Generalul SRI (r) Aurel Rogojan despre fuga Nadiei Comăneci: "A făcut parte din planul americano-sovietic de îndepărtare a lui Ceauşescu". DOCUMENT de la Pentagon - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Generalul SRI (r) Aurel Rogojan despre fuga Nadiei Comăneci: “A făcut parte din planul americano-sovietic de îndepărtare a lui Ceauşescu”. DOCUMENT de la Pentagon

Nadia Comaneci pe JFK din New York - 1.12.1989Generalul SRI (r) Aurel Rogojan afirmă că fuga Nadiei Comăneci a fost o operaţiune foarte bine pusă la punct. „Dar dacă nu avem documente, nu ştiu cât de importante sunt vorbele noastre. Şi nu sunt documente, pentru că treburile astea nu se fac pe hârtie. Ce să spun? Că Preşedintele american a dat din cap că o vrea pe fată? Astea nu sunt scrise niciunde, nu au de unde să iasă documente. A fost totul bine pregătit de CIA şi de alte servicii. Prea puţin contează care sunt alea. Dar se dorea denigrarea lui Ceauşescu“, declară Aurel Rogojan.

Acesta afirmă că Nadia Comăneci era importantă pentru serviciile de spionaj pentru că era un apropiat al lui Nicu Ceauşescu, era în anturajul familiei. “Ca atare a devenit o ţintă pentru toate serviciile de spionaj, iar acest lucru era ştiut şi de serviciile din România. S-a încercat această penetrare printr-un simbol al României. Tocmai din acest motiv ea nu a mai fost lăsată să plece prea des din ţară. Dar să ştiţi că ea a fost şi privilegiată a regimului. Mai ales mama ei. Pe vremea aia aveai nevoie de tot felul de aprobări, trebuia să stai la coadă. Ea nu trebuia să facă asta. De fapt, pentru plecarea Nadiei au folosit un român emigrat în America, care era un apropiat al mamei Nadiei”, a mai declarat Rogojan.
Întrebarea este dacă Nadia a conştientizat faptul că prin fuga ei va contribui la cădederea lui Ceauşescu. “Personal, nu cred că Nadia a conştientizat. Dar a făcut parte din planul americano-sovietic de îndepărtare al lui Ceauşescu. A putut să scape atât de uşor de sub control tocmai pentru că în acea perioadă intrau în ţară numeroşi spioni, zeci de ziarişti, ofensiva era la cote maxime, ca atare existau probleme cu resursele şi mijloacele. Nu cred că o parte a Securităţii a ajutat-o pe Nadia, dar nu exclud varinta ca la nivel individual să fi existat securişti trădători. Şi la frontieră e posibil să fi fost ajutată de români, dar să ştiţi că Penitenciarul Rahova era plin cu ofiţeri de la graniţă arestaţi. Ei făceau foarte mulţi bani”, a explicat Aurel Rogojan.
Fostul şef al Miliţiei din Cenad, localitatea de unde a fugit Nadia, Grigore Pintea, locuieşte în Ungaria, unde s-a mutat după ce şi-a vândut proprietăţile din România.

A consemnat: Stefan Both

Integral la: Adevarul
Semnalare: Ziaristi Online
Documentul:
pentagon_nadia comaneci 1989 ceausescu 1 pentagon_nadia comaneci 1989 ceausescu 2
Print Friendly, PDF & Email

8 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.