Asociaţia Civic Media: Suntem solidari cu publicaţia FLUX şi colegul nostru de breaslă Sergiu Praporşcic de la Chişinău - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Asociaţia Civic Media: Suntem solidari cu publicaţia FLUX şi colegul nostru de breaslă Sergiu Praporşcic de la Chişinău

Asociaţia Civic Media: Suntem solidari cu publicaţia FLUX şi colegul nostru de breaslă Sergiu Praporşcic de la Chişinău 

Intr-un comunicat primit la redactie, Asociatia Civic Media, organizaţie neguvernamentală înfiinţată în anul 2000, preocupata de apararea libertăţii presei şi a jurnaliştilor, îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu acţiunile autorităţilor din Republica Moldova întreprinse împotriva publicaţiei FLUX şi a jurnalistului Sergiu Praporşcic si condamna atacul la adresa independentei jurnalistice in spatiul de expresie romanesc.

Instanţele judecătoreşti din Chisinau l-au condamnat pe colegul nostru Sergiu Praporşcic pentru a fi scris şi publicat in paginile revistei FLUX European un material critic despre cel mai bogat afacerist din Republica Moldova, miliardarul Anatol Stati, cel care deţine în proprietate imperiul petrolier „Ascom Grup”.

În materialul „Politică, Business, Mafie şi Canalia Liberală”, apărut pe 6 martie 2009, autorul a relatat, în special, despre un caz de spionaj economic, care s-a produs pe 2 mai 1996, pe Aeroportul Otopeni, Bucureşti, în care a fost implicată compania lui Anatol Stati „Ascom-Grup”. Presa din România a scris pe larg, la timpul respectiv, despre acest caz de spionaj economic, fără ca cei vizaţi să se adreseze instanţelor judecătoreşti.

În prezent, urmare a unei decizii a Curţii de Apel Chişinău, conturile publicaţiei FLUX European sunt îngheţate, iar bunurile jurnalistului Sergiu Praporşcic apartamentul şi automobilul – sunt puse sub sechestru, acesta riscând se le piardă în favoarea magnatului, dacă nu va achita o cauţiune de 60 de mii de lei moldoveneşti, ceea ce reprezintă valoarea salariului său de jurnalist pe un an de zile.

Asociaţia Civic Media îşi exprimă solidaritatea cu jurnaliştiidin redacţia FLUX şi cu directorul acestei publicaţii, Sergiu Praporşcic, apreciind că acţiunile autorităţilor din Republica Moldova reprezintă un abuz şi o ingerinţă grosolană în activitatea unui organ de presă independent, o încălcare brutală a principiilor democratice privind libertatea de expresie, independenţa mass-media şi o încercare de a-i închide gura unui jurnalist care a relatat despre matrapazlâcurile magnatului petrolier Anatol Stati. Considerăm că responsabilitatea pentru persecutarea prin justiţie a jurnalistului Sergiu Praporşcici şi a ziarului FLUX European le revine în totalmente autorităţilor politice de la Chişinău, dat fiind că în articolul semnat de autor erau vizaţi un şir de foşti angajaţi ai companiei „Ascom Grup”, care astăzi deţin funcţii ministeriale importante în Guvernul de la Chişinău şi care reprezintă două formaţiuni politice aflate la putere: Partidul Liberal al lui Mihai Ghimpu şi Partidul Liberal Democrat al lui Vladimir Filat. 

În plus, modul în care a a fost judecat cazul colegilor noştri de breaslă de la Chişinău contravine prevederilor Articolului 10 al Convenţiei Europene a Drepturilor Omului şi jurisprudenţei CEDO privind libertatea de expresie. De precizat că publicaţia FLUX din Chişinău a câştigat cele mai multe dosare la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, fiind ţinta predilectă a tuturor regimurilor politice care s-au succedat în Republica Moldova.

Cerem autorităţilor „proeuropene” de la Chişinău încetarea atacurilor împotriva libertăţii de expresie a jurnaliştilor de la FLUX şi facem apel către organizaţiile naţionale, europene şi internaţionale de presă şi cele pentru drepturile omului să ia atitudine în acest caz.

Codrut Ionescu, Director

Asociatia Civic Media

Membra fondatoarea a Organizatiei de Media a Sud Estului Europei (SEEMO), afiliata la Institutul International de Presa (IPI)

 

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.