Sociologul-martir Anton Golopenția, românul care a prezis sfârșitul comunismului, omagiat în EVENIMENTUL ISTORIC. PERSONALITATEA LUNII - Ucis în temnițele bolșevice pe 9 septembrie 1951 - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Sociologul-martir Anton Golopenția, românul care a prezis sfârșitul comunismului, omagiat în EVENIMENTUL ISTORIC. PERSONALITATEA LUNII – Ucis în temnițele bolșevice pe 9 septembrie 1951

Personalitatea lunii

Anton Golopenția, sociologul-martir care a prezis sfârșitul comunismului

de Victor Roncea

Marele sociolog și statistician Anton Golopenția, prieten al lui Mircea Vulcănescu, ucis în același mod în temnițele cominterniste, a fost ales în 2017 membru post-mortem al Academiei Romane, alături de monahul Nicolae Steinhardt şi fostul deţinut politic Ion Jovin. Votul Adunării Generale pentru alegerea lui Anton Golopenția a fost acordat în unanimitate. Anton Golopenția, fondator al școlii românești de geopolitică, s-a născut la 12 mai 1909, în comuna Prigor, Caraș-Severin, și a plecat la Ceruri în 9 septembrie 1951, din spitalul închisorii Văcărești.

O personalitate științifică complexă, licențiat în Drept și Filosofie, cu doctoratul obținut în Germania, în perioada 1947 – 1948 a ocupat funcția de director general la Institutul Central de Statistică, se scrie într-o biografie publicată de portalul Mărturisitorii.ro. Sociologul martir a colaborat cu Dimitrie Gusti și a realizat, împreună cu Henri Stahl, filmul sociologic „Un sat basarabean – Cornova (1931)”. A fost unul dintre membrii fondatori ai revistei „Geopolitică și geoistorie”. Din punctul său de vedere, geopolitica este știința are studiază potențialul statelor și dinamica schimbării mediului geopolitic. În opinia sa, geopolitica trebuie să fie un fel de meteorologie politică. Sociologul Anton Golopenţia şi folclorista Ştefania Cristescu, părinţii doamnei Sanda Golopenţia – în prezent profesor emerit la reputata Brown University din Providence, Rhode Island, s-au cunoscut la Cornova, în timpul campaniei monografice întreprinse de profesorul Dimitrie Gusti, mai informează sursa citată. Anton Golopenția poate fi considerat primul sociolog român care a prezis în scrierile sale sfârșitul comunismului, în plin avânt criminal al lui, ceea ce probabil i-a și adus exterminarea rapidă în închisorile controlate de ocupanții sovietici. Declarațiile sale profetice și testamentare scrise chiar în temnițele bolșevice au fost adunate de fiica sa și publicate în lucrarea „Ultima carte”, apărută la Editura Enciclopedică.

În „Enciclopedia valorilor reprimate”, volum coordonat de profesorii Ilie Bădescu și Mihai Ungheanu, se afirmă că „altele erau ierarhiile şcolii monografice de la Bucureşti, ale sociologiei româneşti în genere, dacă ar fi mai trăit Anton Golopenţia – s-a spus, nu o dată, cu adâncă îndreptăţire. I-a fost dat însă marelui cărturar să împărtăşească destinul atâtor străluciţi colegi de generaţie, ca Mircea Vulcănescu, sfârşind în închisoare, condamnat de regimul comunist de ocupaţie, la numai 42 de ani. Nu făcuse niciodată politică de partid, dar “politica” sa – slujirea interesului naţional – intra, fatalmente, în conflict cu ţelurile noilor autorităţi”.

Integral în cel mai recent număr al revistei Evenimentul Istoric, Nr. 19, August – Septembrie 2019

Semnal: Ziaristi Online

Vedeți și video-mărturii cu fiica sa, Sanda Golopenția:

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.