Stirea zilei, a saptamanii, a lunii si a anului. XINHUA si Agerpres despre vizita premierului Chinei, Li Keqiang, in Romania. Li: "Suma contractelor semnate cu România va fi uriaşă" - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Stirea zilei, a saptamanii, a lunii si a anului. XINHUA si Agerpres despre vizita premierului Chinei, Li Keqiang, in Romania. Li: “Suma contractelor semnate cu România va fi uriaşă”

Li-Keqiang-Bucuresti-25.11.2013XINHUA – China și România aprofundează prietenia tradițională și consolidează cooperarea

Premierul chinez Li Keqiang va participa la reuniunea liderilor China – Europa Centrală și de Est (ECE), urmând să efectueze o vizită oficială în România, ca invitat al premierului român Victor Ponta, transmite agenția oficială de presă chineză, XINHUA.
Aceasta va fi prima vizită a unui premier chinez în România în ultimii 19 ani și, de asemenea, prima vizită a premierului Li în Europa Centrală și de Est, de la preluarea mandatul în luna martie.
“Vizita oficială a premierul Li în România va ridica în mod semnificativ relațiile bilaterale, și va da un nou impuls prieteniei tradiționale dintre cele două țări și cooperării practice”, a declarat Cui Hongjian, director al Departamentului European al Institutului de Studii Internaționale din China.
În timpul vizitei sale în România, Li se va întâlni cu liderii români și va ține un discurs în Parlament.
Ca prieten vechi al Chinei, România, stabileşte relații diplomatice cu Republica Populară Chineză (RPC), la 5 octombrie 1949, la patru zile după ce RPC a fost fondată. De asemenea, a dedicat mari eforturi pentru impunerea PRC ca membru al ONU, în 1971. Relațiile politice dintre China și România au pus o bază solidă pentru impulsionarea cooperării lor practice.
Cele două țări au menținut frecvent schimburi la nivel înalt. Atât președintele Xi Jinping, cât și premierul Li Keqiang s-au întâlnit cu premierul Victor Ponta în cadrul Reuniunii China – Europa Centrală și de Est (CEE) a liderilor locali care a avut loc la Chongqing (China), în 2-4 iulie.
În timpul întâlnirii, Xi a declarat că China este gata să colaboreze cu România, să se extindă schimburile și cooperarea în diferite domenii, pentru a îmbunătăți coordonarea în afacerile multilaterale și pentru a ridica relațiile bilaterale la un nivel superior.
La rândul său, premierul Li, în timpul discuțiilor cu Victor Ponta, a subliniat prietenia profundă, respectul reciproc, înțelegerea și sprijinul dintre cele două popoare, făcând apel la cele două părți pentru a extinde cooperarea în domenii precum comerțul, investițiile, energia din surse regenerabile și cultura.
În timpul șederii sale în China, premierul Victor Ponta a promis că România va coopera pentru intensificarea relațiilor politice, comerciale și culturale dintre China și România, va promova relațiile China – CEE și China – Uniunea Europeană.
Feng Zhongping, vice-președinte al Institutului Chinez de Relații Internaționale Contemporane, a declarat că România a adoptat o politică echilibrată în dezvoltarea relațiilor sale externe – acordând importanță relațiilor atât cu țările occidentale, cât și cu China. Cele două țări au efectuat, de asemenea, o cooperare multilaterală.
Comerțului bilateral a ajuns la 3,27 miliarde USD, până în luna octombrie a acestui an, în timp ce în anul 2000 s-a situat la mai puțin de 300 de milioane ISD. Investițiile totale ale Chinei în România se ridică la 160 de milioane USD.
Potrivit analiștilor, România are așteptări mari în atragerea de investiții ale întreprinderilor chineze și pentru extinderea cooperării cu China în construcția de infrastructură, energie regenerabilă și agricultură.
Întreprinderile chineze, cum ar fi furnizorul de soluții privind tehnologia informației și comunicațiilor Huawei, au sprijinit ocuparea forței de muncă locală și a oferit sprijin tehnologic României. Huawei, care are în prezent un număr de 70.000 de angajați în cercetare si dezvoltare la nivel global, a deschis filiala în România în anul 2003. În prezent, are aproximativ 800 de angajați în România și a sprijinit crearea a peste 2.500 de locuri de muncă în țară.
Wang Haitao, CEO Huawei România, a declarat că Huawei intenționează să se extindă în următorii ani în România, investind 120 de milioane USD până în 2018.
Realizări au fost, de asemenea, înregistrate în domenii precum educația, știința și tehnologia, cultură, sănătate și turism.
Până în prezent, patru Institute Confucius au fost deschise în România pentru a promova schimburile culturale între cele două părți.
Relațiile îmbunătățite între China și România vor fi un exemplu pentru relațiile bilaterale dintre China și alte țări din ECE, a declarat Cui Hongjian.
Aflată în nord-estul Peninsulei Balcanice, România este poarta de est a UE. Cooperare practică între China și România va ajută la creșterea cooperării Chinei cu Europa.
Feng Zhongping a arătat că dezvoltarea relațiilor China – România va ajuta la completarea relațiilor China – Europa și China – CEE, promovând cu siguranță, dezvoltarea ECE și Europei ca un întreg.
Într-un interviu acordat, joi, în exclusivitate pentru Xinhua, Victor Ponta a declarat că vizita premierului Li Keqiang în România și întâlnirea liderilor China – ECE va consolida și mai mult legăturile de cooperare între cele două părți, publica Dan Tomozei, corespondent in China, pe blogul sau.

