Raport Anti-Mafia: Tiganii au lasat Italia fara cupru in contul romanilor - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Raport Anti-Mafia: Tiganii au lasat Italia fara cupru in contul romanilor

Direcţia Investigativă Antimafia (DIA) a prezentat în Parlamentul de la Roma raportul pentru primul semestru al anului 2010.  Românii au un capitol aparte: pe lângă exploatarea prostituţiei şi trafic de droguri este trecută şi o altă infracţiune considerată a fio specifică românilor (e vorba, desigur de tigani – nota ZO): furtul de cupru.

Roma 9 dicembre 2010. Direcţia Investigativă Antimafia (DIA) a prezentat în Parlament raportul pentru primul semestru al anului 2010. Conform Raportului, un sfert din infracţiunile de tip mafiot sunt comise de străini. Românii au un capitol aparte în raport: pe lângă exploatarea prostituţiei şi trafic de droguri este trecută şi o altă infracţiune considerată a fio specifică românilor: furtul de cupru.

Printre cetăţenii comunitari care comit infracţiuni încadrate la capitolul “criminalitate organizată”, cei mai  numeroşi sunt românii, cu un procent de 72% . Iată cum îi descrie raportul pe infractorii români: “Tipologia de infracţiuni comise de cetăţenii români a confirmat tendinţa de transformare a grupurilor iniţial mici, în adevărate structuri criminale, deseori în complicitate cu albanezi şi italieni, specializându-se în exploatarea prostituţiei, fraudele informatice, traficul de substanţe stupefiante şi furturi”.

Zonele unde românii sunt cei mai activi din punct de vedere al activităţii criminale sunt, conform Raportului, cele din nordul şi centrul Peninsulei. Pe primul loc se situează regiunea Lombardia, unde se înregistrează 26% din infracţiunile comise de grupurile de români. Urmează Piemonte, Lazio şi Umbria, fiecare un un procent de 15% din total. Românii, se mai citeşte în Raport, s-au specializat în exploatarea prostituţiei, folosind deseori fete, chiar minore, aduse din România cu promisiunea unui loc de muncă cinstit. Odată ajunse în Italia, “tinerele sunt constrânse să se prostitueze atât pe stradă, cât şi în hoteluri sau apartamente, fiind tratate deseori ca nişte sclave”.

De remarcat faptul că românii sunt indicaţi ca fiind una din etniile cele mai periculoase, alături de albanezi cu respectiv 18 şi 21 procente din totalul infracţiunilor comise de străini. Dar, în timp ce albanezilor le sunt dedicate aproape 16 pagini din raport, capitolul despre români conţine doar trei pagini.

Alături de prostituţie şi fraudele informatice, sunt citate şi furturile de cupru. Sunt date doua exemple, unul de la Foggia, unde au fost arestaţi opt români şi un italian acuzaţi de furtul a 40 kg de cupru şi un alt caz, de la Enna, cu şase conaţionali arestaţi după ce li s-a confiscat o “uriaşă cantitate de 120 kg de cupru”.

Miruna Căjvăneanu, Ziaristi Online

Sursa: Gazeta Romaneasca

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.