DOCUMENT PARCHETUL MILITAR: De ce a fost adus Ion Iliescu, de ce urmează Petre Roman. „Planul de acţiune pentru eliberarea Pieţei Universităţii în ziua de 13 iunie 1990”. FACSIMIL - Ziaristi OnlineZiaristi Online

DOCUMENT PARCHETUL MILITAR: De ce a fost adus Ion Iliescu, de ce urmează Petre Roman. „Planul de acţiune pentru eliberarea Pieţei Universităţii în ziua de 13 iunie 1990”. FACSIMIL

Iliescu Roman 1990Conform unui comunicat de presă al Parchetului, “în cauza cunoscută generic sub denumirea „Mineriada 13 – 15 iunie 1990”, procurori militari ai Secţiei Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au derulat, în perioada 15.02. – 07.07.2016, o serie de acte procedurale, după cum urmează: au fost audiaţi 7 suspecţi, 455 persoane vătămate, părţi civile şi succesori ai acestora, precum şi 18 martori, fiind programate audieri până la finele lunii iulie 2016. Totodată, s-a efectuat continuarea analizării probatoriului în vederea completării acestuia, fiind derulate o serie de activităţi specifice. De asemenea, au fost efectuate verificări în baza de date asupra a circa 1.000 de persoane,  fiind emise în total un număr de 850 de citaţii”.

Săptămâna trecută au fost audiați Ion Iliescu, Virgil Măgureanu, fostul director al Serviciului Român de Informații (SRI) şi N. S. Dumitru, “mahăr” al Frontului Salvării Naţionale (FSN), care au trebuit să dea explicaţii asupra „Planului de acţiune pentru eliberarea Pieţei Universităţii în ziua de 13 iunie 1990”,  întocmit de ministrul de Interne de la acea vreme, Mihai Chiţac, şi aprobat personal de Ion Iliescu şi Petre Roman, învinuţi în “Dosarul Mineriadei”, cel din urmă aşteptat să dea, şi el, cu subsemnatul. Până atunci, prin amabilitatea conducerii Secţiei Parchetelor Militare, vă prezentăm documentul în facsmil pentru care Iliescu şi Roman ar putea ajunge după gratii, chiar şi după 26 de ani.

Plan de actiune Piata Universitatii 13 iunie 1990 Mineriada Iliescu Roman Chitac - Parchet Civic Media 01

Reţinem: ”Întocmit pe baza ordinului verbal al preşedintelui ales al României, Ion Iliescu, dat în şedinţa din 11.06.1990, ora 16.00. Discutat şi aprobat verbal de prim-ministrul guvernului provizoriu – Petre Roman, în şedinţa din 12.06.1990, ora 12.00”. (doc integral mai jos)

De asemenea, redăm şi din declaraţiile generalului Mihai Chiţac în faţa procurorilor:

“Luni, 11 iunie

La ora 16.00 am fost convocat împreună cu şeful IGP gral. Diamandescu la o şedinţă de lucru la Palatul Victoria. Şedinţa a fost condusă de Ion Iliescu, fiind prezenţi: Petre Roman, Gelu-Voican Voiculescu, N.S. Dumitru, Gheorghe Robu, Victor Stănculescu, Vasile Ionel, Virgil Măgureanu, Dan Predescu (primarul Capitalei), dr. Iacob (adjunct al ministrului Sănătăţii), Mugurl Florescu (procuror) şi alte câteva persoane. (… )

În şedinţa de la Guvern din 11 iunie, s-a prevăzut ca evacuarea Pieţei să aibă loc în ziua de 12 iunie, stabilindu-se şi principalele măsuri ce trebuie luate de către ministerele şi celălalte organe participante. Faţă de măsurile stabilite în şedinţă, am avut două propuneri”, scrie Chiţac, respectiv ca intervenţia să aibă loc pe 13, pentru ca forţele MAI să aibă timp de pregătire şi ca Armata să vină în ajutor.

Arme chimice: 2200 de fiole lacrimogene din stocul de război

Vasile Ionel, pe atunci Şeful Marelui Stat Major şi suspect de kaghebită ca şi azi, refuză, cel puţin declarativ, alăturarea Armatei la operaţiune. Cu toate acestea, pe 13 iunie, el este cel care dă ordin ca asupra manifestanţilor să se folosească arme chimice, fiole lacrimogene de război, aruncate din elicoptere, după cum afirmă Chiţac ulterior. 2200 de fiole, cu aprobarea şi la cererea lui Ion Iliescu. Şi tot el coordonează manevrele militarilor prin Capitală. Ministrul Victor Stănculescu părăsise ţara pe 12 iunie, cu direcţia Berlin. În Jurnalul Garnizoanei Bucureşti, aşa cum a fost publicat în facsimil, parţial, de Ziaristi Online, în urmă cu câţiva ani, apare că la ora 17.45 “se primeşte ordinul preşedintelui să se folosească gazele lacrimogene în zona Ministerului de Interne”.

