Simona Ionescu: Acasa la generalul Iulian Vlad - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Simona Ionescu: Acasa la generalul Iulian Vlad

Întâlnirea mea cu generalul Vlad – confirmări după 17 ani

La sfârșitul lui decembrie 1993, am avut privilegiul să fiu singurul jurnalist de presă scrisă pe care celebrul general al revoluției române, Iulian Vlad, l-a primit în apartamentul său, imediat după eliberarea din închisoare. A acceptat atunci să vorbească numai cu jurnaliști de la Evenimentul zilei, dar, deși am mers însoțită de un fotoreporter, nu ne-a permis să-l fotografiem în casa sa.

Nu, nu eram în vreo vilă (așa cum și noi ne-am așteptat, până ni s-a dat adresa unui bloc) și nici într-un apartament ce ar fi stârnit invidia cititorilor. Eram in cel mai mic apartament pe care l-am văzut eu până în 1990 (ceva asemănător celor confort 2), într-un bloc în zona străzii Brazilia. Probabil, fusese construit prin anii 60. O mobilă de sufragerie veche, cu masa în mijloc, abia ne permitea nouă, generalului și soția sa să ne mișcăm. L-am întrebat dacă a locuit dintotdeauna acolo, deși plăcuța înfiptă adânc în lemnul ușii de la intrare pe care scria ”Fam. Iulian Vlad”, îmi atrasese de la început atenția. Mi-a spus că locuiește acolo de peste 20 de ani, chiar dacă a fost șeful Securității lui Ceaușescu.

Tot ce am discutat atunci cu generalul Iulian Vlad am publicat, cred că în primul număr al Evz, din ianuarie 1994 sau în ultimul din anul 1993 (31 decembrie), fiindcă generalul a fost eliberat de la Jilava în prag de An Nou. Îmi amintesc că nu a vrut să ne facă mari dezvăluiri (cum ne așteptam noi!), că a avut o atitudine destul de rezervată, dar că ne-a spus cu fermitate că a ordonat trupelor din subordine să nu se tragă. Că știa ce se întâmplă, că sesizase ce va urma, că se vor face greșeli, că unii au dorit eliminarea fizică a ofițerilor de informații fiindcă știau … Ce m-a frapat atunci e că nici un moment nu s-a plâns că a fost arestat, că i s-a făcut o nedreptate etc. A insistat să reținem că și-a iubit și își iubește poporul și că a făcut totul ca să nu se producă vărsare se sânge. Istoria o să descopere, ne-a spus și la plecare.

L-am mai întâlnit pe general, de-a lungul anilor, la niște ceremonii organizate la Academia de Poliție. Niciodată nu a vorbit mai mult despre evenimentele din 89 sau de după. ”Îi las pe alții să descopere istoria”…

Continuarea la Simona Ionescu Blog

Print Friendly, PDF & Email

3 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.