Ion Cristoiu: Bordelul politic e acelaşi ca în 1944. Doar curvele sînt altele - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Ion Cristoiu: Bordelul politic e acelaşi ca în 1944. Doar curvele sînt altele

Cum intri în curtea Academiei Române, pe dreapta, dai de un panou care închide, sub un geam, afişe şi anunţuri despre manifestări academice şi cultural-ştiinţifice din București. Mai zilele trecute, aruncîndu-mi privirea pe suprafaţa panoului, am descoperit afişul de mai jos (vezi clișeul).

Ambasada Federaţiei Ruse în România, înscrisă într-o campanie declanşată de Moscova cu prilejul împlinirii a 70 de ani de la 22 iunie 1941 – Începutul Marelui Război pentru Apărarea Patriei – a editat, în condiţii grafice de lux, un album dedicat soldaţilor ruşi căzuţi pe teritoriul României, album intitulat sugestiv În amintirea eroilor. Lansarea acestui album, la care au contribuit Academia Română şi Biblioteca Metropolitană Bucureşti, a avut loc pe 17 iunie 2011, la Clubul Academicienilor. Foarte bine! Aplauzele noastre pentru iniţiativa Ambasadei Ruse şi, mai ales, pentru iniţiativa Moscovei de a marca împlinirea a 70 de ani de la 22 iunie 1941. Pe 22 iunie 2011, s-au împlinit însă 70 de ani de la începutul Războiului dus de România pentru eliberarea Basarabiei şi Bucovinei de Nord, răpite prin Diktatul din 26 iunie 1940. În acest război al nostru, care nu e Marele Război de Apărare a patriei, ca al ruşilor, ci Războiul de reîntregire a Patriei ciuntite de ruși, au murit sute de mii de români.

Aţi auzit în aceste zile de vreun simpozion ţinut nu la Moscova, ci la Bucureşti, în cadrul căruia să se reamintească faptul că la 22 iunie 2011 s-au împlinit 70 de ani de la Trecerea Prutului? Aţi auzit cumva de lansarea unei cărţi, de desfăşurarea unei emisiuni TV avînd ca temă acest moment crucial din istoria României? Fireşte că nu. Cu excepţia dialogului meu cu preşedintele Traian Băsescu de la postul B1 TV, avînd drept document numărul special al revistei Historia, în spaţiul românesc nu s-a auzit un cuvînt, o şoaptă măcar, despre împlinirea a 70 de ani de la începerea Războiului nostru. Ruşii sînt îndreptăţiţi să-şi amintească, cu prilejul împlinirii a 70 de ani de la 22 iunie 1941, de Marele lor război.

Sîntem îndreptăţiţi şi noi, românii, la rîndu-ne, să ne amintim, cu prilejul împlinirii a 70 de ani de la 22 iunie 1941, de Războiul nostru. De ce n-am îndrăznit în aceste zile, cu excepţia momentului de la postul B1 TV, să suflăm o vorbă despre acel  22 iunie 1941, de acum 70 de ani, cînd Ion Antonescu a dat celebrul Ordin de trecere a Prutului? Răspunsul ni-l dă ceea ce eu am numit, într-un eseu, Actul Bordelului Politic de la 23 august 1944. Aşa cum am arătat în eseu, pe bază de documente, un timp, Stalin a fost dispus să negocieze cu mareşalul Antonescu condiţiile ieşirii României din Război. Îl obliga la asta realitatea cruntă a cursei contra cronometru cu Aliații pentru a ajunge la Berlin primul. O împotmolire a Armatei Roșii în România l-ar fi obligat, printre altele, să ducă trupe de pe Frontul de est pe linia directă Moscova-Berlin. Spre surprinderea sa nu altfel decît plăcută, Stalin s-a pomenit cu soli ai altor grupări politice din România (una dintre ele reprezentată de Regele Mihai I) care-i propuneau să încheie cu ele Armistiţiul, dat fiind că ele sînt dispuse la concesii în chestiunea Basarabiei, spre deosebire de căpățînosul Ion Antonescu. Evident, Papaşa şi-a frecat mîinile de bucurie la imaginea stolului de curve româneşti care se întreceau între ele să i se dea din toate pozițiile la un preţ cît mai mic. Pe acest fond, al tradiționalelor mîncătorii dîmbovițene, avut loc Lovitura de Stat de la 23 August 1944, actul bordelului politic românesc. Acest bordel funcţionează şi azi. Doar curvele sînt altele. Şi acest bordel politic românesc explică de ce împlinirea a 70 de ani de la Trecerea Prutului a fost trecută sub tăcere la Bucureşti.

