Regina Mariana Nicolesco a primit diadema purtata de Hariclea Darclée in 1900 si de Maria Callas in 1954 iar maestrul Nicolae Herlea a primit Medalia Darclée la 85 de ani - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Regina Mariana Nicolesco a primit diadema purtata de Hariclea Darclée in 1900 si de Maria Callas in 1954 iar maestrul Nicolae Herlea a primit Medalia Darclée la 85 de ani

Mariana Nicolesco: «S-a încheiat în triumf Concursul Darclée»

  • Marele Premiu Darclée, oferit de Banca Naţională a României, a revenit sopranei Adela Zaharia din România şi tenorului       Medet Chotabaev din Kazakhstan
  • Spectacol excepţional cu opera Il Trovatore
  • Concert Extraordinar Verdi – Wagner pe Esplanada Dunării
  • Moment de supremă emoţie la Gala Laureaţilor: diadema purtată de Regina Hariclea Darclée în 1900 la premiera operei Tosca  de Puccini, şi apoi de Regina Maria Callas, în 1954, oferită  Reginei Mariana Nicolesco

Ceremonia decernării premiilor ediţiei 2012 a Concursului Internaţional de Canto Hariclea Darclée şi Gala Laureaţilor au depăşit în splendoare şi intensitate orişice aşteptare. Soprana Adela Zaharia şi tenorul Medet Chotabaev din Kazakhstan au obţinut Marele Premiu Darclée. Premiul I a revenit basului Bogdan Taloş, sopranei Bianca Mărgean şi tenorului Won-Jong Lee din Coreea de Sud. Premiul II, basului Alexei Botnarciuc şi sopranei Nadejda Cerchez, ambii din Republica Moldova, şi tenorului Hyeong-Seok Lee din Coreea de Sud. Premiul III, tenorului Ionuţ Hotea, sopranei Judit Kutasi, ambii din România, şi tenorului Andrei Dudin din Rusia.

Apoteoza acestei seri extraordinare a fost momentul de o imensă emoţie în care renumitul regizor de operă italian Flavio Trevisan i-a oferit Marianei Nicolesco un dar nepreţuit: diadema purtată de Hariclea Darclée la premiera mondială a operei Tosca, la Teatrul Costanzi de la Roma, în ianuarie 1900, şi apoi, în 1954, la Teatrul Carlo Felice din Genova de Maria Callas. Aceasta i-a dăruit-o tânărului său prieten, maestrul Flavio Trevisan, spunându-i: « – Ştiu că astfel e în mâini bune». «Nimic mai legitim ca această minunată coroană care a aparţinut Reginei Hariclea Darclée, apoi Reginei Maria Callas, să-i revină azi Reginei Mariana Nicolesco», a spus acesta în ovaţiile şi lacrimile publicului.

Cu numai o zi înaintea acestui eveniment, sâmbătă, tot pe scena teatrului în care Hariclea Darclée debuta la 1881, a avut loc spectacolul cu opera Il Trovatore de Verdi, în care au fost aclamate «tinere voci extraordinare, ce ar fi cucerit publicul oricărui teatru de operă din lume», după cum aprecia Mariana Nicolesco: soprana Selma Pasternak, mezzosoprana Silvia Pasini, tenorul Antonino Interisano, din Italia, baritonul Matteo Suk din Coreea de Sud şi bas-baritonul Bogdan Taloş din România.

Seria acestor serate de foc a fost deschisă vineri, pe Esplanada Dunării, în prezenţa a mii şi mii de spectatori, cu Concertul Extraordinar Verdi – Wagner, celebrând apropiatul bicentenar al naşterii celor doi titani ai muzicii. Concert în care au strălucit artiştii deja menţionaţi, precum şi alţi laureaţi ai Concursului Internaţional de Canto Hariclea Darclée.

Manifestările au avut loc cu concursul Corului Filarmonicii George Enescu şi al Orchestrei Festivalului Darclée, sub bagheta mult apreciatului şi îndrăgitului maestru Marco Balderi, mai informeaza Roncea.Ro.

Nicolae Herlea a primit Medalia Darclée, de la Mariana Nicolesco, la Festivalul Hariclea Darclée

Baritonul Nicolae Herlea a sărbătorit, sâmbătă, împlinirea a 85 de ani, la Festivalul Hariclea Darclée de la Brăila, primind Medalia Darclée şi Diploma de Onoare a Fundaţiei Darclée, de la soprana Mariana Nicolesco, “pentru vocea incomparabilă ce a încântat atâtea generaţii pe meridianele lumii”, transmit Mediafax si RTV.

Foto Mediafax: Nicolae Herlea a primit Medalia Darclée, de la Mariana Nicolesco, la Festivalul Hariclea Darclée

Ediţia din acest an a Festivalului şi Concursului Internaţional de Canto creat în 1995 de Mariana Nicolesco pentru a onora memoria ilustrei predecesoare Hariclea Darclée, în chiar teatrul în care aceasta debuta, în 1881, la Brăila, oraşul natal al acesteia, a debutat pe 1 august cu un recital al sopranei Edith Borsos, laureata marelui premiu Darclée 2010, acompaniată la pian de Ioana Maxim, potrivit unui comunicat.

Spre încântarea publicului, Edith Borsos, care în ultima stagiune a fost adeseori aclamată pe scena Operei Naţionale din Bucureşti, a strălucit într-un repertoriu de o mare diversitate, cuprinzând pagini din creaţia lui Giuseppe Verdi, Piotr Ilici Ceaikovski, Arrigo Boito, Richard Wagner, Alfredo Catalani şi George Gershwin, în bisul oferit cu aria Clarei din “Porgy and Bess”, din opera acestuia din urmă, alăturându-i-se soprana Melanie Campbell din SUA.

Un moment important al recitalului a fost interpretarea de către Edith Borsos, la dorinţa Marianei Nicolesco, a ariei “Ebben ne andrò lontana” din opera “La Wally” de Catalani, la premiera mondială a căreia Hariclea Darclée strălucea în urmă cu 120 de ani, la Teatrul alla Scala din Milano.

Sărbătorit la împlinirea a 85 de ani, Nicolae Herlea a trăit momente emoţionante, ascultând cuvintele adresate de Mariana Nicolesco, care i-a remis de altfel Medalia Darclée şi Diploma de Onoare a Fundaţiei Darclée “pentru vocea incomparabilă ce a încântat atâtea generaţii pe meridianele lumii”.

La împlinirea a 135 de ani de la naşterea Haricleei Darclée, în 1995, oraşul său natal, Brăila, i-a adus un deosebit omagiu, organizând Concursul Naţional de Canto ce-i poartă numele, prezidat de soprana Mariana Nicolesco şi aflat sub înaltul patronaj al preşedintelui României. Prima ediţie a Concursului Internaţional a avut loc în 1997 şi de atunci se repetă la fiecare doi ani, în anul dintre o ediţie şi alta având loc Cursuri de Măiestrie Artistică/ Master Classes.

VIDEO: Emisiunea Profesionistii – Mariana Nicolesco la Eugenia Voda

Foto: Laureaţii Marelui Premiu Darclée 2012: soprana Adela Zaharia din România şi tenorul Medet Chotabaev din Kazakhstan, împreună cu Mariana Nicolesco

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.