Iliescu vrea 5000  de muncitori

La şedinţa din 11 iunie, Ion Iliescu propune “soluţia”: aducerea muncitorilor de pe marile platforme industriale. “4000-5000”, ar fi spus Iliescu. “Şi să fie pregătite încă unul sau două schimburi”. Sarcina îi revine lui N.S. Dumitru, prim-vicepreşedinte al FSN “toţi fiind de acord cu această soluţie”. Adevărat, primul “contingent” a intervenit violent pe 13 iunie, când, sub sloganul “IMGB face ordine”, muncitorii au spart geamurile de la intrarea în Institutul de Arhitectură. Însă, ceva ciudat tot s-a petrecut, după cum semnalează Chiţac: celălalte platforme aşteptate, Pipera şi 23 August, nu şi-au mai trimis oamenii. Chiţac afirmă sub jurământ, în faţa procurorilor, ca FSN-ul a mai ţinut apoi o şedinţă restrânsă, la Scroviştea, când Iliescu a revocat propunerea fără însă a se comunica Ministerului de Interne, ca să nu se mai bazeze pe acest sprijin.

“Dacă M.I. ar fi cunoscut acest lucru, poliţia nu ar fi intervenit şi ca urmare nu ar fi avut loc turbulenţele din după amiaza zilei de 13 iunie”, subliniază Chiţac.

Petre Roman conspiră Planul

Împreună cu Petre Roman, Chiţac întocmeşte planul de “curăţire” a Pieţei, cu “sarcinile şi misiunile tuturor celor angajaţi în operaţiunea de eliberare a pieţei”. “Pentru ca acţiunea să nu fie deconspirată, Petre Roman mi-a cerut să nu îl dactilografiez”, scrie Chiţac. Ca să dovedească că nu minte, Chiţac depune la dosar o copie a documentului olograf. Originalul îl păstrează, afirma fostul învinuit.

Ca notă de culoare şi gust al regimului FSN, Chiţac ne aminteşte cum Procurorul General Gheorghe Robu “a transmis prin TVR şi Radio un comunicat prin care cerea forţelor de ordine să ia măsuri pentru redarea în circulaţie a Pieţei Univeristăţii. Se petrecea pe 12 iunie la ora… 23.

La ora 4.30 are loc intervenţia.

Mai jos, extrase din Rechizitoriul întocmit de Parchet (PDF aici) privind “Planul de acţiune”

  1. ACŢIUNI PREGĂTITOARE PENTRU  EVACUAREA PIEŢEI  UNIVERSITĂŢII

La data de 11 iunie 1990, ca urmare a unei hotărâri luate anterior de către şeful statului şi un grup de politicieni mai apropiaţi care îl sprijineau (în cadrul unei şedinţe care a avut loc la Scroviştea ), a fost convocată o şedinţă restrânsă la sediul Guvernului condusă de Ion Iliescu şi premierul interimar Petre Roman. Potrivit documentelor aflate la dosar, la şedinţa care a început la orele 16.00, la Palatul Victoria, au mai participat vice-premierul Gelu Voican Voiculescu, ministrul de interne generalul Mihai Chiţac, şeful I.G.P. generalul Diamandescu Corneliu, ministrul apărării, generalul Victor Atanasie Stănculescu, şeful Marelui Stat Major generalul Vasile Ionel, şeful S.RI., Virgil Măgureanu, primarul general al Capitalei Dan Predescu, procurorul general Gheorghe Robu, prim-vicepreşedintele F.S.N. Nicolae S. Dumitru şi alţii. În această şedinţă s-a discutat despre eliberarea Pieţii Universităţii. Iniţial, s-a prevăzut ca evacuarea acesteia să aibă loc a doua zi, în 12 iunie 1990, însă la propunerea învinuitului, generalul Mihai Chiţac s-a decis ca această acţiune să aibă loc în dimineaţa zilei de 13 iunie 1990 la orele 04.00 pentru a se asigura poliţiei şi celorlalte forţe armate implicate timpul necesar pentru pregătire. Învinuitul general Mihai Chiţac a cerut ca poliţia să fie sprijinită de armată care să asigure împiedicarea pătrunderii populaţiei în piaţă după evacuarea acesteia. Generalul Vasile Ionel s-a opus cerându-i lui Ion Iliescu să nu implice armata în această acţiune, justificând că Ministerul de Interne poate să folosească o parte din cei peste 11.000 de militari din trupele de pază şi ordine. Aceşti militari nu erau dislocaţi însă numai în Bucureşti ci şi în alte oraşe ale ţării. În această situaţie Ion Iliescu a decis să fie mobilizaţi şi aduşi în piaţă câteva mii de muncitori (4.000-5.000) care să staţioneze acolo până la normalizarea situaţiei, precizând ca pe lângă aceştia să mai fie pregătite pentru a interveni la nevoie încă unul sau două schimburi. Sarcina de a pregăti şi aduce muncitorii în piaţă a primit-o N.S. Dumitru, toţi participanţii la şedinţă fiind de acord cu această soluţie.

