Ziua Internationala a Poeziei aniversata la Cotroceni cu poeta Cidem Narcis Breslasu - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Ziua Internationala a Poeziei aniversata la Cotroceni cu poeta Cidem Narcis Breslasu

Ziua Internationala a Poeziei aniversata la Muzeul National Cotroceni cu poeta Cidem Narcis Breslasu

Data de 21 martie este declarata de UNESCO, incepand din anul 1999, drept `Ziua internationala a poeziei`, ca o recunoastere a faptului ca oamenii de litere si de cultura, poetii si scriitorii din intreaga lume si-au adus o contributie remarcabila la imbogatirea culturii si spiritualitatii universale. De asemenea, `Ziua internationala a poeziei`urmareste sa sustina creatia poetica, stabilirea unui dialog intre poezie si alte genuri ale creatiei, editarea si promovarea poeziei ca arta deschisa oamenilor.
Muzeul National Cotroceni aniverseaza `Ziua internationala a poeziei`, avand ca invitata o tanara poeta, Cidem Narcis Braslasu, o persoana cu un sever handicap neuromotor, dar care a fost daruita cu harul de a scrie poezie, infrangandu-si astfel propria suferinta. Autoare a 14 volume de poezie si proza scurta, Cidem Narcis Braslasu si-a lansat ieri la Muzeul National Cotroceni volumul de versuri `Din suflet pentru suflete, in prezenta doamnei Maria Basescu si a altor invitati de marca.
Cidem Narcis Braslasu s-a nascut la 2 noiembrie 1981 la Medgidia, intr-o familie de profesori. Mama sa Umeiran Braslasu, de origine tatara, este implicata in tot ceea ce inseamna revigorarea culturii si traditiei tatare in Dobrogea, fapt pentru care tanara autoare se bucura de sustinerea Uniunii Democrate a Tatarilor Turco-Musulmani din Romania. De altfel, Cidem Narcis Braslasu este o voce tanara a literaturii in limbile romana si tatara, prin poemele ei adresand umanitatii o chemare spre iubire si prietenie. Poezia ei este originala prin legatura cu familia, cu viata pe care o simte in jurul ei, dar de care nu se poate bucura pe deplin. Pentru ca handicapul de care sufera nu-i da voie sa-si foloseasca mainile, mama sa este aceea care scrie poeziile pe care Cidem Narcis i le dicteaza. Asa au aparut cele 14 carti, incepand cu anul 2002, ale caror titluri in romana si tatara ilustreaza gandurile, trairile si framantarile unei tinere care isi compenseaza handicapul visand la tot ce i-a fost si ii este in continuare interzis, penduland intre speranta si resemnare: `Kuwnaksiz Balalik` (2002), `Fir de iarba` (2003), `Cand lacrimile devin cristale` (2005), `Framantari` (2005), `Povestiri alese` (2006), `Nelinisti metafizice` (2006), `Viata vazuta din fotoliu` (2007), `Poezia mea e speranta` (2008), `Sizlerge Selam` (2009), `O narcisa franta` (2010), `Povestiri autobiografice` (2011), `Din suflet pentru suflete` (2011), Sǐr Saklagan Sozler` (2011).
Creatia poetica a lui Cidem Narcis Braslasu a fost prezentata de profesori apropiati scrierilor sale: deputatul Aledin Amet din partea Uniunii Democrate a Tatarilor Turco-Musulmani din Romania, prof. univ. dr. Nuredin Ibram, prof. Ghuner Akmolla, prof. Aura Vaceanu, prof. Neriman Ibraim, prof. Faruc Memet, Aurel Lazaroiu, presedintele Cenaclului Literar `Mihail Sadoveanu` din Constanta, a carui membra este si autoarea.
Despre propria sa creatie, Cidem Narcis Braslasu spune ca `sper ca poeziile mele sa starneasca interes in randurile copiilor, tinerilor, populatiei turco-tatare, tuturor iubitorilor de poezie`, se arata in Comunicatul MUZEULUI NATIONAL COTROCENI citat de Ioan Gabriel Pusca pe site-ul Poezii si Literatura. Portalul Ziaristi Online va publica un reportaj de la emotionanta manifestare, insotit de fotografii si interviuri video in exclusivitate.

Foto: Cristina Nichitus Roncea

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.