Ceauşescu primea planuri de Unire şi des-moldovenizare de la basarabenii prigoniţi de Moscova Pan Halippa şi Nichita Smochină. EXCLUSIV Basarabia-Bucovina.Info - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Ceauşescu primea planuri de Unire şi des-moldovenizare de la basarabenii prigoniţi de Moscova Pan Halippa şi Nichita Smochină. EXCLUSIV Basarabia-Bucovina.Info

Pan Hallipa, Nicolae Ceausescu si Nichita Smochina - Basarabia-Bucovina.InfoLa ceas aniversar, când mai sunt doar doi ani până la împlinirea unui secol de la întoarcerea provinciilor româneşti acasă, Basarabia-Bucovina.Info publică, prin amabilitatea reputatului istoric Ion Constantin, un extras din cea mai recentă lucrare a sa, “Problema Basarabiei in discutiile romano-sovietice din timpul Razboiului Rece 1945-1989“, privind modul în care mari personalităţi ale Basarabiei şi Transnistriei, ca Pantelimon Halippa şi academicianul Nichita Smochină, prigoniţi de Moscova, tratau problema Unirii în Memorii transmise direct lui Nicolae Ceauşescu. Cel al lui Nichita Smochină prevedea şi un plan în 5 puncte pentru combaterea “moldovenizării” românilor de peste Prut – perfect valabil şi azi -, iar Pan Halippa afirma că România ar putea prezenta problema Basarabiei în faţa Curţii internaţionale de Justiţie de la Haga. Peste câţiva ani, preşedintele Consiliului de Stat Nicolae Ceauşescu avea să-i mărească pensia artizanului Unirii Pan Halippa de la 1.880 la 3.500 lei (nota în final).

Integral la Basarabia-Bucovina.Info

Document pentru Istorie:
Nicolae Ceausescu Decret Pensie Pan Halippa Basarabia Arhiva Civic Media - CNSAS

Print Friendly, PDF & Email

3 comments

 1. Anonim

  Chiar si pensia initiala de 1880 lei (pe luna) era una consistenta in 1973, sensibil mai mare decit a unui inginer sau profesor la inceput de cariera.

  Totusi, trebuie amintit si o mare gafa a lui Ceausescu in relatia cu militantii basarabeni. Astfel, tot in anii ’70, Ceausescu pur si simplu a dat pe mina rusilor pe unul sau mai multi militanti (nu cunosc date exacte) basarabeni care au venit sa-i ceara ajutorul.

  Acest episod, deloc clar, a fost speculat intens de cei ce sustin ca antisovietismul lui Ceausescu a fost doar de parada.

  • eXpress

   |Author

   Unul dintre editorii acestui site a stat de vorba despre aceasta problema chiar cu cel care a intreprins actiunea (trista, pentru romani). Este vorba de Ion Stanescu, fost sef al CSS. Conform datelor pe care le-au avut la acel moment, securistii romani au considerat ca este in procent mai mare de jumatate o provocare din partea rusilor. O greseala. Situatia, trebuie sa recunoastem, era total inedita: doi basarabeni – cetateni ai URSS – depuneau la CC al PCR o scrisoare in care ii solicitau lui Ceausescu Unirea. Responsabilii cu securitatea au crezut ca bietii basarabeni sunt trimisi de KGB ca sa ii studieze reactia lui Ceausescu si apoi, evident, sa aiba ce-i reprosa. Greu de analizat…

 2. Anonim

  Multumesc de raspuns. Greseli au facut chiar si cele mai redutabile servicii de informatii din lume. Totusi, aceasta greseala a dat din plin apa la moara celor care sustin ca opozitia Romaniei a fost doar una de parada.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.