P.S. Am descoperit, cu prilejul scandalului iscat de declarațiile lui Traian Băsescu la postul B1 TV, că Grigore Cartianu aspiră să fie șef la Historia. Și eu care, judecîndu-l după cum scrie, credeam că aspiră să fie șef la Sportul popular!

P.S. 2 – Continuarea la Reporter Virtual

Print Friendly, PDF & Email

3 comments

 1. cineva

  Corneliu Coposu a expediat povestile astea despre 23 august intr-un singur cuvant: BALIVERNE! Nici nu merita macar comentate, sunt fabulatii securisto-comuniste, vorba lui Basescu, de la un capat la altul. Credeam ca Securitatea a renuntat sa mai vanture aceste povesti care au ca unic scop calomnierea regelui Mihai, dar vad ca le-a resuscitat dupa mai bine de 10 ani, prin organele proprii de presa. Iar despre curve domnul Cristoiu stie multe. Stiu eu un “tonomat” care peste noapte a suferit un proces de constiinta de ne-a lasat pe toti cu gura cascata. Asteptam cu interes deconspirarea agentilor sub acoperire din presa. De acum, nu de acum mai bine de 20 de ani.
  Apropo, paralela Antonescu-Basescu e foarte sugestiva si poate singura parte valida din articol: intr-adevar, doi dictatori la capat de drum. Unul invins de sovietici, altul de propriile tulburari de personalitate.

 2. Anonim

  @Cineva:

  Coposu, ca secretar particular al lui Maniu, autorul moral al celor petrecute la 23 august dupa principiul ‘particip dar nu ma bag’, nu putea spune altceva.

  Sint toti cei care au comentat negativ actul de la 23 august, din tara si exil, ca: Pamfil Seicaru, Platon Chirnoaga, Nicolae Baciu, Gheorghe Barbul, securisti, comunisti, etc., etc.?

  In 1984, se implineau 40 de ani si Europa Libera, avind sef al sectiei romane pe sobrul istoric Vlad Georgescu, a transmis emisiuni speciale. Nici un vorbitor, toti apartinind exilului, nu a avut cuvinte de lauda despre fostul suveran, al carui rol a fost doar unul decorativ.

 3. Florin

  Cu ce a gresit Basescu acestei tari?

  Vazand ura cu care se disputa puterea in Romania, mi-am rupt putin timp si am analizat atent, ajutat si de valorile crestine privitoare la bine si rau, schimbarile care au fost produse in ultimi 8 ani in societatea romaneasca si am constatat ca in special in ultimii 4 ani Romania a progresat foarte mult. Astfel

  INFRASTRUCTURA :

  – mare parte din soselele tari (in special cele care faceau legatura cu europa de vest) au fost refacute la un nivel calitativ foarte acceptabil iar daca fac un efort de readucere aminte soselele Arad- Barsov, Arad- Oradea, Cluj- Oradea, Oradea- Satu Mare, Cluj- Suceava, Arad- Timisoara- Caransebes- Turnu Severin,Brasov- Cluj, Timisoara- Deva,Timisoara- Craiova, Bucuresti-Craiova, centura Sibiu,centura Cluj, centura Timisoara,centura Bucuresti in anul 2004 ( la 14 ani de la Revolutie) aceste sosele erau pline de gropi si greu practicabile

  – autostrada Cluj – Turda 50km, Arad- Timisoara 50 km, Bucuresti – Ploiesti, Timisoara – Lugoj. Desigur sau efectuat si multe lucrari de pragatitire a terenului pentru autostrada pe intreg Coridorul IV.

  – Refacerea infrastructuri,reconstructia, reamanajarea mai multor orase: Bucuresti, Sibiu, Cluj, Craiova, Arad, Oradea, Timisoara,Brasov,Bacau, Suceava etc.

  – Reconstructia primelor tronsoane de cale ferata

  – Refacerea aeroporturilor: Bucuresti,Timisoara, Cluj, Sibiu

  – Constructia unor pasaje de mare importanta in Bucuresti (vezi Pasajul Baneasa terminat in cateva luni de guv Boc)

  ECONOMIE

  – S-a reusit stabilizaea economica a tarii chiar daca mare parte din guvernarea PDL s-a desfasurat in perioada de criza economica

  – Masurile economice luate au avut impact pozitiv asupa economiei astfel incat chiar perioada de criza au fost atrase multe investitii straine.

  – CDS –ul ( Cost Default Swap) urmare a masurilor luate de guv Boc a scazul la aprope 250 puncte (dupa ce in timpul campaniei electorale din 2008 ajunsese la cca 600 puncte) cea ce a facut ca Romania sa se poata imprumuta la costuri destul de reduse.

