Karadeniz Press: Rusia sarbatoreste Ziua Serviciilor Secrete, de la CEKA la FSB si SVR - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Karadeniz Press: Rusia sarbatoreste Ziua Serviciilor Secrete, de la CEKA la FSB si SVR

de Razvan Iorga

Cum premierul rus Vladimir Putin pastreaza deasupra biroului sau un portret al fondatorului si totodata seful CEKA, Felix Dzerjinski, cunoscut pentru cruzimea actiunilor sale, Rusia nu putea sa nu celebreze si o zi a serviciilor secrete, transmite Karadeniz Press.

Conform zicalei care spune ca “Rusia nu are servicii secrete, ci serviciile secrete au o tara”, rusii vor celebra luni Ziua serviciilor secrete. Aceasta mai este denumita si “ziua cekistilor”, tocmai in amintirea unuia dintre cele mai temute organisme represive si de spionaj care au existat vreodata  – CEKA. Aceasta institutie care se ocupa in special de politie politica a fost infiintat la 20 decembrie 1917 de catre Vladimir Lenin. Ca sa imbrace intr-o nota moderna aceasta “sarbatoare”, fost presedinte Boris Eltin a schimbat denumirea acestei manifestatii in “Ziua membrilor serviciilor de securitate”. Insa in Rusia este folosita in continuare vechea denumire, cu atat mai mult cu cat mentinerea datei simbolice de 20 decembrie stabileste filiatia direct dintre serviciile sovietice si cele ruse, de la CEKA la GRU, NKVD sau KGB.

Istorie sangeroasa

Nu toata lumea insa priveste aceasta zi ca pe o sarbatoare. Intelectualii lideralii raliati in grupuri de interese din jurul Sankt-Petersburgului si a Moscovei privesc aceasta zi mai degraba ca pe una plina de momente sangeroase, de represiune, cand milioane de persoane au fost executate cu cruzime sau trimisi in lagarele de munca din Siberia. Cu toate acestea, oficialii moscoviti doresc sa puna accentul pe succesele serviciilor speciale rusesti si se mandresc de fiecare data cu orice reusita inregistrata de acestea, mai ales asupra Occidentului. Ca dovada, chiar la inceputul acestui luni, SVR-ul (unul dintre serviciile de informatii externe al Moscovei – n.r.) a pus amplasat pe unul din zidurile exterioare ale cladirii o placa in memoria lui Kim Philby, ofiter si reprezentant al serviciilor de informatii britanice si agent dublu care a spionat in favoarea Moscovei in timpul Razboiului Rece si din cauza caruia sute de agenti occidentali au fost deconspirati si ucisi de sovietici.

Esecuri in contemporaneitate

Cu toate acestea, gloria serviciilor speciale ruse pare sa fi apus in ultimii ani, in special dupa terminarea Razboiului Rece. Numai in acest an, SUA a deconspirat o intreaga retea de spioni rusi care actiona pe teritoriul acestei tari intr-o maniera rudimentara, specifica Razboiului Rece. Nu mai putin de 10 agenti rusi au fost arestati iar la inceputul lunii decembrie Marea Britanie a anuntat arestarea rusoaicei Katia Zatuliveter, in varsta de 25 de ani, banuita ca ar fi agent al Rusiei.

Bibliografie bogata

Aceste incidente nu impiedica insa aparitia in Rusia a numeroase carti despre realizarile serviciilor de informatii. Una dintre ultimele aparitii este o carte de memorii publicata in decembrie de Filip Bobkov, fost general KGB care isi justifica lupta de 20 de ani impotriva disidentilor. Astfel de carti au fost, de-a lungul timpului, si sursa de inspiratie. “Cartile, filmele m-au facut sa visez la o viata de spion, care mi se parea la fel de inaccesibila ca si planeta Marte”, a marturisit Vladimir Putin, fost agent KGB, intr-o carte de memorii publicata in 2000. Autorii unei carti publicate numai in engleza, The New Nobility – The rebirth of the Russian Security State, ziaristii Andrei Soldatov si Irina Borogan remarca influenta obtinuta de FSB in sferele puterii si afacerilor de la venirea lui Putin la putere. “Oricata putere ar fi avut KGB in perioada sovietica, trebuia sa dea socoteala Partidului Comunist. Astazi, FSB beneficiaza de libertate nelimitata si nu da socoteala nici Parlamentului, nici opiniei publice. Nu se stie daca da socoteala Kremlinului, in lipsa unui mecanism adecvat”, afirma autorii cartii, citati de AFP.

Cadouri pentru kaghebisti

Continuarea la Karadeniz Press – Agentia de Presa a Marii Negre

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.