Victorie pentru Vintilă Horia! Celebrul scriitor rămâne Cetățean de Onoare al orașului Segarcea și al României. Instanța a respins cererea aberantă a Institutului "Elie Wiesel" - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Victorie pentru Vintilă Horia! Celebrul scriitor rămâne Cetățean de Onoare al orașului Segarcea și al României. Instanța a respins cererea aberantă a Institutului “Elie Wiesel”

Victorie pentru Vintilă Horia!

“Victorie pentru Vintilă Horia!”, a anunțat azi Lucian Dindirică, directorul Bibliotecii Județene Alexandru și Aristia Aman – Dolj și președintele Comisiei Naționale a Bibliotecilor (CNB): “Instanța a decis să-i păstreze titlul de Cetățean de Onoare al orașului Segarcea acordat postmortem de către Consiliul Local, în decembrie 2015, cu ocazia centenarului nașterii sale. Titlul fusese retras în februarie 2016, la presiunea lui Alexandru Florian, directorul Institutului pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, în baza unei argumentații inexacte. Hotărârea nu este definitivă”.

Reamintim că Consiliul local a hotarât rușinos să anuleze distincția acordată în decembrie 2015 cu ocazia centenarului scriitorului, după ce, invocând legea 217/2015 și o sentință a “Tribunalului Poporului” bolșevic din 1946, prin care Vintilă Horia a fost condamnat pentru ,,crime de razboi”, Institutul pentru studierea Holocaustului din România ,,Elie Wiesel” a cerut expres retragerea acestui titlu. Familia a contestat aberația în instanță.

Vintilă Horia afirma despre această sentință bolșevică și despre atacurile ulterioare la adresa lui: „Pe mine nu m-au atacat reprezentanţii nu ştiu cărei etnii sau ai nu ştiu cărui regim politic. M-au atacat duşmanii omului.”

Acum, Tribunalul Dolj s-a pronunțat categoric în apărarea memoriei lui Vintilă Horia și a dreptății românești:

“Admite cererea de chemare în judecată formulată de reclamanta Cristina Horia, în contradictoriu cu pârâtul Consiliul Local Segarcea, având ca obiect anulare act. Anulează Hotărârea Consiliului Local Segarcea nr. 16/15.02.2016.”

La sfârşitul lui 2015, centenarul scriitorului Vintilă Horia (1915-1992) a fost celebrat prin colocvii şi comunicări literare şi ştiinţifice la Universitatea Alcala de Henares din Madrid, la Craiova, Alba Iulia şi Deva. Oraşul Segarcea, unde a văzut lumina zilei autorul celebrului „Dumnezeu s-a născut în exil”,  distins cu premiul Goncourt în 1960, (atribuit, dar nedecernat), i-a conferit cu această ocazie titlul de cetăţean de onoare post mortem.

Sursa: Ziaristi Online

Detalii la  Institutul „Elie Wiesel” recidivează: Vintilă Horia, din nou „criminal de război”

Citiți și Cotidianul: Fiica scriitorului Vintilă Horia a cîştigat procesul cu Institutul „Elie Wiesel” – de

 

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.