AGERPRES: China este pentru România un partener privilegiat

China este pentru România un partener privilegiat, a declarat luni premierul Victor Ponta, afirmând că își dorește ca relația dintre cele două state să rămână la fel de strânsă și pe viitor.
“Doresc să salut cu deosebită căldură și prietenie prezența la București a prim-ministrului Li Keqiang și a delegației care îl însoțește. Este o vizită pe care pot să o cataloghez istorică — aproape 20 de ani de când un prim-ministrul al Chinei s-a aflat la București. Vreau să mulțumesc pentru căldura primirii la Beijing la începutul lunii iulie. (…) China este pentru România un partener privilegiat, avem o relație de 65 de ani, excelentă din punct de vedere politic, economic, cultural și educațional. Au avut loc schimbări politice, dar relația dintre România și China a rămas la fel de apropiată și așa ne dorim și pe viitor. Îmi doresc, așa cum am spus și la Beijing, ca România să fie cel mai bun prieten al Chinei în UE și în această regiune”, a susținut premierul Victor Ponta, la Palatul Victoria, într-o conferință de presă comună cu omologul său chinez Li Keqiang.
Premierul român a salutat adoptarea unei declarații privind aprofundarea cooperării bilaterale, afirmând că aceasta este încă un pas în realizarea unui parteneriat cu adevărat strategic între România și China.
“Dincolo de relațiile politice, care sunt excelente, am discutat foarte mult despre relațiile economice. China este un partener economic și comercial important, dar potențialul este mult mai mare și trebuie să dezvoltăm aceste relații”, a spus Ponta, arătând că exporturile României către China au crescut de la începutul anului cu 30%.
El a dat asigurări că de fiecare dată România va fi o gazdă bună pentru partenerii chinezi.

Guvernele român și chinez au parafat mai multe memorandumuri de înțelegere

Guvernele României și Republicii Populare Chineze au semnat, luni, la Palatul Victoria, în prezența premierilor celor două state, mai multe memorandumuri de înțelegere în domeniile energiei (nucleară, termocentrale, hidrocentrale), sanitar-veterinar, industrial, societății informaționale și al culturii, informează AGERPRES.

