Comisia BOR pentru canonizarea Părintelui Arsenie Boca şi-a început activitatea. FOTO/INFO - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Comisia BOR pentru canonizarea Părintelui Arsenie Boca şi-a început activitatea. FOTO/INFO

Comisia de Canonizare a Parintelui Arsenie BocaLa sediul Episcopiei Devei şi Hunedoarei s-a desfăşurat sâmbătă, 16 aprilie 2016, prima ședință de lucru a comisiei teologice mitropolitane speciale care cercetează viața și activitatea Părintelui Arsenie Boca, după cum se precizează într-un comunicat remis de Biroul de presă al Episcopiei Devei si Hunedoarei. Anomismia informează:

Se lucreaza in sfarsit, conform procedurii oficiale a BOR, la dosarul de canonizare a Parintelui Arsenie Boca: prima sedinta, Deva, 16 aprilie 2016

 

La nivelul Mitropoliei Ardealului a fost semnalata public intrunirea ce insoteste prima etapa din cadrul derularii procedurii standard in vederea posibilei canonizari a Parintelui Arsenie Boca. Scurtul comunicat oficial publicat ieri de Episcopia Devei si Hunedoarei (de care apartine Manastirea Prislop) suna astfel: “Sâmbătă, 16 aprilie 2016, la sediul Episcopiei Devei și Hunedoarei, s-a desfășurat prima ședință de lucru a comisiei teologice mitropolitane speciale care cercetează viața și activitatea părintelui Arsenie Boca“.

Practic, avem dovada ca dosarul de canonizare este in faza examinarii de catre organe eparhiale si persoane competente (profesori, cercetatori, istorici, canonisti, etc.) in perspectiva promovarii procedurale. Eparhia (Episcopia Devei si Hunedoarei -in acest caz) se ingrijeste deci de realizarea referatului – sinteza cu motivele si argumentele care ar putea conduce la luarea unei hotarari de canonizare. Aceeasi eparhie va fi cea care va intocmi si proiectul Tomos-ului de canonizare. Conform procedurii, urmeaza ca rezultatele studiilor si cercetarilor sa fie publicate in presa eparhiala si in alte reviste bisericesti.

La sedinta de ieri au participat, conform imaginii de mai jos (publicata langa telegraficul anunt, pe site-ul Episcopiei): Mitropolitul Ardealului IPS Laurentiu Streza (care este totodata si preşedintele Comisiei sinodale de canonizare a sfinţilor români! si inalt statatorul atat al Manastirii Prislop cat si al Manastirii de la Sambata – in care a slujit Parintele Arsenie Boca), academician prof. univ. dr. pr. Mircea Pacurariu (care a publicat, intre altele, cele trei editii deosebite ale cartii “Manastirea Prislop. Monografie istorica”, cea de a III-a editie fiind aparuta la Editura Episcopiei Devei si Hunedoarei in 2013), Pr. Episcop Daniil Stoenescu al Daciei Felix (ucenic din anii din urma ai Parintelui Arsenie, fost preot al Manastirii Prislop in anii ’80 si cel caruia i se datoreaza aducerea la lumina si publicarea majoritatii lasamantului scris al Parintelui Arsenie ramas la metocul din Sinaia dar si nenumarate conferinte despre personalitatea si sfintenia Parintelui Arsenie), Episcopul Devei și al Hunedoarei PS Gurie Georgiu (care a coordonat toate activitatile legate de Manastirea Prislop si de editare-publicare din anii din urma), Pr. Simion Todoran – profesor la Facultatea de Teologie din Alba Iulia (unul dintre putinii preoti care a sustinut fara rezerva si fara teama: “Cred cu tărie. Părintele Arsenie este sfânt!”), istoricul Adrian Nicolae Petcu (cercetator in arhivele CNSAS pe problematica preotilor detinuti si cel care a publicat, de o buna bucata de vreme, numeroase articole despre Parintele Arsenie Boca din perspectiva documentara, inclusiv in cotidianul Patriarhiei BOR)  si inca doi preoti.

Pentru cititorii interesati de evolutia activitatilor in directia canonizarii – din ultimii doi ani si jumatate, oferim, in ordinea cronologica a pasilor intru canonizare, si trimiteri catre urmatoarele articole (in marea majoritate, de pe acest blog):

13 septembrie 2014:  Parintele Arsenie Boca – o canonizare in asteptare…

25 septembrie 2014:  O noua cerere de canonizare a Parintelui Arsenie Boca, adresata Patriarhiei Romane de catre Asociatia  Fostilor  Detinuti  Politici 

28 noiembrie 2014:   lansarea Petitiei pentru canonizarea Părintelui Arsenie Boca, initiata de jurnalistul Victor Roncea. Petitia are in prezent (17 aprilie 2016) peste 13.500 de semnaturi (petitia este inca descisa!)

