Mario Balint: Un vot pentru Moldova! - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Mario Balint: Un vot pentru Moldova!

Duminică, Moldova votează. Pentru a cîta oară? Alegerile parlamentare din Republica Moldova ar putea fi o şansă pentru Europa Occidentală de a-şi extinde valorile spre est, învăţînd din propriile greşeli pe care le-a făcut în fostele ţări sovietice precum Georgia şi Ucraina. Sau, foarte simplu, o şansă de a se ţine de cuvînt cu toate promisiunile şi vorbele mari rostite imediat după 7 aprilie 2009! În caz contrar, alegerile ar putea declanşa o nouă revoluţie populară, datorită tinerei generaţii nerăbdătoare să clintească imobilismul de la Chişinău, precum cea de la 7 aprilie 2009. Sau, mai rău, dacă ar fi să-l credem pe Vladimir Putin (şi nu am nici un motiv să nu-l cred!), există şi varianta unui nou Kîrgîzstan!

În aprilie 2009, o mulţime de tineri protestatari au luat cu asalt clădirea Parlamentului, scandînd lozinci anti-comuniste şi fluturînd steaguri ale UE. Ei ar putea s-o repete în această duminică, dacă lucrurile nu vor merge după placul lor. După ce am revenit acasă, m-am întîlnit deseori cu tineri moldoveni. Ei vor standarde europene de viaţă implementate în republica Moldova. “Sîntem sătui şi obosiţi de comunism”, spun ei. Cînd comuniştii au cîştigat aproximativ 50 la sută din voturi în aprilie 2009, informaţia s-a răspîndit rapid, şi studenţii au ieşit în stradă. A fost o revoltă a unei întegi generaţii! Trebuie să fim foarte corecţi: Indiferent cine va ajunge la putere în Republica Moldova, nu va putea imediat să facă din ţara un paradis economic. Realitatea e că, oricine ajunge la putere, după alegeri se va confrunta cu o situaţie foarte dificilă, dar cu ajutorul promis de UE şi de vecinii săi, ţara ar putea să arate mai europeană!

Continuarea la Mario Balint – Corespondent Special

Mario Balint este jurnalist profesionist, corespondent de razboi, analist de securitate şi terorism al Asociaţiei Române a Specialiştilor în Securitate (ARSS), fost trimis special in Republica Moldova pentru Radio Romania.

Scurt CV:

Universitatea TIBISCUS, Timisoara, Facultatea de Jurnalism, licenta 2006;

Jurnalism de rãzboi, specializare zone desertice si aride. SCHLOSSHEXENAGEN, Germania, 2005;

Ministerul Apãrãrii, Curs de corespondenti de razboi, 2007;

Centrul de Afaceri si Pregãtire Profesionalã Curs: Pazã si Protecþie Perimetre exterioare si Convoaie Diplomã de Consultant pe probleme de Securitate, 2009;

Carti publicate: 16. Cele mai importante: Ed. Intergraf, 1991, Cronologie amara, Primul razboi al mileniului, 2001, Ed. AUGUSTA, împreunã cu Raico Cornea; Pe frontul de est nimic nou,  2004, Ed. Timpul; Frontline, 2006, Ed. Intergrgraf; 24 de ore in tara RAFIDAYN, 2007, Ed. Banatul montan;

Ziarist Online la:

MARIO BALINT
FRONTLINE

Alte coordonate:

mariobalint@yahoo.com

Pagina personala FaceBook

Grupul FaceBook – Ziaristi Online

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.