Diplomaţia rusă minte de stinge pe tema Basarabiei. George Damian: Să învăţăm istoria românilor de la Ambasada Rusiei în Chişinău - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Diplomaţia rusă minte de stinge pe tema Basarabiei. George Damian: Să învăţăm istoria românilor de la Ambasada Rusiei în Chişinău

Great-Romania-Mare-Harta-de-G-Pop-cu-Basarabia-si-BucovinaSă învăţăm istoria românilor de la Ambasada Rusiei în Chişinău

de George Damian

Că moldovenistul Vasile Stati minte de îngheaţă apele – asta face parte din munca lui de manipulator. Dar când Ministerul de Externe al Federaţiei Ruse bate în cuie istoria românilor deja avem de-a face cu o problemă diferită.

Despre ce este vorba: pe site-ul Ambasadei Rusiei la Chişinău se găseşte pagina „Despre istoria intrării Basarabiei în componenţa Imperiului Rus (Notă informativă)” (o puteţi citi aici). Nu-mi este clar un lucru: aceasta este nota informativă pe care o lecturează diplomaţii ruşi când vin la post în Chişinău, este un text de propagandă sau o cercetare istorică? În oricare dintre variante, avem o problemă gravă.

Textul este atât de împănat de distorsiuni încât ar ieşi o lucrare de licenţă sănătoasă dintr-o încercare de demontare documentată a fiecărei manipulări conţinute. Dar să începem cu începutul: textul debutează enunţând o prostie colosală – anume că actualul teritoriu al Basarabiei a făcut parte din provincia romană Dacia. Trecem mai departe şi aflăm că biata Moldovă a făcut parte din Rusia Kieveană, iar mai apoi din cnezatul Galiţia. Ştiţi când au apărut românii în zonă? În secolul al XIII-lea când „a început popularea bazinului rîului Prut cu triburi valahe (româneşti, venite din Ungaria) (…) Eliminînd popoarele slave de pe rîul Siret şi aprofundîndu-se pe rîul Prut în partea de mijloc a Basarabiei, popoarele române niciodată nu s-au extins în partea de sud a Basarabiei”.

Aici e locul să amintesc de nedumerirea lui Gheorghe Brătianu, formulată cam aşa: ruşii spun că românii sunt veniţi din Ungaria, ungurii spun că românii sunt veniţi din Bulgaria, bulgarii spun că românii sunt veniţi de oriunde, numai de la ei nu; şi totuşi – cum au apărut românii? Vom fi fost vreun caz unic în istorie de generaţie spontanee.

În sfârşit, o demontare a tratatului scurt de istorie prezentat de Ambasada Rusiei la Chişinău ar ocupa prea mult spaţiu pe un blog. În esenţă se încearcă o motivare a ocupării Basarabiei de la 1812 şi sunt ocolite cu dibăcie o mulţime de documente, fiind citate doar cele care convin tezei ruseşti (autorul textului în cauză pur şi simplu uită că prin Tratatul de la Tilsit din 1807 Rusia a promis că se va retrage din principatele române, promisiune neonorată). Am explicat aici cum şi de ce a luat Rusia decizia de anexare a Basarabiei. Pentru evoluţia banditească a negocierilor dintre Franţa şi Rusia aveţi aici un alt exemplu.

Problema reală însă este alta. „Nota informativă” în care ne este schilodită istoria datează din februarie 2013. De un an de zile nu am auzit de vreo reacţie din partea diplomaţiei române. Să fi pus şi Ambasada României la Chişinău pe site o notiţă, o notulă, o ceva. (Dar staţi! Nu se poate, România respectă suveranitatea Republicii Moldova şi oricum, noi nu putem face ce fac ruşii). Partea a doua a problemei: toţi cei care militează pentru „apropierea de Rusia” se pot lămuri acum care este părerea diplomaţiei ruse faţă de istoria românilor.

Sursa: George Damian Blog via Ziaristi Online

Pentru culturalizarea personalului diplomatic al Ambasadei Rusiei de la Chisinau, portalul Ziaristi Online recomanda:

De Ziua Unirii, Basarabia-Bucovina.Info va ofera cadou cartea lui Nicolae Iorga “Adevarul asupra trecutului si prezentului Basarabiei

Print Friendly, PDF & Email

7 comments

 1. ciorgan

  Măi George Damian,Gergică?O să-ti citez câteva titluri occidentale de Atlase si Enciclopedii,unde noi apărem doar prin sec.18-19,picati oarecum din cer:
  1)Atlas de istoria lumii,Harper Collins,1992(13 editii)
  2)Le Petit Larusse,1993 Etnoistoric
  3)Dictionnaire de Geopolitique-Y. Lacoste,Flammarion,1993
  4)Dictionar Webster, ”Webster s Encyclopedic Unabridged Dictionary of the English Language.
  Sunt doar câteva mari publicatii de o covârsitoare importantă culturală unde nouă ni se refuză dreptul la existentă,nu doar în Basarbia si Bucovina de Nord,ci in toată România.Noi suntem pregătiti pentru federalizare,schimbarea factorului etnic,a dispunerii sale in teritorii,prin extinctia programată a neamului romanesc ce poate fi dedusă cu usurintă din datele statistice.Noi suntem pregătiti pentru desfiintare,iar tu,Georgică,o dai înaite cu rusii.Noi nu putem să ne mai apărăm caracterul unitar al statului,suveranitatea politică,economică si geografică actuală;povestea cu Basarabia e doar o minciună pusă pe ordinea de zi a occidentului în expansiunea sa către Rusia,ea (unirea)nu se va realiza.Este doar o manipulare nesimtită a SUA si UE,pentru a trezii si declansa resentimente romanesti,întemeiate dealtfel,dar generate doar de interese de manipulare,nu de realizare.Ce faci tu,Gergică,e gargară,cu scuzele de rigoare.Romania,va fi distrusă din partea cealaltă,din vest.Rusii ne-au mai lasat întotdeauna un strop de demnitate si o tară,ăstia,SUA si UE,ne-au luat tot,si libertatea de constiintă.

