Aurel I. Rogojan: ADEVARUL PANA LA CAPAT: Razboiul americano-rus din Ucraina - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Aurel I. Rogojan: ADEVARUL PANA LA CAPAT: Razboiul americano-rus din Ucraina

Obama PutinADEVARUL PANA LA CAPAT: Razboiul americano-rus din Ucraina

de Aurel I. Rogojan

Pentru cunoscatorii subtilitatilor limbajului diplomatic, evenimentele din Ucraina sunt debutul unei noi confruntari majore. Marele perdant al Razboiului Rece, revenit din buimaceala infragerii, si-a facut bilantul constatand ca soldul de casa ramas de pe urma targuielilor lui Gorbaciov si Eltin cu Reagan, Bush Sr., Mitterrand, Kohl si Thatcher este in “crestere negativa”.
Deficitul major al balantei relatiilor Federatiei Ruse cu Occidentul a fost interpretat de liderii de la Moscova drept rezultatul unei foarte mari si periculoase inselatorii strategice, administrate pe fondul prabusirii economico-demografice si politico-militare a locomotivei unui sistem mondial, in prezent, in cea mai mare parte, absorbit in sistemul global aflat sub protectoratul absolut al Statelor Unite ale Americii.
Aliantele create de S.U.A. , in numele razboiului impotriva terorismului, au facilitat incorsetarea Federatiei Ruse si amenintarea Chinei, Indiei si Iranului de avansul capetelor de pod ale N.A.T.O. catre Orientul Indepartat.
Corsetul Islamic de pe flancul sudic, dominat de S.U.A., Turcia si Arabia Saudita, plus cca. 25 la suta populatie islamica in interiorul frontierelor federatiei, complica mult ecuatia securitatii Rusiei.
Cu o experienta in Afganistan, anterioara celei americane, la Moscova se stie mai bine ca oriunde altundeva, cine si cu ce scop a inventat reteaua mondiala al-Qaeda.
Adam Curtis, un cunoscut realizator britanic de documentare “super-indraznete” pentru BBC, a aruncat in aer argumentatia Administratiei S.U.A. cu privire la al-Qaeda. Contra-argumentele si intrebarile sale tulburatoare au ramas fara replica, din anul 2005, cand a fost difuzat “The Power of Nightmares: The Rise of the Politics of Fear”, pana azi.
In definitiv, ce altceva, decat miturile si ideologiile utopice au fost, dintotdeauna, mai bine folosite de manipulatorii istoriei, pentru mobilizarea energiilor popoarelor, nu doar in directiile prestabilite, ci si cu alimentarea iluziei ca acestea isi infaptuiesc propriile aspiratii?
Puterile care au perceput acest avans al “exportului de democratie si securitate” ca pe o amenintare directa, au proiectat o reactie de raspuns, in expresia unei aparente comuniuni de interese economice, dar si a unei posibile mobilizari dure, la un moment oportun, impotriva suprematiei mondiale a monedei americane.
In paralel, revenirea economica a Federatiei Ruse a permis relansarea unui program de dezvoltare si consolidare a puterii militare a Moscovei, comparabil cu cel din perioada celui de al doilea Razboi Mondial.
In fata crescandei amenintari, de aceasta data reciproce, a fost atins primul prag critic periculos: amorsarea unei confruntari a comunitatii occidentale cu ramasitele inca fumengande ale ale unei lumi pe care o credea demult invinse. Fara sa se stie prea bine, insa, ce se mai afla sub focul mocnit si daca furtuna nu va starni valvataile unui nou razboi.
Razboiul americano-rus a fost declarat formal la 4 aprilie 1949 si a trecut prin mai multe etape. Cea prezenta este, nu numai cea mai periculoasa, dar se anunta a fi si decisiva.
La Moscova se stie, mai bine azi, decat ieri, ca interesele Washingtonului nu-si au limita geopolitica la frontierele Federatiei Ruse. Puterea actuala de la Kremlin are reprezentarea corecta a dimensiunilor si fortei opozitiei interne, a carei incurajare si sustinere externa deranjeaza mai mult ca oricand.
In toata aceasta zbatere a omenirii intre nebunie si ratiune, ne-a fost dat sa auzim si o voce aparte, cea a tanarului minstru de Externe al Austriei, Sebastian Kurz (nascut la 27 August 1986), care, mult mai nuantat decat celelalte voci ale diplomatiei occidentale, a declarat: ”(…) Eu cred că, în trecut, tocmai această distanţă mai mare între UE şi Rusia a reprezentat un concept fals… (…) Ar fi trebuit să încercăm mai devreme să promovăm o apropiere a UE de Rusia. UE s-a extins tot mai mult, iar Putin a lucrat, în paralel, la contramodelul său – Uniunea Vamală Eurasiatică. Posibilitatea ca în state ca Ucraina, Republica Moldova sau Georgia să se ajungă la o criză era previzibilă. A fost Putin provocat într-o măsură prea mare? Cel puţin s-au luat prea puţin în calcul efectele acestei strategii europene asupra Rusiei. (…)”
Ca in atatea alte imprejurari istorice importante, omenirea se afla iarasi intr-un moment in care liderii mondiali puternici si intelepti nu-i prisosesc, iar unele popoare, ale caror aspiratii sunt folosite ca pretexte ale neintelegerilor, au pastori de imprumut.