22 decembrie 2014:  Demersurile anului 2014 intru canonizarea Parintelui Arsenie Boca, continua…

13 februarie 2015:  Semnale pozitive ale Patriarhiei Romane cu privire la Parintele Arsenie Boca!

31 martie 2015:  Cateva elemente de fundamentale din Metodologia de cercetare si examinare a propunerilor de canonizare ale Sfantului Sinod, conform hotararii 4255/2002 (valabila si azi)

12 aprilie 2015:  Pe tema canonizarii Parintelui Arsenie Boca, la B1 TV, azi…

2 mai 2015:   Mormantul Parintelui Arsenie Boca de la Prislop a fost acoperit de un chivot de protectie

3 august 2015:  La Manastirea de la Sambata se amenajeaza un parc ce reinviaza atmosfera din in timpul slujirii Parintelui Arsenie Boca

29 septembrie 2015:  Scrisoarea-cerere adresata de jurnalistul Victor Roncea Patriarhului Romaniei

29 septembrie 2015:  Primul pas din demersul intru posibila canonizare a Parintelui Arsenie Boca, a fost in sfarsit facut la nivelul ierarhilor: 28 septembrie 2015, declaratii de presa ale clericilor

30 noiembrie 2015:  Pasi in demersul pentru canonizarea Parintelui Arsenie Boca: respingerea contra-argumentelor

***

In loc de incheiere:  

Redau mai jos, preluat din “Nota asupra Editiei I” la cartea “Cararea Imparatiei” scrisa de Parintele Arsenie, cele scrise de Monahia Zamfira Constantinescu cu referire la un citat din Baudelaire aflat intre insemnarile ramase de la Parintele Arsenie, citat care i se parea maicii “definitoriu pentru activitatea si personalitatea Sfintiei Sale”:

Orice opera mare si severa nu se poate incrusta in amintirea oamenilor si nici nu-si poate cuceri locul in istorie, fara impotriviri crancene. Oamenii nu stiu cu ce rabdare si inzestrare a inzestrat Providenta pe cei carora le-a incredintat o misiune“.

DSC00541

Detaliu colt de icoana pictata de Parintele Arsenie Boca, cu semnatura sa – AB, (una dintre foarte putinele cu semnatura)

Părintele Arsenie Boca s-a născut la 29 septembrie 1910. A studiat la Gimnaziul ortodox „Avram lancu” din Brad (1922-1929), Academia Teologică „Andreiană” din Sibiu (1929-1933) și la Academia de „Belle Arte” din București și un stagiu de documentare la Muntele Athos. Hirotonit diacon – necăsătorit în 1936 și preot, la 10 aprilie 1942. La 3 mai 1940 a fost tuns în monahism la Mănăstirea Sâmbăta, sub numele de Arsenie, a cărei obște a îndrumat-o până în toamna anului 1948, când a fost transferat de mitropolitul Nicolae Bălan la Mănăstirea Prislop, redevenită atunci ortodoxă. Arestat de autoritățile comuniste în noaptea de 15/16 ianuarie 1951 și închis la Aiud, Baia Sprie, Ocnele Mari, nouă luni la Canalul Dunăre-Marea Neagră.

Eliberat la 17 martie 1952 s-a întors la Mănăstirea Prislop, participând la slujbe, pictând și lucrând în obștea mănăstirii. în anul 1955 era anchetat la Timișoara, suferind alte șase luni de detenție. În anul 1969 Mănăstirea Prislop a fost închisă, iar părintele Arsenie exclus din monahism, începând perioada de pribegie prin București și alte localități, în 1961 era angajat la Atelierele Patriarhiei, iar în 1968, pensionat. S-a retras la parohia Drăgănescu, lângă București, începând pictarea bisericii de aici. Ulterior s-a stabilit, cu o mică obște de maici, într-o casă din Sinaia. Spre sfârșitul vieții i s-a permis să se reîntoarcă la Prislop. A trecut la cele veşnice în 28 noiembrie 1989 la Sinaia şi a fost înmormântat la Mănăstirea Prislop.

Surse: Anomismia, Basilica si Ziaristi Online
Print Friendly, PDF & Email

2 comments

  1. Pingback: Un "fanatic religios": Părintele Arsenie Boca în Arhivele Securităţii. Alungarea din monahism, calomniile si filajul. Un demers ştiinţific întru canonizarea Sfântului Ardealului - Ziaristi OnlineZiaristi Online

  2. Pingback: Un "fanatic religios": Părintele Arsenie Boca în Arhivele Securităţii. Alungarea din monahism, calomniile si filajul. Un demers ştiinţific întru canonizarea Sfântului Ardealului - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.