Ministrul de interne, generalul Mihai Chiţac, potrivit propriei declaraţii, a primit ordin de la preşedintele ales, Ion Iliescu, ca până a doua zi să întocmească un “Plan de Acţiune” pentru “eliberarea” Pieţii Universităţii, la această operaţiune urmând să participe pe lângă forţele Ministerului de Interne şi trupe (poliţie militară) ale Ministerului Apărării dar şi forţe antitero aparţinând S.R.I. ori altor structuri.

A doua zi, 12 iunie 1990, în jurul orelor 10.00, la sediul Ministerului de Interne, învinuitul Chiţac Mihai s-a întâlnit cu şeful I.G.P. – generalul Diamandescu Corneliu şi cu prim – vicepreşedintele F.S.N., profesorul N.S. Dumitru, împreună punând la punct planul de evacuare a Pieţii Universităţii. Generalul Diamandescu a prezentat planul de acţiune al poliţiei iar N.S.Dumitru s-a angajat că va aduce muncitorii de pe platformele industriale “Pipera” , “23 August”, I.M.G.B., etc.

La orele 12.00, învinuitul, general Mihai Chiţac, s-a prezentat la primul-ministru Petre Roman care a fost de acord cu “Planul de Acţiune” pentru evacuarea pieţii, precum şi cu efectivele preconizate să participe la operaţiune ( peste 1600 de poliţişti şi 18 autobuze, precum şi efective ale poliţiei militare şi ale S.R.I.). Potrivit declaraţiei învinuitului Chiţac Mihai, premierul Petre Roman a avut o discuţie telefonică cu Ion Iliescu după care i-a cerut ca în cursul serii să organizeze o nouă şedinţă cu şefii militari desemnaţi să participe la acţiune urmând să prezinte în detaliu măsurile de “eliberare” a pieţii. Tot atunci învinuitul, generalul Chiţac Mihai a redactat “Planul de Acţiune” care pentru a nu fi desconspirat, la cererea lui Petre Roman, nu a fost dactilografiat. O copie după acest document a fost ataşată la declaraţia învinuitului Chiţac Mihai (vol. IX, filele 107-110). Potrivit menţiunii înscrise de învinuitul Chiţac Mihai “Planul de Acţiune” a fost  “Întocmit pe baza Ordinului verbal al Preşedintelui ales al României Dl. Ion Iliescu, dat în şedinţa din 11.06.90 ora 16.00. Discutat şi aprobat verbal de Prim-ministru Guvernului Provizoriu- Dl. Petre Roman în şedinţa din 12.06.90 ora 12.00”. ”

Plan de actiune Piata Universitatii 13 iunie 1990 Mineriada Iliescu Roman Chitac - Parchet Civic Media 02 Plan de actiune Piata Universitatii 13 iunie 1990 Mineriada Iliescu Roman Chitac - Parchet Civic Media 03 Plan de actiune Piata Universitatii 13 iunie 1990 Mineriada Iliescu Roman Chitac - Parchet Civic Media 04 Plan de actiune Piata Universitatii 13 iunie 1990 Mineriada Iliescu Roman Chitac - Parchet Civic Media 05 Plan de actiune Piata Universitatii 13 iunie 1990 Mineriada Iliescu Roman Chitac - Parchet Civic Media 06

Sursa: Civic Media via Ziaristi Online

Citiţi şi: “Teroriştii” au acţionat şi pe 13 iunie. EXCLUSIV: Chiţac i-a înfundat pe Iliescu şi Roman pentru atrocităţile din 13 -15 iunie 1990. DOCUMENTE din DOSARUL MINERIADEI

BURSA scoate la lumină Documente din Dosarul Mineriadei: Toţi membrii Lotului Iliescu – Roman

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.