Profesorul Univ. Dr. Corneliu Turianu s-a săvârșit după o lungă suferință în dimineața zilei de 7 noiembrie, la orele 8.45, când a plecat de la Spitalul Elias la Universitatea de Drept din Ceruri. Astăzi, 11.11.2016, Profesorul Corneliu Turianu a fost înmormântat la Cimitirul Bellu Ortodox în apropierea mormântului marelui general român Ilie Şteflea.
După cum au afirmat la înmormântare membri ai familiei Profesorului Turianu, moartea sa este însă neclară şi pare să fi fost cauzată tot de sistemul medical bolnav al României. După o suferinţă abdominală bruscă, ce l-a scos dintr-o şedinţă a Colegiului CNSAS pentru a ajunge direct la spital, în urmă cu o lună şi jumătate, şi transferul prin patru clinici şi spitale din Bucureşti (două secţii de la Fundeni, Sanador şi Elias), diagnosticul exact al bolii care a provocat o insuficienţă totală a organelor şi stop cardio-respirator a rămas necunoscut medicilor şi familiei.
La Elias a ajuns în stadiul final: “Pacientul Corneliu Turianu, cu multiple afectiuni cardiovasculare, metabolice, endocrine, cu tromboza extensiva de ax splenoportal, evaluat recent intr-o alta unitate medicala, a fost internat in 6.10.2016 in Spitalul Elias, pentru agravarea severa a starii generale si alterarea starii de constienta, semne de insuficienta hepatica ce au necesitat transfer in Sectia de Terapie Intensiva; suferinta a evoluat rapid cu stop cardio-respirator ce nu a mai putut fi resuscitat, pe data de 7.10.2016”, au precizat reprezentanţii spitalului Elias citaţi de presă.
“A fost o perioadă de coşmar! La început n-am vrut să apelăm la pile şi am mers pe căile normale. La un moment dat, din disperare, n-am mai putut şi i-am spus unui medic de la Salvare cine e, pentru a-l auzi apoi comentând cu ceilalţi: “Ete, fleoşc!”… Cu asta a plecat dincolo, din partea statului român, un cetăţean exemplar al lui, un cetăţean care şi-a servit ţara întreaga sa viaţă. Cu “Ete, fleoşc!”… Numai Dumnezeu poate şti de ce a murit. Noi n-am reuşit să aflăm”, a declarat unul dintre membrii familiei îndurerate la înmormântare. Familia pune la îndoială şi examenul medico-legal, care consideră că a fost efectuat doar pe baza dosarului medical. “Eu ce vreţi să vă mai spun?”, ar fi afirmat ridicând din umeri medicul care a analizat cadavrul Profesorului. Cauzele morţii: necunoscute. Răpus de un sistem bolnav…
Un exemplu de apărător al Adevărului
Încă din anii ’90, Corneliu Turianu s-a remarcat public ca un mare luptător pentru dreptate. Pentru generaţia de la 1989, Profesorul Corneliu Turianu a fost un exemplu de apărător al Adevărului. Şi-a trăit viaţa la maxim, muncind până în ultima clipă, pentru România.
Judecătorul Turianu este cel care a eliberat toți încarcerații ilegal de la Mineriada din 1990 şi tot el, în vederea respectării Legii, a emis hotărârea care rămâne în istorie, prin care i se stipula lui Ion Iliescu – în van, însă – că nu poate candida pentru un al treilea mandat prezidenţial. Repercusiunile nu s-au lăsat aşteptate, fiind demis abuziv din funcţia de preşedinte al Tribunalului Bucureşti. Aceasta l-a îndreptat apoi spre o carieră politică, alături de Partidul Naţional Ţărănesc Creştin şi Democrat.
Înca din 1997, senatorul țărănist, alături de Profesorul Ilie Badescu şi Liga Studenţilor din Bucureşti, s-a numărat printre putinii care au avertizat asupra necesității unei Legi a Pământului, prin care să fie interzisă vânzarea terenului agricol către străini.
Profesorul Turianu este şi magistratul care, la iniţiativa ziarului ZIUA, a rejudecat Procesul Ceaușescu, demontând şi demonstrând mascarada judiciară de natură criminală din decembrie 1989. Profesorul de Drept a semnalat adeseori – spre onoarea breslei sale – aberațiile discriminării majorității românești, prin care sunt încurajate oficial actele extremiștilor maghiari şi ale altor minorităţi.
Ca membru și secretar al Colegiului CNSAS a știut să deconspire cei mai perfizi colaboratori ai Securității. În ciuda atacurile la adresa sa, venite pe căi parazito-instituţionale murdare, la fel ca pe vremea lui Iliescu şi Băsescu, Profesorul Turianu nu s-a lăsat înfrânt niciodată. Discursurile sale din Parlament și articolele de pe blog – adevărate lecții de Drept – rămân mărturie asupra puterii, inteligenței și înțelepciunii sale.
Pe lângă prodigioasa sa activitate publicistică în domeniul juridic – ca autor a peste 82 de lucrări de specialitate şi sute de studii şi articole – Profesorul Turianu a fost şi Cercetător asociat la Institutul de Sociologie al Academiei Române. Directorul acestui Institut, Profesorul Ilie Bădescu, ne-a remis următorul gând despre Profesorul Corneliu Turianu:
La întâlnirea cu Adevărul suprem
A plecat într-o dimineaţă dintre noi, la praznicul Sfinţilor Arhistrategi Mihail şi Gavriil, un mare luptător, un Om Mare, cum l-ar categorisi psihologia personalistă, o conștiință din stirpea dreptului Iov: Corneliu Turianu, un stâlp de lumină în desimea de mediocritate morală a zilei care stă să apună.
A fost prezent în mai toate marile dezbaterile naţionale ale ultimelor decenii. A fost profetul unei mari amenințări ce venea spre poporul român: înstrăinarea pământului.
A pus temelia doctrinară a unei bătălii pe care, după el, mult prea puțini s-au arătat vrednici s-o poată continua. A fost înzestrat de Dumnezeu cu o minte de o rară claritate. Avea cuvânt cu putere. După intervențiile sale venea pacea categoriilor.
Am purtat împreună bătăliile începătoare legate de o temă gravă, aceea a primejdiei înstrăinării pământului. Pe vremea aceea amfiteatrul cel mare al Facultății de Drept era plin. Cornel știa să ridice asistența în zonele de rapidă purificare a patimilor eliberând energiile pentru linia luptătoare a dreptei gândiri.
Cu siguranță a fost între juriști un mare doctrinar. Știa să așeze în sisteme coerente principii, categorii și sentimente inteligente. Era un patriot de tipar maiorescian. Și-a iubit țara cu acea rară iubire a minții coborâte în inimă. N-a părăsit niciodată arena marilor confruntări pentru dreptatea românească. A știut să ridice dreptatea românească pe cerul
dreptului universal și cei ce nu suportă spada purității și amețitoarea înălțime a ideii de dreptate a neamurilor l-au pizmuit din motive de nevolnicie sufletească și de sărăcie intelectuală.
A plecat când era atâta nevoie de el în bătăliile Statului de cultură de la Dunărea de Jos.
Luptatorul pentru Adevăr s-a dus acum chiar la El, pe Calea spre Viaţa cea veşnică, la întâlnirea cu Adevărul suprem.
Dumnezeu să-l odihnească și să-l primească în dreapta Împărăție. Amin!
Redacţia Ziaristi Online transmite întregii sale familii condoleanţe şi multă putere!
Înmormântarea unui Mare Român: Corneliu Turianu. Azi, Cimitirul Bellu, Ora 13.00. “CINE SUNT”