În domeniul energiei s-a semnat un Memorandum de Înțelegere între Departamentul pentru Energie și Administrația Națională pentru Energie din China, pentru cooperare în domeniul proiectelor nucleare, document parafat de ministrul delegat pentru energie, Constantin Niță, și Xu Shaoshi, ministrul Comisiei Naționale pentru Dezvoltare și Reformă în domeniul proiectelor nucleare.
Cele două părți au semnat și o Scrisoare de intenție între SN Nuclearelectrica — China General Nuclear Power Corporation (CGN), din partea României semnând Daniela Lulache, directorul general SN Nuclearelectrica, iar din partea chineză He Yu, președintele companiei China General Nuclear Power Corporation (CGN).
În cadrul ceremoniei a fost încheiată și o înțelegere pentru reabilitarea grupurilor 3 și 4 de la centrala termoelectrică Deva, semnată de Daniel Andronache, director general Complex Energetic Hunedoara, și Zhao Ruolin, președintele companiei China National Electric Engineering Co.
Tot în domeniul termoenergetic a fost parafat un Acord de intenție de cooperare pentru realizarea proiectului termoelectric de la Rovinari — Complexul Energetic Oltenia. Documentul a fost semnat pentru România de Laurențiu Ciurel, director general Complexul Energetic Oltenia, iar pentru partea chineză de Li Qingkui, președintele companiei China Huadian Corporation.
Partea română și partea chineză au agreat în domeniul hidroenergetic o Scrisoare de confort în vederea realizării proiectului Cheap Tarnița Lăpuștești, înțelegere semnată din partea română de Dan Cârlan, director companie de proiect Tarnița-Lăpuștești, și din partea chineză de Yun Lian, vicepreședinte executiv Sinohydro Corporation.
În domeniul cooperării economice, Andrei Gerea, ministrul Economiei, și Gao Hucheng, ministrul Comerțului din R.P.Chineză, au parafat două Memorandumuri de înțelegere privind promovarea cooperării investiționale și, totodată, elaborarea unui studiu de fezabilitate pentru înființarea în comun a unui parc tehnologic.
Totodată, România și China au parafat două Protocoale de înțelegere în domeniul sanitar-veterinar între ANSVSA și AQSIQ, privind exportul de bovine pentru reproducție în R.P. Chineză și exportul de carne de porc congelată în R.P. Chineză. Documentele au fost semnate de Vlad Mănăstireanu, președinte ANSVSA, secretar de stat, și Huo Yuzhen, ambasadorul Chinei în România.
În planul relațiilor culturale bilaterale, ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlățean, și Huo Yuzhen, ambasadorul chinez la București, au semnat Programul cultural pentru perioada 2013-2016 dintre cele două țări și Acordul dintre Guvernul României și Guvernul R.P.Chineze cu privire la înființarea și funcționarea Institutului Cultural Român de la Beijing și a Centrului Cultural Chinez de la București.
În domeniul IT a fost parafat un Memorandum de Înțelegere între Ministerul pentru Societatea Informațională din România și Huawei Technologies Co.Ltd, act semnat de ministrul român Dan Nica și de Lu Yong, manager regional Huawei Company.
Totodată, va fi parafat un acord între Mingyang Wind Power Group și Romanian Păunescu Corporation pentru investiții în centrale eoliene și echipamente de export, public jurnalistul Dan Tomozei, bazat la Beijing.

Premierul Chinei: Suma contractelor semnate cu România va fi uriaşă, va depăşi estimarea

Premierul chinez Li Keqiang a fost întrebat de jurnalişti, într-o conferinţă de presă susţinută cu premierul Victor Ponta, ce contracte vor fi semnate cu ocazia vizitei sale la Bucureşti şi care va fi valoarea acestor investiţii.

Oficialul chinez a spus că, pe lângă memorandumurile semnate la Palatul Victoria, vor fi multe alte contracte.

“Guvernul Chinei acordă o importanţă deosebită relaţiilor chino-române. România, şi din punct de vedere al populaţiei şi din punct de vedere al suprafeței, este a doua ţară ca mărime din Europa Centrală şi de Est şi în ultimii ani România a cunoscut o creştere economică foarte rapidă şi această dezvoltare a României este în favoarea nivelului de trai al populaţiei din România, este în favoarea dezvoltării Europei Centrale şi de Est, precum şi în favoarea Uniunii Europene, aducând încrederea şi speranţa pentru România şi pentru Europa Centrală şi de Est şi pentru Uniunea Europeană. Sunt încântat, ca prieten venit din îndepărtare, sunt extrem de încântat de asta. Fiindcă România are o influenţă deosebită în spaţiul central şi est-european şi considerăm că România este un pilon important pentru relaţiile dintre China şi Europa Centrală şi de Est, precum şi pentru relaţiile China-UE. Pentru reuniunea liderilor de guvern din data aceasta, noi considerăm că România este un fanion de colaborare dintre China şi Europa Centrală şi de Est. Salutăm prezenţa firmelor româneşti pe piaţa chineză, precum şi partea chineză încurajează firmele chinezeşti să-și desfăşoare activitatea pe piaţa românească precum şi să colaboreze, prin România, pe terțe pieţe. În această vizită, au fost semnate o serie de documente şi contracte şi pe lângă aceasta, o să fie semnate și alte contracte cu ocazia acestei vizite. În ceea ce priveşte suma, vreau să vă asigur că suma este uriaşă, fiindcă acuma, diseară, grupul de lucru dintre cele două părţi va discuta şi proiectele privind calea ferată rapidă şi în domeniul infrastructurii şi toate aceste colaborări şi proiecte vor depăşi valoarea şi suma care este iniţial stabilită pe contracte. Nu vreau să spun un plafon pentru sumă, pentru că aş dori să aduc şi surprize pentru colaborare, pentru suma de colaborare“, a declarat premierul Chinei la Palatul Victoria.

