Dan Tomozei relansează relaţiile româno-chineze cu "Diplomaţia Panda" - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Dan Tomozei relansează relaţiile româno-chineze cu “Diplomaţia Panda”

Afis-Diplomatia-Panta-2015 de Dan Tomozei

Dan Tomozei lansare Diplomatia Panda la Ins Confucius Bucuresti Apr 2015Jurnalistul Dan Tomozei a avut ieri o nouă lansare de carte, la Bucureşti. Este vorba de a doua ediție a volumului “DIPLOMAȚIA PANDA“, semnat Dan Tomozei şi apărut la GRUPUL EDITORIAL CORINT cu sprijinul financiar al RADIO CHINA INTERNAȚIONAL. Institutul Confucius București a găzduit, joi, prezentarea lucrării de analize, interviuri şi comentarii, evenimentul fiind onorat de Ambasador Florea Dumitrescu, Consilier în cadrul Ambasadei R.P. Chineze la București, Li Ming, Prof. Univ. Dr. Luminița Bălan – directorul Institutului, alături de români și chinezi pasionați de relațiile bilaterale România – China. Detalii, la Dan Tomozei.ro. După Craiova şi Bucureşti, urmează Sibiu, pe 28 aprilie.

După cum explică Dan Tomozei în cadrul unui interviu,Volumul “Diplomația Panda”, este partea a unui proiect amplu, început în anul 2011. Înaintea primei ediții, am publicat “Descoperind China – Beijing”, apoi “Dialoguri la Beijng” – volum bilingv română – chineză.
În “Diplomația Panda” încerc să explic, printr-o succesiune de evenimente trăite zi de zi, ce înseamnă China de azi, abordând teme importante din societatea chineză, așa cum sunt reflectate la nivel oficial și trecute printr-un filtru al experienței cotidiene de rezident în marele stat asiatic. Pe fondul crizei de informare, a dezinteresului de informare direct de la sursă, am considerat necesar să demarez acest proiect. Cred că este necesar să asumăm răspunderea unor afirmații, una dintre acestea fiind și faptul că, azi, despre China se cunoaște destul de puțin și foarte departe de realitatea obiectivă.
Este greu de înțeles și acceptat faptul că performanțele chineze au la bază ordinea, coerența, asumarea, proiecția și ducerea la bun sfârșit a proiectelor, într-un cadru foarte bine reglementat, iar cine nu respectă regula intră în conflict cu legile statului. Altfel spus, modelul chinez este unul care vorbește despre reguli generale, în care individul se conformează unui sistem în care meritocrația, libertatea și condițiile necesare pentru a evolua și performa pe model chinezesc sunt puse la dispoziție.
Această a doua ediție, care acoperă perioada 2011 – 2014, suprinde cu precădere momentele de contact oficial dintre cele două țări, comentarii și corespondențe din perioada în care eram publicat în România (Jurnalul Național). Multe dintre abordări sunt critice și însoțite permanent cu explicații privind sensibilitățile de comunicare și cooperare bilaterală.”

Un volum binevenit, necesar oricărui jurnalist de politică externă sau diplomat interesat în prosperitatea României. Dan Tomozei reuşeste de unul singur să suplinească imensul vid aşternut de 25 de ani între două ţări aliate care au ştiut să-şi apere interesele împreună şi să se susţină reciproc la nivel mondial, în situaţii de multe ori delicate pe plan internaţional.

Sursa: Ziaristi Online

Print Friendly, PDF & Email

3 comments

  1. Pingback: Dan Tomozei relansează relaţiile româno-chineze cu “Diplomaţia Panda” | MAGAZIN CRITIC

  2. Pingback: ZIARIŞTI ONLINE: Dan Tomozei relansează relaţiile româno-chineze cu “Diplomaţia Panda” | Dan Tomozei

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.