"E momentul să oprim îndobitocirea țării: 6% din PIB pentru Educație". Coalitia pentru Familie sustine protestele din Educatie - Ziaristi OnlineZiaristi Online

“E momentul să oprim îndobitocirea țării: 6% din PIB pentru Educație”. Coalitia pentru Familie sustine protestele din Educatie

protest studenti educatieCOMUNICAT DE PRESĂ

E momentul să oprim îndobitocirea țării: 6% din PIB pentru Educație

 

                        Coaliția pentru Familie și Constituție, for civic constituit din organizații nonguvernamentale ce au ca scop promovarea valorilor tradiționale ale poporului român, se solidarizează cu elevii, studenții și cadrele didactice care protestează  de luni de zile, cerând ca educația să fie finanțată corespunzător. Solicităm tuturor guvernanților, parlamentarilor și oamenilor politici să își respecte angajamentele pe care și le-au asumat și să întreprindă toate demersurile necesare pentru ca educația să fie finanțată cu cel puțin 6% din PIB.

 

Studiile ultimilor ani arată că învățământul românesc se află într-o continuă degradare, fără ca factorii politici să ia vreo măsură pentru îndreptarea situației. Deși Institutul Național de Statistică a dat publicității rapoarte care arată că încă din anii ’90 învățământul românesc a început să se degradeze, nimeni nu a luat vreo măsură concretă și coerentă. Analizând starea învățământului preuniversitar, pe baza cercetărilor INS, pentru perioada 1990-2011, am putut constata următoarele:

 

  •                         Mai bine de 20000 de școli au fost închise sau arondate

Potrivit datelor furnizate de Institutul Național de Statistică, în anul școlar 1990/1991, în România existau 28.255 de școli. În anul școlar 2010/2011 mai funcționau doar 7.480 de instituții de învățământ preuniversitar, adică doar 26.47% din totalul instituțiilor care funcționau în anul 1990.

Regratabil este faptul că deși în anul 1990 funcționau 707 școli profesionale, în anul 2011 mai existau doar 5 astfel de școli.

 

  •                         Populația școlară și preșcolară a scăzut cu peste 1.5 milioane

În anul 1990 în sistemul de învățământ preuniversitar erau înscriși 4.873.221 copii,  față de 3.356.225, în anul școlar 2010/2011, Populația școlară a scăzut cu peste 30% între anii 1990-2011.

 

  •                         Numărul cadrelor didactice a scăzut cu peste 30.000

 

                        Dacă în anul școlar 1990/1991 personalul didactic însuma 257.792 de cadre, în anul școlar 2010/2011, în învățământul preuniversitar își mai desfășurau activitatea 223.207 cadre, cu 34.585 mai puține decât în 1990. Față de anul școlar 1996/1997, când în învățământul preuniversitar funcționau 289.778 cadre didactice, în 2011 numărul acestora s-a redus cu mai mult de 65.000.

 

Constatăm că deși numărul copiilor înscriși în sistemul de învățământ a scăzut, același lucru petrecându-se și cu cadrele didactice, foarte multe școli fiind desființate sau arondate, educația a fost și este finanțată în continuare necorespunzător, cu mult sub media europeană.

 

De exemplu, în anul 2009, în România cheltuielile per elev/student pentru toate nivelurile de educație, au fost de 3 ori mai reduse comparativ cu media europeană.

 

Fără educație națiunea dispare

Inconștiența guvernanților și oamenilor politici din ultimii 20 de ani a făcut ca educația românească să se degradeze în mod constant și a pus în pericol viitorul acestei națiuni. Considerăm că este momentul ca Ministerul Educației Naționale și Guvernul României să-și ia rolul în serios și să reprezinte interesele poporului român.

Este binecunoscut faptul că viitorul unui neam stă în conștiință și în educație. Dacă la distrugerea conștiinței creștine a acestei țări se lucrează în continuu de peste 70 de ani, distrugerea sistemului educațional este lovitura finală care va conduce la dispariția națiunii române.

 

Atragem atenția Ministerului Educației, cât și Guvernului și tuturor factorilor de decizie că finanțarea corespunzătoare a sistemului de învățământ nu este o opțiune,  ci o obligație. Remunerarea corespunzătoare a profesorilor, investițiile în infrastructură, creșterea burselor, mărirea capacităților de cazare în cămine trebuie să fie prioritățile oricărui Guvern responsabil. În ceasul al 11-lea, autoritățile trebuie să oprească distrugerea țării și exodul tinerilor români.

 

În timp ce în numeroase școli din mediu rural nu a fost încă introdusă apa curentă și nu există grupuri sanitare decente, Ministerul Educației Naționale își permite luxul de a promova proiecte precum precum “digitalizarea” completă a învățământului sau implementarea orelor de educație sexuală. Guvernul României, prin Ministerul Educației Naționale trebuie să respecte demnitatea elevilor,studenților și profesorilor și să le ofere mijloacele necesare pentru a putea deveni elita de care familia română, și implicit societatea, are nevoie.

 

Orice părinte este interesat de viitorul copilului său, aceasta însemnânând accesul nemijlocit la cea mai bună educație. Susținem demersul studențimii române, al elevilor și dascălilor, și cerem tuturor celor implicați în procesul educațional să fie uniți, pentru a face ca în sfârșit, educația să aibă finanțarea pe care o merită.

 

Așa să ne ajute Dumnezeu!

 

 

Semnează:

1. Alianța pentru Demnitate Națională

2. Alianța Familiilor din România

2. Asociația Pro Vita filiala București

3. Asociația „Cercul Studențesc Floarea de foc”

4. Asociația „Basarabii”

5. Liga de Utilitate Publică

6. Asociația „Rost”

7. Asociația pentru Revigorarea Tradiției (ART), București

8. Asociația ”Sfantul Împărat Constantin cel Mare”

11.Asociaţia pentru Libertatea Românilor

12.Asociația Artă și Tradiții Meșteșugărești din județul Alba

13.Asociaţia Meșterilor Populari din Moldova, Iaşi

14.Asociația „Familia ortodoxă”

15.Asociatia „Civic Media”

16.Asociația „Ortodoxia Tinerilor”

17.Fundația „Sfânta Irina”

18.Asociația „Prietenii de Familie”

19.Grupul „Ioan Alexandru”

20.Asociatia pentru Cultură și Educație „Sfântul Daniil Sihastrul”

21.Liga Distributistă Română „Ion Mihalache”

22.Asociația Prologos

23.Asociația „Copil dorit”

24.Asociația „Casa Gratis Pro Deo”

25.Asociația „Triada”

26.Asociația „Prietenii Sfântului Efrem cel Nou”

27.Asociatia “Parintele Galeriu”, Bucuresti

28.Fundatia Creștin Ortodoxă PRO FILIIS

29.Asociația PRO BURDUJENI, Suceava

Ziaristi Online

Foto: Jurnalul.ro

Print Friendly, PDF & Email

3 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.