Generalul SRI (r) Aurel Rogojan despre fuga Nadiei Comăneci: "A făcut parte din planul americano-sovietic de îndepărtare a lui Ceauşescu". DOCUMENT de la Pentagon - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Generalul SRI (r) Aurel Rogojan despre fuga Nadiei Comăneci: “A făcut parte din planul americano-sovietic de îndepărtare a lui Ceauşescu”. DOCUMENT de la Pentagon

Nadia Comaneci pe JFK din New York - 1.12.1989Generalul SRI (r) Aurel Rogojan afirmă că fuga Nadiei Comăneci a fost o operaţiune foarte bine pusă la punct. „Dar dacă nu avem documente, nu ştiu cât de importante sunt vorbele noastre. Şi nu sunt documente, pentru că treburile astea nu se fac pe hârtie. Ce să spun? Că Preşedintele american a dat din cap că o vrea pe fată? Astea nu sunt scrise niciunde, nu au de unde să iasă documente. A fost totul bine pregătit de CIA şi de alte servicii. Prea puţin contează care sunt alea. Dar se dorea denigrarea lui Ceauşescu“, declară Aurel Rogojan.

Acesta afirmă că Nadia Comăneci era importantă pentru serviciile de spionaj pentru că era un apropiat al lui Nicu Ceauşescu, era în anturajul familiei. “Ca atare a devenit o ţintă pentru toate serviciile de spionaj, iar acest lucru era ştiut şi de serviciile din România. S-a încercat această penetrare printr-un simbol al României. Tocmai din acest motiv ea nu a mai fost lăsată să plece prea des din ţară. Dar să ştiţi că ea a fost şi privilegiată a regimului. Mai ales mama ei. Pe vremea aia aveai nevoie de tot felul de aprobări, trebuia să stai la coadă. Ea nu trebuia să facă asta. De fapt, pentru plecarea Nadiei au folosit un român emigrat în America, care era un apropiat al mamei Nadiei”, a mai declarat Rogojan.
Întrebarea este dacă Nadia a conştientizat faptul că prin fuga ei va contribui la cădederea lui Ceauşescu. “Personal, nu cred că Nadia a conştientizat. Dar a făcut parte din planul americano-sovietic de îndepărtare al lui Ceauşescu. A putut să scape atât de uşor de sub control tocmai pentru că în acea perioadă intrau în ţară numeroşi spioni, zeci de ziarişti, ofensiva era la cote maxime, ca atare existau probleme cu resursele şi mijloacele. Nu cred că o parte a Securităţii a ajutat-o pe Nadia, dar nu exclud varinta ca la nivel individual să fi existat securişti trădători. Şi la frontieră e posibil să fi fost ajutată de români, dar să ştiţi că Penitenciarul Rahova era plin cu ofiţeri de la graniţă arestaţi. Ei făceau foarte mulţi bani”, a explicat Aurel Rogojan.
Fostul şef al Miliţiei din Cenad, localitatea de unde a fugit Nadia, Grigore Pintea, locuieşte în Ungaria, unde s-a mutat după ce şi-a vândut proprietăţile din România.

A consemnat: Stefan Both

Integral la: Adevarul
Semnalare: Ziaristi Online
Documentul:
pentagon_nadia comaneci 1989 ceausescu 1 pentagon_nadia comaneci 1989 ceausescu 2
Print Friendly, PDF & Email

8 comments

 1. deci nadia Comăneci – simbol NAŢIONAL, alături de Ilie Năstase – era nevoită să fugă din ţară (pentru că nu se mai putea trăi). Iar dom’ general Rogojan consideră asta drept “complot pentru îndepărtarea lui Ceauşescu”. Parcă o şi vedem pe Nadia cu kalaşnikovul în mână lângă zidul de la Târgovişte. Dar stai! La Târgovişte era altcineva! Trimisul lui Brucan, profetul de la Dămăroaia, care putuse bine-mersi să circule prin toată lumea pentru a pune la cale… debarcarea lui Ceauşecu. Ba chiar uciderea lui. Cu voie de la Securitatea unde lucra dom’ general Rogojan? Îmi pute că da.
  Apropo, mâine poate vom afla şi că Belodedici era “capo di tutti capi”, mai mare şi decât Ilici Iliescu în sinistra adunătură de la CC, iar pentru fuga sa din lotul Stelei şi-or fi adus contribuţia şi Mossad, şi GRU, şi MI5 şi 6. Îi amintim lui dom’ general Rogojan la ce se stătea la coadă în vremea aceea: LA ABSOLUT TOT! Inclusiv la hârtie igienică. În caz că l-o fi atins tanti roza şi a uitat.

 2. Anonim

  Maurul isi facusea treaba, maurul trebuia indepartat.

  Aranjamentele din 1989 si evenimentele orchestrate ulterior in lume au compromis ireversibil credibilitatea Occidentului.

  Revitalizarea divergentelor cu Rusia se cere a fi tratata cu maximum de prudenta din partea noastra. Foarte probabil, se va termina tot la Malta.

 3. Anonim

  Exagerati, chiar grosolan.

  Este mai bine acum cind magazinele sint pline dar multi nu-si pot permite nici macar ratia din ultimii ani ai regimului Ceausescu?

  De ce se ignora perioada regimului Ceausescu anterioara austeritatii (absurde) din anii ’80?

  De ce nu se spune nimic despre viata din anii ’40 ’50?

  De ce mereu este criticat Ceausescu si mai niciodata perioada cominternista?

 4. Să vă spun eu de ce: pentru că între anii 1960 şi 1974 România nu a avut datorii externe. Acestea au fost contractate de acelaşi Nicolae Ceauşescu (şi) pentru nişte proiecte iraţionale, chiar megalomanice. Iar aceste credite au fost returnate în avans printr-un efort extenuant fără ca “titanul” din Scorniceşti să se gândească la simplul amănunt că valutele respective erau şi ele lovite de inflaţie (deci nu mai aveau aceeaşi valoare, chiar incluzând dobânda), că se putea renegocia rambursarea, ba chiar se putea închide ochii faţă de anumite restanţe. Dar Ceauşescu a preferat să chinuie acest popor, care ajunsese în situaţia să urmărească de bună voie programele ungureşti, sovietice şi bulgăreşti.
  De ce nu se pomeneşte de perioada ocupării ţării de către sovietici? Poate pentru că Nadia Comîăneci – centrul poveştii – a fugit în anii ’90?

 5. Anonim

  @Donkeypapuas:

  Aveti dreptate relativ la rambursarea accelerata.
  Totusi datoria externa a Romaniei era mult mai redusa comparativ cu a Poloniei si Ungariei, probabil si a altor tari socialiste. Ramine deci de elucidat ce a determinat aceasta decizie.

  Creditele au fost utilizate in primul rind pentru dezvoltare. Se poate discuta mult si bine despre cum trebuia facuta dezvoltarea, insa, la urma urmei, Romania traieste inca pe ruinele fostului regim comunist, atitea cite au mai ramas.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.