Aurel I. Rogojan

Ziaristi Online

Print Friendly, PDF & Email

4 comments

 1. gogaie

  Dragii Mosului, voi credeti sincer ca americanii se cearta cu rusii, asa-i ?

  Vedeti, de aia ei sint unde sint si voi sinteti unde sinteti ! Pentru ca ei, citiva, sint foarte destepti… Nu ca voi n-ati fi… 🙂

  Asa-i ca ati fost profund impresionati de tocanita “a la Kievskaya” si de Crimeea “a la russe” ?

  Asa si trebuia… sa lacrimati un pic, sa va intre teama un pic in oase, sa nu va impotriviti atunci cind va vor anunta conducatorii vostri (i)luminati ca au decis cresterea fondurilor alocate achizitiilor de armament ! Sa intelegeti si voi, si polonezii, si balticii, si scandinavii, necesitatea IMPERIOASA de a cumpara avioane, tancuri si rachete in detrimentul sanatatii, a educatiei, a agriculturii… Ca prea o dadusera-ti pe tinjeala cu grija asta si industria de armament incepuse sa cam lincezeasca…

  Dar ia sa ne gindim noi asa un pic, sa facem un pic de “scenarita” a la Roumanie…

  De ce tocmai Ucraina? Pai, Ucraina devenise un fel de “no man’s land”, cumplit de corupta, revoltator de anarhica si incontrolabila… Ucraina devenise o tara in afara oricarei sfere de influenta in care fiecare facea ce vroia… Chevronul venise in coasta ursului sa extraga gaze de sist ca sa-l concureze tocmai pe urs ! Grav si inimaginabil pina nu de mult dat fiind faptul ca Ucraina era cel putin pe hirtie, birlog rusulesc … pardon… ursulesc.

  Dar hai… intre prieteni… o mai dam la pace… Ce mi-e oligarh rusesc, ce mi-e oligarh… oligarhesc (autocenzura… articolul… de la 3 la 15 ani). Si-apoi, banii se amestecasera ca dracu’ in malaxorul de la Londra, de nu mai stia si asa nimeni care bani ai cui sint si daca esti Abramovici de la Est sau de la Vest…

  Baiul al mare a venit insa din alta parte. In tara lu’ Papura Voda Ianukovici, sat fara caini, aparura peste noapte niste galbejiti. Se inglabenira, deh, de la apa, de la apa aia mare, lunga si curgareata… Venira galbejitii precum termitele si cumparara teren agricol… si tot cumparara… si nu se mai opreau… Si nu se mai saturau doar cu terenul… Si ce bun e terenul agricol al Ucrainei. Si cit de important, strategic, va fi el…

  Pai, da… dar se trezira oligarhii… aia cu buza umflata… de somn, desigur… si-si dadura seama ca in timp ce ei dormira, galbejitii le-o facura !

  Situatia era grava si risca sa devina si mai grava. Exista riscul ca in 5-10 ani tot pamintul Ucrainei sa se ingalbeneasca si… asta nu din cauza holdelor coapte. TREBUIA FACUT NEAPARAT CEVA !

