Ca raspuns la extremismul maghiar a luat fiinta Grupul de Acţiune pentru Demnitatea Naţională, sub patronajul IPS Ioan Selejean - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Ca raspuns la extremismul maghiar a luat fiinta Grupul de Acţiune pentru Demnitatea Naţională, sub patronajul IPS Ioan Selejean

Adunarea generală a Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş (FCRCHM) a făcut, sâmbătă, la Miercurea Ciuc, un apel pentru apărarea demnităţii naţionale şi a solicitat crearea unui curent în Parlamentul României care să împiedice votarea unor legi care duc la pierderea autorităţii statale, transmite Agerpres.
Adunarea generală a forumului, la care au luat parte şi parlamentari, s-a desfăşurat sub înaltul patronaj al Arhiepiscopului Covasnei şi Harghitei, Ioan, preşedinte de onoare al FCRCHM.
Arhiepiscopul Ioan a făcut apel către parlamentari şi societatea civilă pentru iniţierea unei acţiuni care să apere demnitatea naţională şi echilibrul naţional. Toţi cei prezenţi au fost de acord că apelul trebuie îndreptat şi către reprezentanţii UDMR, în condiţiile în care drepturile acordate de România minorităţilor respectă cele mai înalte standarde europene.
“Astăzi am considerat de bine ca, în cadrul Forumului Civic al Românilor din Harghita, Covasna şi Mureş, să iniţiem o acţiune pentru apărarea demnităţii naţionale şi a unui echilibru naţional. Pentru că, în ultima vreme, în această parte de ţară s-au desfăşurat unele acţiuni care au adus o anumită atingere atât poporului român, cât şi demnităţii naţionale”, a afirmat înaltul ierarh.
În cadrul adunării s-a decis constituirea unui grup de acţiune pentru demnitatea naţională, la care sunt chemaţi să adere oameni politici, parlamentari, reprezentanţi ai autorităţilor locale şi ai societăţii civile, care să militeze pentru stoparea degradării identităţii naţionale şi pentru realizarea unui echilibru în spaţiul public.
Cu această ocazie s-a exprimat îngrijorarea faţă de efectele unor acţiuni organizate cu prilejul Zilei maghiarilor de pretutindeni, dar şi faţă de consecinţele pe care le-ar avea adoptarea unor proiecte de legi în forma propusă de UDMR, precum proiectul legii statutului minorităţilor naţionale.
Preşedintele executiv al FCRHCM, Ioan Lăcătuşu, a susţinut că proiectele de legi ale statutului minorităţilor naţionale şi regionalizării, după adoptarea Legii Educaţiei, ar duce de facto la instituirea autonomiei pe criterii etnice.
“Drepturile colective, principiul teritorialităţii, crearea unor organisme paralele cu cele ale statului nu fac parte din practica şi legislaţia europeană şi a adopta asemenea lucruri reprezintă greşeli de neiertat, cu consecinţe incalculabile pe termen lung care trec peste interesele partidelor. (…) Normalitate înseamnă convieţuire multietnică şi pluriconfesională şi nu enclavă etnică în inima României. Dacă inima României este bolnavă va fi bolnavă şi România”, a declarat Lăcătuşu citat de Agerpres si Ziaristi Online.
Asociatia Civic Media si-a anuntat azi aderarea la Grupul de Acţiune pentru Demnitatea Naţională. Organizatiile societatii civile care doresc sa se implice concret in actiunile Grupului se pot adresa Forumului Civic al Românilor.

Comunicat

Sub înaltul patronaj al IPS Ioan Arhiepiscop al Covasnei şi Harghitei şi Preşedintele de Onoare al Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş,  în data de 2 aprilie 2011, la Miercurea-Ciuc a avut loc şedinţa Consiliului Director al FCRCHM, la care au fost invitaţi şi parlamentari din tot spectrul politic românesc.

Cu această ocazie s-a exprimat îngrijorarea faţă de efectele unor acţiuni organizate cu prilejul Zilei maghiarilor de pretutindeni, precum  şi consecinţele pe care le-ar avea adoptarea unor proiecte de legi în forma propusă de UDMR, în principal Proiectul legii statutului minorităţilor naţionale şi cel al regionalizării României.

Totodată, s-a manifestat neliniştea faţă de escaladarea unor acţiuni care aduc atingere comunităţilor româneşti din zonă, identităţii naţionale şi implicit statului român.

La întrunire s-a hotărât constituirea unui Grup de Acţiune pentru Demnitatea Naţională, la care sunt chemaţi să adere oameni politici, parlamentari, reprezentanţi ai autorităţilor locale şi ai societăţii civile, care să militeze pentru stoparea degradării identităţii naţionale şi pentru realizarea unui echilibru în spaţiul public.

Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş

Print Friendly, PDF & Email

6 comments

  1. Sorin

    Nue o idee rea,dar daca chiar vrem sa aiba un oarecare succes trebuie sa ii dam acestui organism o forma mai putin extremista, care sa raspunda abuzurilor nationaliste maghiare prin forta argumentului, prin echilibru si rezonabilitate. Strategii precum cele ale respectabilului, de altfel, C.V. Tudor nu vor face decat sa arunce in derizoriu aceasta miscare. Trebuie sa-i facem noi pe ei sa para inafara rezonabilului. Maghiarii sunt printre noi si e o realitate. Ceea ce trebuie sa facem este sa le franam tendinta de a abuza de drepturile lor si de a nu distruge probele dreptului existentei noastre pe aceste meleaguri. Pentru a putea convietui in pace trebuie sa fim dispusi si noi a ceda putin. Dar putin, se refera doar la ceea ce se inscrie in limita corectitudinii si a rezonabilului. In plus, pentru a demonstra ascendentul nostru asupra lor, mai mult decat cel numeric, ar fi cel calitativ, adica sa demonstram ca suntem mai civilizati, cu mai mult bun-gust si bun-simt…Si ar mai fi…

  2. pictor sarion

    O initiativa de toata lauda,o intiativa cu simtire si pretuire a demnitatii nationale! O fapta demna si patriotica,mai ales ca initiatorul este o fata bisericeasca,in persoana I.P.S.Ioan Arhiepiscop al Covasnei si Harghita D-zeu sa-i daruiasca viata lunga plina de impliniri sufletesti si mult succes in lucrarea care a inceputo impotriva dusmanilor Romaniei,iredentistii sovini,minoritari Hunguri,pe care D-zeu ai va pedepsi pentru lipsa lor de recunostinta fata de poporul Roman ca-i toleram pretentiile apsurde si lipsite de temei,pe pamintul Daciei strabune!Sa auzim numai de bine!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.