. Nu înţeleg de ce era nevoie acum să le tragem oala pe foc”.

Ionuţ Popescu

Ziaristi Online

 

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.