  Si uite-asa se intilnira,

  Vreme lunga ei se sfatuira,

  Cum sa faca, ce sa faca,

  Galbejitului sa-i spuna: PLEACA !

  Tot sfatuindu-se-ntr-o seara (la cina cea de taina) le veni si ideea odata cu chelnerul (nu spun cum il cheama, na!) caruia, amindoi ii comandara acelasi lucru: tocanita… tocanita “a la Kievskaya “…

  Si veni si tocanita… asta iarna, prin ianuarie… Si-apoi, marea imparteala: fifty – fifty, ca-ntre prieteni. Unii au luat vestul, altii au luat R-estul, unii au luat Crimeea, altii vind arme in draci la fraieri. Toata lumea multumita, fericita.

  Si un pic de circoteca, ceva amenintari, ridicari de viza, plimbari de salupe prin Marea Neagra, trupe militare, baieti frumosi veniti la schimb de experienta si antrenamente… cu focoase romanesti (nenucleare)… la Constanta. Spaima in pulime ca vine ursul si o sa le fure gazele de sist, petrolul, padurile, fabricile si uzinele, cresterea cheltuielilor de achizitii de armament… Pericol mare moncher… Zanganit de arme, zau !

  Cind doi se cearta, in cazul acesta, in mod traditional si nu exceptional, al treilea… NU CISTIGA !

  Romania, din pacate, e din nou pe locul trei…

  • eXpress

   |Author

   Dle gogaie, sa mai treceti pe-aici, ca bine le ziceti! Nu reusisem pana acum sa ne dam seama daca razboiul din Ucraina este impotriva UE sau pentru UE (pe timp de razboi un astfel de conglomerat neuniform prinde cheag, iar UE e Germania, visul lui Hitler obtinut pe cale “democratica”), daca este impotriva SUA sau pentru SUA (economia americana si industria de armament si medicamente, iarasi in “boom”). Acum intelegem ca doua dintre laturi se revolta pe a treia. De groaza, intr-adevar!
   Ar merita o analiza. China a fost, totusi, un aliat al Romaniei. Zona de investitii chineze era chiar la Marea Neagra si inclusiv in Crimeea. Cu siguranta Putin a facut o criza. Poate si Obama? Oricum, din cate vedem, dupa summitul China – ECC de la Bucuresti, Budapesta profita cel mai mult. Nu mai zicem a cui e vina…
   https://www.google.ro/search?newwindow=1&site=&source=hp&q=chinese+investment+in+ukraine&oq=chinese+investment+in+ukraine&gs_l=hp.3..0.758.8767.0.9074.30.19.0.11.11.0.218.2248.4j14j1.19.0….0…1c.1.42.hp..7.23.1327.0.V7nZ545pk0w

 2. anonim

  Vorba moshului poate fi si a babei, ce interes ar fi avut ursul sa traga laba de pe mure taman pe jumatatea de sub cap? Unii se adapteaza, ce e drept, nimeni nu se astepta ca Euromaidanul sa ia o asemenea amploare si acolo sa ajunga chiar si 700 – 800 de veterani lasati candva cu fruntea in soare de Urs. Se pare ca acela a fost momentul in care echilibrul a fost rupt. Celelalte au fost consecinte si fiecare a incercat sa-si traga turta pe spuza, la inceput a fost rusia kieveana, e intre ei, intre slavi, noi n-am luat inapoi ce am pierdut, insa ceva ma pune pe ganduri: ce mare putere mediatizeaza sau lasa sa se afle ca deplaseaza 100 de soldati la gura fitilului? Cam putini, dar trebuie sa se stie?!
  Daca am sti cat din industria Ucrainei era controlata de rusi oligarhi in mod real si cate hectare a cumparat China poate ne-ar ajuta. Restul sunt povesti, dar unele invataminte se pot trage: unii speculeaza pasiunea pentru senzational si incearca sa impuna ideea ca suntem la mana greilor si oricine trece peste capul popoarelor. Unii iubesc, unora le place ideea asta, fiindca e paralizant sa stii ca totul e hotarat dinainte. Ca si in cazul nostru si-al maijestatii sale balbaite.

 3. Pingback: Generalul (r) Aurel Rogojan: RĂZBOIUL AMERICANO-RUS DIN UCRAINA (II) - Ziaristi Online | Ziaristi Online

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.