Sumele vehiculate neoficial ca reprezentând valoarea contractelor semnate cu ocazia vizitei la Bucureşti a premierului chinez oscilează între 5 şi 8 miliarde euro, scrie Mediafax, preluat de Cotidianul.

România şi China au semnat, luni, acorduri de colaborare pentru înfiinţarea în comun a unui parc tehnologic şi reluarea exportului de bovine pentru reproducţie şi carne de porc către China, dar şi mai multe documente de colaborare în energie, inclusiv în domeniul nuclear şi termoelectric.

Basescu saboteaza declarativ vizita de rang inalt

Presedintele Traian Basescu a declarat la Radio Romania Actualitati ca, in relatia cu China, a te plimba cu o lista de proiecte la Beijing, asa cum a facut el, nu va aduce nicio investitie in Romania.

”Din câte ştiu, pentru întreg acest spaţiu, China ar avea disponibilitatea de a investi circa 10 miliarde de dolari în perioada următoare, deci nimeni nu-ţi dă aceste informaţii precis, dar cam asta este ceea ce eu ştiu. Sigur, am auzit şi veselia că 8,5 miliarde vor fi investite în România, nu ştiu ce se va întâmpla. Nu e aşa. Trebuie privite lucrurile cu prudenţă, dar mai ales cu profesionalism. Dacă vom înşira iarăşi lista de proiecte cu care m-am plimbat şi eu la Beijing, pe care le-am dat şi preşedintelui Chinei, când a fost la Bucureşti, în 2008, Tarniţa, Cernavodă, Canalul Bărăgan-Siret, Siret Bărăgan, Canalul Dunăre-Marea Neagră, autostrăzi ş.a.m.d., dacă vor fi numai nişte înşiruiri, o listă de proiecte şi memorandumuri de genul “ne vom îndrepta atenţia spre Canalul Siret-Bărăgan, spre reactorul 3 şi 4”, vor rămâne literă moartă. Aici trebuie profesionalism.”

Dupa care, presedintele a avertizat ca proiectele cu finantare chineza trebuie sa respecte normele europene, pentru a păutea fi realizate:

”Summitul China-Europa Centrală şi de Est este un summit care deja este la a treia ediţie; a fost prima ediţie la Budapesta acum doi ani, a fost ediţia de anul trecut la Varşovia şi ediţia de anul acesta la Bucureşti – este o rotaţie a capitalelor. Anul viitor probabil se va stabili unde va fi. Şi vă aduc aminte celebra relaţie polono-chineză, pentru construcţia unei autostrăzi, care a început şi s-a reziliat contractul, deci aici ne trebuie atenţie, ne trebuie respectarea normelor europene şi un parteneriat la limita posibilităţilor şi cât mai profesionalizat. România, ca şi ţară gazdă, este avantajată, pentru că în afară de perioada summitului premierul chinez are o zi în care discută cu autorităţile române cum se poate coopera. Summitul cu companiile este deja altceva şi se va adresa tuturor celor 15 ţări participante.”

Prim-ministrul chinez, Li Keqiang, a ajuns, luni, la Bucureşti. Premierul chinez se va afla în România în perioada 25-28 noiembrie, unde este organizată a treia ediţie a Forumului economic şi comercial China-Europa Centrală şi de Est, la care 1.000 de reprezentanţi ai unor companii private şi de stat.

Sursa: Cotidianul via Ziaristi Online

Foto: Adevarul

Video: Li Keqiang leaves Beijing on 3-day visit to Romania

Print Friendly, PDF & Email

3 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.