  – Romania nu se poate auto sustine fara imprumuturi, asta si datorita diferentei mari dintre persoanele active si cele inactive 21,43 milioane persoane, dintre care 11.665.132 persoane (54,4%) reprezinta populatia inactiva, iar 9.766.166 persoane populatia activa. Astfel ca pentru a se putea plati pensiile si salariile bugetarilor, Romania trebuie sa se imprumute intern sau extern iar daca CDS-ul creste, creste si costul imprumutului, care poate ajunge pana la limite care nu mai pot fi suportate de catre tara (aceasta limita este undeva pe la 700 puncte) sau pur si simplu creditorii nu mai vor sa te imprumute si astfel se poate ajunge la faliment. In momentul de fata datorita crizei politice create de catre USL CDS-ul a ajuns la 500 puncte.

  – Cursul de schimb a fost destul de echilibrat si constant in guvernarile anterioare (Boc,Ungureanu) dar in ultimele 2 luni leul a scazut foarte in raport cu euro in mare parte datorita declaratiilor iresponsabile ale guverului USL. Amintesc: Ministrul Munci- „vom mari salarile si pensiile” „ vom modifica codul muncii” ; Ministrul de Externe: „vom debloca posturile in ME si vom face noi angajari”. Toate aceste declarati sunt dezastruoase pentru economie si in ce mai mare parte inselatoare pentru populatie deoarece veniturile le-au fost deja reduse prin diferenta de curs iar cum marea majoriate a persoanelor au credite in valuta situatia poate devenii dezastruoasa pentru tara.

  – Tot in ultimi ani, datoriata stabilitatii, au fost dezvolatari masive in domeniul retail (Metro,Real,Carrefour,Billa,Baumax,Parktiker etc si multe Mall-uri care au schimbat fata si viata multor orase din Romania)

  – Investitii straine masive.

  – S-a pus in aplicare a unui plan energetic care sa limiteze (scopul final este chiar renuntare) dependenta de energia ruseasca. Acest plan contine:

  1. Dezvoltarea energiilor regenerabile – Romania s-a dezvoltat extraordinar de mult in ultimii ani in acest domeniu si a ajuns printre liderii mondiali. A contribuit foarte mult si legislatia foarte atractiva.

  2. Proiectul de consolidare a companiilor din domeniul energetic prin constituirea a doua societati energetice puternice care sa conteze la nivel european (asa cum este CEZ-ul pentru cehi). Deasemenea, in ultimii aceste companii au devenit tot mai profiatbile (spre deosebire de perioada anterioara 2004 cand toate aceste societati produceau pierderi) datorita unei administrari mai bune care desigur poate fi imbunatatita, motiv pentru care tot guvernul PDL a propus proiectul „manageri privati la companiile de stat”.

  3. Exploatarea gazelor din perimetrul Marii Negre impreuna cu Exxon

  POLITIC:

  – A fost primul si singurul presedinte de dupa 1989 care a condamant COMUNISMUL!! Cel mai mare genocid din istoria Romaniei si a omenirii (depseste ca numar de victime Holocaustul). Imi aduc aminte, ce opozitie primitiva si inversunata a avut loc in Parlament facuta chiar de partidele care acum se autolegitimeaza conducatori ai tarii.

  – A limitat si sanctionat (vezi nenumaratele critici la adresa Rusiei) influenta Rusiei Malefice (denumire proprie), care mai ales in ultimii 50 ani a produs (si produce) prejudicii imense Romaniei. Aceste prejudici au fost produse in mod continu dupa al doilea razboi mondial si au inceput prin aplicarea politicile staliniste prin care au distrus toata elita acestei tari si au promovat persoane de un nivel cultural si profesional foarte scazut (vezi Ceausescu,4 clase) care puteau fi controlati. Ceausescu a fost chiar mai patriot decat actuali USL deoarece a incercat sa se indeparteze de Rusia si a limitat interesele acesteia in Romania. In perioada de dupa 1989, Rusia a modificat modus operandi si a actionat doar prin persoane interpuse (agenti români) si consider ca mare parte a esecului in organizarea economico–sociala a acestei tari se datoreaza Rusiei Malefice si a agentilor români (multi se sunt proprietari,realizatori, moderatori de televiziuni,presa etc) care manipuleaza marea majoriatate a populatiei in interesul propriu si al Rusiei. Rusia nu are nici un interes ca Romania sa fie un stat prosper,liber si independent.

