Cum a fost ucis la Targu Secuiesc colonelul-post mortem Aurel Agache in decembrie 1989. Marturii despre atrocitatile maghiare - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Cum a fost ucis la Targu Secuiesc colonelul-post mortem Aurel Agache in decembrie 1989. Marturii despre atrocitatile maghiare

COLONEL GAVRIL ARDELEANU A FĂCUT URMĂTOAREA DECLARAŢIE CARE A FOST PUBLICATĂ ÎN CARTEA “ANUL NOU SE NAŞTE ÎN SÂNGE” :

“Atât la Târgu Secuiesc, cât şi la Baraolt, mulţimea înfuriată, compusă în majoritate din foşti condamnaţi penal sau contravenţional, foşti cercetaţi conform legii 18/1968 sau pentru deţinerea ilegală de aur şi valută, precum şi ţigani, au împresurat sediile organelor locale de miliţie cu intenţia vădită de a pătrunde în acestea. Foştii comandanţi ai acestor organe, cpt. Ioan Banciu, de la miliţia oraş Târgu Secuiesc şi cpt. Radu Minea, de la miliţia oraş Baraolt, m-au căutat de mai multe ori la telefon pentru a mă consulta ce să facă. Le-am dat ordin să încerce să împiedice pătrunderea în sedii, prin parlamentări, forţă fizică etc.…, dar sub nici o formă să nu folosească armamentul din dotare, deci să nu tragă în nimeni. Dar cu toate strădaniile cadrelor de miliţie de la cele două organe, mulţimea nu a putut fi oprită. La fostul sediu al miliţiei oraş Târgu Secuiesc au pătruns în incintă, au furat 22 de pistoale ce se aflau în fişet în camera ofiţerului de serviciu şi cartuşele aferente, au spart sediul organului orăşenesc de securitate, care, la fel, a fost devastat, multe documente şi materiale strict secrete au fost distruse sau furate, inclusiv tehnica operativă din dotare. Aproape toate cadrele prezente la sediu, inclusiv comandantul miliţiei, au fost violentate de către “revoluţionari”: cpt. Ioan Banciu, lovit la faţă şi ochi; lt.maj. Aurel Grama lovit cu diferite corpuri contondente; lt. Nicolae Ştefan a fost înţepat cu un cuţit în spate de către persoane neidentificate; lt. Costache Augustin a suferit un politraumatism cu fractura coastelor VI – IX partea stângă, fiind spitalizat 30 de zile; plt. Eugen Râpean a fost lovit în diferite regiuni ale corpului şi i-a fost fracturată o mână; Eugen Roşoi a suferit mai multe contuzii craniene şi toracice, fiind spitalizat 5 zile; plutonierului Ştefan Sasu i s-au aplicat mai multe lovituri în timpul cărora i-au fost fracturate coastele V – VIII, fiind necesare 7 zile pentru vindecare; plt. Aurel Aramă a fost lovit în diferite regiuni ale corpului ca şi plt. Arpad Erszeny, agent de ordine. Maiorul Aurel Agache, fostul şef al formaţiunii economice de la acelaşi organ, a fost prins în oraş şi bătut în mod bestial până când a decedat, după care i-au profanat cadavrul.

Dar iată cum s-au petrecut lucrurile cu maiorul Agache Aurel. Fiind grav rănit, ofiţerul a încercat să fugă din sediul Miliţiei, dar a fost urmărit de un grup mare de persoane până în centrul oraşului, unde a cerut ajutorul lucrătorilor unei farmacii. Din mulţime s-au desprins patru-cinci persoane neidentificate care au intrat în sediul farmaciei şi l-au scos afară pe ofiţer. A fost lovit fără milă şi doborât la pământ. Două maşini ale Salvării au intervenit pentru transportarea victimei la spital, însă elemente violente l-au tras afară din autovehicul pe ofiţer, continuând să-l agreseze. În acest timp, pentru salvarea victimei au intervenit medicii Spitalului obstetrică-ginecologică, dar şi aceştia au fost agresaţi şi ameninţaţi, neputând să acorde ajutorul necesar. Multiplele leziuni provocate prin lovire au cauzat moartea ofiţerului, iar după ce s-a constatat că a decedat, asupra cadavrului s-au efectuat acte de profanare. Astfel, într-un ochi i s-a înfipt o monedă, în celălalt emblema de pe caschetă, pe gură i s-a pus un şobolan mort, în final încercându-se arderea cadavrului prin aprinderea îmbrăcămintei. Un număr mare de persoane s-au postat în apropierea cadavrului, nepermiţând ridicarea acestuia. În jurul orelor 18,00 a fost organizat un marş în centrul oraşului cu lumânări aprinse, iar în timpul trecerii pe lângă cadavru multe persoane l-au scuipat şi lovit cu picioarele. După terminarea marşului, când circulaţia pietonală s-a rărit, două persoane au luat cadavrul si l-au depus pe o stradă în întuneric, transportându-l la morga spitalului orăşenesc, unde a rămas până la data de 28.12 1989, când a fost trimis la laboratorul de medicină legală Sf. Gheorghe. (ÎN REALITATE A FOST PRACTIC FURAT DE LA MORGA DIN TÂRGU SECUIESC DE CĂTRE O ECHIPĂ OPERATIVĂ FORMATĂ DIN OFIŢERI DE LA I.J.P. COVASNA – NOTĂ AAD). În seara zilei de 22.12 1989, după lăsarea întunericului, un grup numeros de persoane a pătruns în locuinţa ofiţerului pe care au devastat-o, furând bunurile mobile, iar ce n-au putut transporta au distrus. În final, au intenţionat să incendieze imobilul, dar au fost împiedicaţi de vecinii ale căror locuinţe puteau fi puse în pericol.

In Memoriam Aurel Agache

Raportul de constatare medico-legală (autopsia) ofiţerului de miliţie Agache Aurel
Poze de la autopsia ofiţerului de miliţie Agache Aurel

Vezi si: Martiri.ro

Vezi si: Cum a fost ucis la Odorheiu Secuiesc Dumitru Coman, proaspat “fost erou-martir”. Marturia lui Mircea Buie despre propriul linsaj: “Mă gândeam să nu mă desfigureze prea mult, ca să mă poată înmormânta ai mei în sicriu descoperit” »

Print Friendly, PDF & Email

4 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.