Contribuții la biografia lui Mihai Eminescu. Documente inedite scoase la lumină de cercetătorul Dan Toma Dulciu - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Contribuții la biografia lui Mihai Eminescu. Documente inedite scoase la lumină de cercetătorul Dan Toma Dulciu

Mihai-Eminescu-1878-Fotografia-2-Societatea-Junimea-Photography-Studio-RoPortalul Ziaristi Online este onorat să semnaleze, în premieră, un nou volum de excepţie al cercetătorului eminescolog Dan Toma Dulciu. Oferim, mai jos, trimiterea spre studiul integral, în variantă PDF:

DAN TOMA DULCIU

Contribuții la biografia lui Mihai Eminescu

Documente inedite

București

2016

”Un Eminescu mai puțin cunoscut.

Adăugiri biografice ”

Eminescu este astrul tutelar al spiritualității românești. Cunoașterea universului vieții și creației sale reprezintă o datorie sufletească pentru cei ce iubesc cultura acestui popor, totodată un mod de a cinsti sacrificiul expiator al acestui fără de pereche exponent al ființei profunde a neamului românesc.

Orice nouă informație culeasă din arhive și documente necunoscute până în prezent are o semnificație aparte, reprezentând o contribuție de neprețuit, o rază de lumină pentru cei ce vor să aprofundeze fenomenul Eminescu.

Din cercetările pe care le-am efectuat în ultima vreme am ales câteva articole de presă, respectiv lucrări cu caracter bibiografic, aflate în colecții speciale din biblioteci și fonduri documentare de peste hotarele țării, nemenționate până în prezent în bibliografia eminesciană, care vin să întregească portretul neștiut al aceluia care, aflat la o vârstă tânără, începuse să fie cunoscut și apreciat în mediile culturale din străinătate.

Vom prezenta în continuare câteva izvoare inedite, provenind din țări precum Franța, Italia, Germania, Austria, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii, care atestă prezența vie, palpabilă, a operei și biografiei poetului nostru național în scrieri, presă și dicționare de certă notorietate, precum și percepția unor ziariști străini vis à vis de Eminescu, apreciat drept un mare scriitor român.

În felul acesta, dorim să prezentăm cercetătorilor din țara noastră o serie de noi  argumente de ordin documentar, care să convingă cititorul romîn de astăzi că mitul lui Eminescu nu este o construcție artificială, imaginară și fără conținut, născută, potrivit unor opinii recente sau mai vechi, abia după moartea acestuia.

Am selecționat cu predilecție perioada1876-1889, deci preponderent din timpul vieții scriitorului și, cu câteva excepții, consemnări de presă din perioada imediat următoare, interval de timp relevant, raportat la disputa iscată în jurul imaginii lui Eminescu, așa cum a fost ea receptată dincolo de hotarele țării, demonstrând că nu așa zișii adulatori autohtoni ai cultului lui Eminescu au ridicat în slavă statuia unei false zeități, că nu ei au subliniat primii caracterul universal al acestei personalități a culturii române.

DAN TOMA DULCIU

15 Iunie 2016

Studiul poate fi descărcat de la ACADEMIA.edu – PDF

Semnal: Ziaristi Online

Print Friendly, PDF & Email

1 comment

  1. Pingback: Cartea “Viaţa Cuviosului Părinte Justin” a ajuns la Librăria Sophia. Detectivul literar Dan Toma Dulciu a publicat un nou volum de documente inedite despre Eminescu. SEMNALE la 28 iunie | Victor Roncea Blog

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.