  • gabi

   Minciunile din dictionarele universale sunt vechi si pot fi demontate cu documente si argumente ale istoricilor romani. Tot ce trebuie la treaba asta sunt BANII SI VOINTA POLITICA. Degeaba urli in tara ca ai dreptate daca nu ai bani sa-ti trimiti afara istoricii adevarati sa prezinte istoria romanilor la simpozioane, congrese, etc, daca nu ai bani sa platesti articole in ziare si in dictionare, daca nu ai bani sa trimiti istoricii in biblioteci si arhive internationale sa gaseasca/studieze documente straine, daca nu ai bani sa traduci TOT in limbile de circulatie internationala si daca nu ai bani sa cumperi spatiu in ziarele mari internationale, in reviste de specialitate, etc. Sau degeaba ai banii daca ii folosesti pe construit turnulete de vile si masini de lux. Pe internet se duce o gherila acerba pe teme istorice si doar cativa internauti patrioti comenteza argumentat si dau replici la comentariile daunatoare si rauvoitoare la adresa Romaniei. Poate ca SRI-istii ar putea sa-si lase forumurile unde posteaza basisme la ordin si in schimb sa duca aceasta batalie pentru Romania pe youtube si alte situri unde propaganda ungureasca, de exemplu, merge la foc continuu. Si degeaba ai banii daca n-ai vointa politica de a-i orienta acolo unde au eficenta maxima. Trebuie un plan pe termen mediu si lung – acolo unde Ungaria are planuri pe generatii impotriva noastra.

 2. Anonim

  @ciorgan:

  Intre imperialismul din vest si cel din est nu e nici o diferenta de fond. Totusi, nu occidentalii ne-au ocupat teritorii stravechi romanesti si nu occidentalii ne-au deportat cu sutele de mii de pe paminturile noastre, cel putin nu in perioada recenta si facind abstractie de unguri care sint occidentali doar de forma.

  Oricum, felul cum este prezentata istoria noastra in teritoriul de dincolo de Prut este de o mojicie tipic ruseasca. Nici o alta sursa nu cred ca vorbeste de ‘triburi valahe’ din secolele 12, 13.

  Si cu toate acestea, rusii au foarte numerosi fani. E destul a intra pe Vocea Rusiei unde se produc autori ca Valentin Vasilescu, fost ofiter de aviatie, sau comentatori ca Aurora, care nu mai pridideste sa-i ridice in slavi pe rusi.

  Dispretul cu care ne-a tratat si ne trateaza occidentul poate fi doar o explicatie partiala dar tema este insistent speculata de propaganda prorusa. Cred ca mai mult este nefasta gena a tradarii care devine dominanta exact in momentele cheie: august 1944, decembrie 1989.

 3. ciorgan

  Dragă Anonimus,nu confunda Rusia cu URSS;în timpul revolutiei bolsevice(nu îi zice revolutia rusă)au murit mai bine de un milion de rusi:Rusia a fost decapitată de întreaga sa elită,iar popoarele lipsite de elite (creatoare)rătăcesc:împotriva Bisericii si a crestinilor rusi s-a abătut urgia păgână a comunismului international sustinut de americani si bancherii lor.Erau ”Demonii”modernitătii pe care ni-i prezintă Dostoievski,făra putintă de mântuire,acesta divulgând inconsistenta lăuntrică a umnismului,cum ar spune Berdiaev,adică preia toate undele seismice ale acestuia,alături de Hugo sau Camil Petrescu.Imperiul de care vorbesti,e mai usor de suportat atunci când iti lasă libertatea de constiintă,dar imperiul globalist,pornit din SUA,precum cel comunist acum aproape un secol,la fel ca acesta,nu-ti dă măcar posibilitatea de a-ti păstra valorile acumulate de milenii.SUA,impun familiile homosexuale,adoptia de copii de catre aceste familii,distrugerea sistematică a solului si subsolului,spolierea financiară prin companii cum ar fi Bechtel,iar împreună cu UE,militează pentru introducerea în Constitutie a unor articole ce dizolvă caracterul unitar al Statului.În fine,dinspre Occident,se ivesc alti ”Demoni”mult mai violenti decât predecesorii,care amenintă insăsi fiinta Neamului Românesc,extinctia sa programată.Din păcate Rusia,nu vrea să se amestece,abia se apără pe sine.

 4. Anonim

  @ciorgan:

  Nu contest ceea ce spuneti despre Occident dar pe rusi ii vedeti in culori prea roze.

  Agresivitatea ruseasca fata de noi a fost si este constanta, indiferent de forma Imperiului Rus, tarist, sovietic sau regimul ‘luminatului’ Putin.

  Departe de a nu fi in stare sa se apere, Rusia se amesteca brutal in spatiul romanesc, determinind secesiunea ‘Republicii Moldovenesti Nistrene’ si a ‘Gagauziei’. Ea sustinine de asemenea separatismul unguresc din interiorul Romaniei. Toate aceastea desi se confrunta pe propriu teritoriu cu miscari independentiste legitime, pe care le reprima fara retinere, pretinzind ca lupta contra terorismului.

  Rusia nu a facut nici un gest de bunavointa fata de Romania. Daca ar fi facut-o oricind de la Cantemir incoace, invatam astazi o alta istorie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.