  – Este pentru prima oara dupa zeci de ani cand se poate observa transparenta in conducerea tarii si in actul de guvernare. Multe din elementele negative ale „sistemului” au fost demascate/aratate maselor in ultimii ani ( vezi sistemul sanitar,sistemul de invatamant, vamile etc).

  – A restabilit relatiile cu republica Moldova si a aratat ca-i pasa si de romanii din afara tarii.

  – A promovat si sustinut oameni de calitate si tineri de calitate. A sustinut ICR si numirea Dlui Patapievici. A numit sefii servicilor secrete pe criteriul calitatii profesionale chiar daca erau din partide din opozitie (PSD,PNL)

  – A sustinut politicile guvernelor care au luat masuri anti criza, astfel incat ca urmare a acelor masuri Romania a inceput sa fie mai respectata si apreciata in plan extern.

  – A sustinut eforturile persoanelor care au lucrat asiduu la independenta justitiei astfel incat astazi se poate vorbi cat de cat de o justitie mai independenta.

  – In madatul sau Romania a devenit membra a Uniunii Europene.

  – A condus aproape 8 ani tara si in tot acest timp a fost atacat permanent de catre televiziunile lui Voiculescu si Vantu astfel incat realizatorii merecenari ai acestor televiziuni au inselat si manipulat populatia in scopul destabilizarii tarii si in defavoarea cetatenilor ei. Nu este posibil sa prezinti un om sau niste oameni, ani de zile, doar in situatii negative fara a discuta si despre situatiile pozitive care asa cu se poate observa sunt destule. Orice om are caliatati si defecte.

  SOCIAL:

  – A sustinut modificarea legilor invatamantului si a sanatatii, legi care din punctul meu de vedere pot creea un progres real in aceste domenii care de 22 nu au fost reformate.

  – A fost unul dintre primi oamemi politici care a inceput sa lucreze in folosul cetatenilor. Imi aduc aminte de proiectul de refacere a infrastructurii „aici sunt banii Dvs” , iar Bucurestiul a inceput sa se schimbe in bine in madatul de primar a lui TB.

  – Un impact social negativ a avut reducerea salarilor si pensiilor si majorare a TVA. Sunt solidar cu persoanele a caror drepturi au fost reduse si imi pare rau ca multi oameni au trebuit sa treaca prin aceasta situatie dar cred ca nu existau alte solutii. Asa cum aratam si mai sus, pentru a plati o parte din aceste drepturi Romania trebuie sa se imprumute deoarece consumam mai mult decat producem.

  Cred ca se pot spune mai multe, dar atat mi-a permis timpul.

  Doresc sa mentionez ca nu sunt implicat deloc politic si am efectuat prezenta analiza fiind revoltat pentru faptul ca situatia economica se distruge in fiecare zi datorita unor interese personale ale oamenilor din spatele USL (nu inteleg,de ce nu se putea astepta pana in toamna?) dupa ce sau facut sacrificii enorme de catre populatie pentru a se stabiliza economia si pentru a creea incredere intr-o piata care era de multi ani in suferinta.

  Sustin schimbarea puterii politice doar ca doresc ca aceasta sa se faca in intersul cetateanului iar cei care doresc sa schimbe sa arate ce s-a facut bine anterior , ce nu s-a facut bine, cum pot ei face ei bine din situatile in care ceilati au facut rau,cum pot face din tara aceasta o tara respectata cu oameni respectabili dar, am vazut putini politicieni care se apropie de aceste criteri, unul dintre ei este Dl Mihai Razvan Ungureanu.

  La inceputul acestui an situatia tari era stabila, aveam un curs valutar stabil, CDS stabil, rating stabil si imagine foarte buna (datorita reformelor efectuate de guvernele anterioare – Boc,Ungureanu) pentru investitiile straine dar in doua luni guvernul USL a reusit sa distruga aproape totul printr-o lovitura de stat murdara care incalaca toate regulile morale si a bunului simt iar modus operandi seamana foarte mult cu cel folosit de Rusia Malefica si este posibil ca rusii sa fie in spatele acestor „patrioti”.

  De ce atat de rapid si bine organizat totul? De ce la momentul instalarii scutului antiracheta in Romania? De ce Ponta imediat dupa instalare prima viziata pe care efectuat-o a fost la ambasada Rusa unde a vorbit depre noile relatii si despre o viitoare agenda pozitiva? De in aceste zile gigantul rus Gazprom isi pregateste intrare pe piata carburantilor din Romania? De ce aceasta deturnare de la valorile crestine prin care binele este prezentat drept rau si raul este prezentat drept bine?

  DE ASTA SUNT REVOLTAT!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.