Roman Mihaies: Lupu presedinte al Parlamentului si Filat presedinte interimar? - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Roman Mihaies: Lupu presedinte al Parlamentului si Filat presedinte interimar?

UPDATE: Analiza s-a adeverit: Vladimir Filat a devenit presedinte interimar al republicii de la Chisinau

Astazi, odata cu prima sedinta a Parlamentului nou ales,  vom avea o situatie inedita, Mihai Ghimpu va pierde calitatea de Presedinte al Parlamentului R.Moldova si implicit si pe cea de Presedinte interimar.

Constitutia R.M. spune in art. 64 ca Presedintele Parlamentului se alege pe durata mandatului Parlamentului, art. 69 prevede ca calitatea de deputat inceteaza la data intrunirii legale a Parlamentului nou ales iar art. 91 ca interimatul functiei de presedinte al R.M se asigura in ordine de Presedintele Parlamentului sau de primul-ministru.

Astfel daca nu se va alege Presedintele Parlamentului in prima sedinta, pe un termen oarecare nu vom avea nici Presedinte interimar, iar primul-ministrul Filat va asigura interimatul, situatie inedita in practica mondiala constitutionala, datorata imperfectiuni Constitutiei RM.

Pe de asupra vom avea si un guvern cu statut de interimar, deoarece acesta isi va prezenta demisia conform legii. Cineva ar putea spune ca este incredibil ce se poate intimpla atunci cind o tara are o Constitutie proasta.

Din pacate dupa negocierile din 27 noiembrie  nu s-a reusit continuarea AIE. A aparut o noua problema, PL doreste peste Ministerul Apararii inca o structura de forta, poate MAI, si se declara chiar si capabili sa mearga in opozitie daca nu obtin una din aceste functii.
Aici ar fi loc despre o discutie mai larga  despre politizarea structurilor de forta si despre necesitatea depolitizarii acestora.

In aceste conditii PD ar putea sa incerce alegerea lui M.Lupu in calitate de Presedinte al Parlamentului impreuna cu comunistii, avind motivarea ca nu au reusit sa reediteze AIE din vina liberalilor care vineaza functii si ca tara are nevoie de stabilitate. Este cineva capabil in PL sa intervina in fata lui Ghimpu si sa salveze AIE si democratia din Moldova?

In aceste conditii PD ar putea sa incerce alegerea lui M.Lupu in calitate de Presedinte al Parlamentului impreuna cu comunistii, avind motivarea ca nu au reusit sa reediteze AIE din vina liberalilor care vineaza functii si ca tara are nevoie de stabilitate.

Sper ca liderii PL sa inteleaga ca acest moment decisiv si complicat trebuie depasit si de semnat intii continuarea AIE, apoi de finisat negocierile privind impartirea functiilor.

Cine il va readuce pe Voronin si comunisti la guvernare direct sau indirect va plati cu ratarea parlamentului viitor si cu finisarea carierei politice.

Roman Mihaies, Chisinau

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.