SUNTEM CU OCHII PE EI! Revista Presei: Senatorii au castigat 33,5 milioane euro din afaceri cu statul - Ziaristi OnlineZiaristi Online

SUNTEM CU OCHII PE EI! Revista Presei: Senatorii au castigat 33,5 milioane euro din afaceri cu statul

Senatorii papă şi ei din banul public
Dacă deputaţii s-au învârtit de 225 de milioane de euro de la buget, senatorii s-au ales cu aproximativ 33,5 de milioane. Nu toţi, ci doar cei 24 de parlamentari implicaţi, prin firmele lor sau ale rudelor, în afaceri cu statul.

Totalul de 33,5 milioane euro poate reprezenta doar un punct de pornire, câtă vreme o mulţime de senatori au preferat să nu treacă în declaraţiile de interese sumele încasate de ei din derularea înţelegerilor juridice. Parafate, evident, cu instituţii ale statului. Cât priveşte apartenenţa politică, în frunte s-a situat PDL – cu 8 senatori, urmat de PSD cu 7, PNL şi UDMR cu câte 3. Locurile codaşe şi le-au împărţit echitabil PC, UNPR şi grupul de senatori independenţi – “reprezentate” fiecare de câte un parlamentar implicat în astfel de afaceri.

Aleşii se înghesuie să consilieze statul

Cel mai tare din toată parcarea parlamentară (unde sunt incluşi de-a valma senatorii şi deputaţii) este Petru Başa – senator PDL de Mureş, care are nu mai puţin de 617 contracte, atribuite toate prin încredinţare directă. Un alt coleg de al său de Senat şi de partid, Mircea Andrei (Dâmboviţa), se remarcă şi el prin contractele de consultanţă juridică încheiate cu CJ Giurgiu în valoare de 145 de mii de euro şi consultanţa oferită Electrica S.A contra unui tarif de 100 de euro pe oră (să calculeze cine poate, că are ce!). Şi, că tot suntem în ograda PDL-ului, poate fi menţionat şi ajutorul financiar nerambursabil de aproximativ 75 de mii de euro, acordat de Ministerul Economiei firmei deţinute de Sorina Plăcină – în cadrul programului de creştere a competitivităţii produselor industriale. Ce-i drept, programul i-a fost de ajutor fostului ministru al Tineretului, dividendele acesteia pe 2010 învârtindu-se în jurul a 350.000 de euro.

Finanţări nerambursabile de milioane de euro

Spre deosebire de colegii udemerişti de la Camera Deputaţilor (modeşti în materie de câştiguri dobândite din afacerile cu statul), senatorul Gyorgy Frunda ocupă o frumoasă poziţie în top, două firme deţinute de el şi de soţie parafând în 2010 patru contracte cu instituţiile statului. Discret din fire şi aprig contestatar al verificării averilor demnitarilor de către ANI, Frunda nu dă nicio indicaţie în privinţa valorii contractelor, menţionând doar că aceasta este în raport cu “numărul de pacienţi deserviţi”.
De invidiat cu adevărat este însă pesedistul Florin Constantinescu din Iaşi. Acesta beneficiază, pe lângă ale mizilicuri de sute de mii de euro, de un contract de finanţare nerambursabilă în valoare de peste 13 milioane de euro, încheiat cu Ministerul Mediului.
La Senat, PNL este reprezentat modest de Emilian Frâncu – care are şapte contracte încheiate cu primării din Vâlcea şi cu CET Govora, dar valoarea totală se ridică la doar 35 de mii de euro.

SIMONA BĂDULESCU
ANA-MARIA LUDATŞER

NATIONAL

Foto: Internet

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.