Dan Badea: Eroii nu se nasc şi nu mor prin decret prezidenţial - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Dan Badea: Eroii nu se nasc şi nu mor prin decret prezidenţial

N-am crezut că voi fi nevoit să-i cer vreodată, ceva, preşedintelui Traian Băsescu. Retragerea titlului de erou-martir pentru doi dintre luptătorii antiterorişti care au fost ucişi la datorie în decembrie 1989, colonelul (post mortem) Gheorghe Trosca şi locotenent-colonelul (p.m.) Eugen Trandafir Cotună, reprezintă un gest asupra căruia îl rog pe preşedintele României să mai reflecteze şi, dacă este un om drept, să revină asupra lui. Nu poţi, printr-un decret prezidenţial, să schimbi istoria recentă a României doar de dragul unor impostori cuibăriţi prin CNSAS, Parlament sau SSPR.  Nu poţi să-i iei soldatului, mort pe câmpul de luptă în timp ce îşi apăra ţara, titlul de erou-martir, doar pentru că ai aflat între timp că, înainte să plece la luptă, bătea greşit pasul de defilare. În faţa sacrificiului suprem trebuie să te închini, să te reculegi şi să taci. Locotenent-colonelul Gheorghe Trosca, şeful de Stat Major al Unităţii Speciale de Luptă Antiteroristă (USLA) şi comandantul echipajelor antiteroriste chemate în noaptea de 23/24 decembrie 1989 să contribuie la apărarea sediului Ministerului Apărării Naţionale, a fost ucis în timp ce executa o misiune ordonată de superiorii săi, la cererea expresă a celui care conducea atunci MApN, generalul KGB-ist Nicolae Militaru. A fost ucis, aşadar, la datorie, în numele revoluţiei. Au murit alături de el, în ambuscada anume pregătită în faţa sediului MApN, alţi şapte luptători din cadrul fostei USLA, inclusiv maiorul Eugen Trandafir Cotună. Moartea uslaşilor a servit noii puteri pentru că a legitimat mitul teroriştilor care, spunea Ion Iliescu, „trăgeau din orice poziţie“, dar i-a servit şi lui Nicolae Militaru, autorul diversiunii, care scăpa astfel de Gheorghe Trosca, ofiţerul care-l lucrase informativ pentru relaţiile cu KGB, în dosarele Corbu 1 şi Corbu 2. Pentru motivele arătate, Gheorghe Trosca a fost decapitat după moarte, iar capul i-a fost aşezat pe un cauciuc în timp ce pe ABI-urile distruse cu lovituri de tanc se scrisese cuvântul „terorişti“. Cadavrele uslaşilor au fost profanate şi lăsate în stradă pentru mai mult de 24 de ore. Câteva luni mai târziu, cea mai de temut unitate din SRI, Brigada Antiteroristă, avea să-şi omagieze eroii decretând ziua de 24 decembrie drept ziua Luptătorului Antiterorist. Astfel, moartea uslaşilor din faţa sediului MApN a fost, este şi va rămâne un exemplu de sacrificiu suprem în istoria acestei unităţi de luptă împotriva terorismului, mai ales acum, în noul context internaţional. Decretul prezidenţial transformă, din păcate, acest sacrificiu, într-o nouă decapitare a eroului-martir Gheorghe Trosca.
Iată de ce refuz să cred că preşedintele a ştiut cu adevărat ce semnează, la fel ca în cazul în care, anul trecut, nişte birocraţi i-au înaintat, spre semnare, celebrul decret prin care fostul ministru comunist de Interne, Gheorghe Homoştean, era decorat cu Ordinul Virtutea Militară în grad de Cavaler. Pe de altă parte, înţeleg că după ce decizia CNSAS în privinţa celor verificaţi a rămas definitivă prin neatacarea ei de către cei în drept, preşedintele, în virtutea atribuţiilor sale, ar fi fost obligat să semneze decretul. Asta nu înseamnă însă că este imposibil ca el să fie anulat. În România totul este posibil, chiar şi ca oamenii drepţi să nu dispară de tot. Nu se poate să nu existe o cale de recunoaştere a sacrificiului acelor militari, pentru că dacă nu mai există, suntem pierduţi. Indiferent ce-ar spune instituţia lui Dinescu, bucătar al lui Vanghelie şi măscărici oficial la curtea lui Vîntu, sau cea condusă de George Costin, care a dat certificate de revoluţionar soacrei lui Geoană sau unor impostori aflaţi în puşcărie în decembrie ’89, eroii României sunt cei care mor în apărarea ei la vedere, aşa cum au făcut-o Trosca şi ai lui, sau în anonimat, aşa cum o fac sau sunt pregătiţi să o facă şi colegii de azi ai uslaşilor măcelăriţi în decembrie 1989.

Dan BadeaAdevaruri necesare si  Curentul

Print Friendly, PDF & Email

4 comments

  1. ROM MAIA

    Necunoaştere, incompetenţă sau trădare a poporului roman? Indiferent ce-ar fi, pentru faptul că ţi-ai pus semnătura pe un asemenea decret domnule “ preşedinte” de profanare a unor oşteni căzuţi la datorie, ar trebui să-ţi crape obrazul de ruşine.În locsă te înconjori şi să asculţi vocea acesor impostori care după ce la mitingul din 21 dec.1989 l-au aclamat pe Ceauşescu,a doua zi s-au trezit mari revoluţionari şi patrioţi,beneficiind în anii care au urmat de imense privilegii acordate de Ilici şi ai lui, spre neruşinea şi defăimarea acestei naţii, mai bine te-ar preocupa apariţia celor 27.000 de căpuşe revoluţionare răsărite ca ciupercile după ploaie. Domnule “preşedinte” meriţi tot dispreţul întregii naţii. Ai timp să-ţi retragi samavolnicia şi să anulezi decretul de incriminare a ofiţerului Trosca şi ceilalţi. Nu-mi închipuiam niciodata că poţi lua apărarea KGB-iştilor, pentru că, cu toate prostiile făcute te-am crezut şi te-am votat la ultimele alegeri. Acum regretând votul acordat, mă conving tot mai mult că nu meriţi nici cel mai mic respect din partea românilor. Nu-ţi rămâne decât să te debarasezi urgent de gaşca Iliescu şi ai săi trepăduşi de genul Voican-Voiculescu, Dinescu- sluga lui Vanghelie şi să-i trimiţi acolo unde le este locul şi toţi nesimţiţii şi îmbogăţiţii peste noapte, dintre care unii îţi sunt foarte apropiaţi în partidul pe care-l tutelezi. Acum îmi dau seama de sentimentele tale în calitate de comandant suprem faţă de armată, activă şi rezervişti. De unde atâta ură? Adio, paiaţa lui Ilici Iliescu şi comp.
    Scris de Rom.Maia
    02.03.2011

  2. golan p-ta universitatii

    Retragerea titlului de martir pentru gh.TROSCA,e o mare porcarie,dar si mai mare e cea prin care autorii loviturii de stat care au conspirat si au dat ordine ca atatea oameni nevinovati sa fie asasinati fara mila(printre care si cei doi uslasi) in lovitura de stat,sa nu fie descoperiti,judecati si condamnati,nici pana in prezent.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.