Ioan Grosan - Un om din Est. VIDEO - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Ioan Grosan – Un om din Est. VIDEO

Scriitorul si jurnalistul Ioan Grosan si-a lansat si la Baia Mare romanul sau, “Un om din Est”. Cartea a aparut pe piata dupa 30 de ani de la publicarea unei schite a romanului in revista Echinox, iar autorul spera ca volumul doi sa poata fi lansat cat de curand. Romanul este dedicat tinerei generatii, dar si celor care au trait in perioada ultimilor ani de comunism, dupa cum a declarat scriitorul nascut in comuna Satulung.

Sala de conferinte a Bibliotecii Judetene “Petre Dulfu” din Baia Mare a gazduit lansarea ultimului roman al autorului maramuresean Ioan Grosan, in care acesta relateaza evenimente petrecute pana in ziua de 21 decembrie 1989. Cartea este o prezentare satirico-erotica a ceea ce s-a trait in perioada ultimilor ani, dupa cum a marturisit autorul.

“«Omul din Est» sunt de fapt doi profesori din Est cu destine diferite, dar uniti printr-un un fel de Ianus, un Ianus din est cu doua fete. Sunt romani, evident, iar actiunea se petrece in oricare orasel de provincie transilvan, pentru ca specificul acelor locuri era aproape identic. Noutatea consta in faptul ca am incercat sa pedalez mai mult pe grotescul a ceea ce am trait noi in ultimii ani ai lui Ceausescu, un grotesc vazut sper cu umor”, a declarat Ioan Grosan in fata celor prezenti la lansare.

Scriitorul a spus ca a scris cartea mai ales pentru tineri, considerand ca acestia trebuie sa stie ce a insemnat perioada neagra a comunismului romanesc. “In primul rand, as vrea sa ma adresez tinerilor, pentru ca ei sunt posteritatea noastra imediata si pentru ca ei trebuie sa inteleaga foarte clar cum era ciocolata amara impachetata in staniolul umorului care le-a fost servita romanilor in acei ani”, a adaugat Ioan Grosan.

O alta categorie careia i s-a adresat volumul “Omul din Est” este cea de dinainte de ’89. Prezenti la lansare, unii dintre ei au recunoscut ca anumite pasaje ale cartii le-au starnit multe emotii.

“Cartea este dureroasa, dar este cartea generatiei noastre. E si o fresca a Romaniei de atunci, necesara oricarui cititor baimarean. Ioan Grosan nu inventeaza decat la modul absolut intamplator si acolo inventiile sunt doar o transpunere a personajelor intr-o alta realitate a imaginarului. El nu inventeaza, el descopera lumea pe care noi am pierdut-o si recupereaza acea memorie atat de necesara astazi”, a spus Ioan Marchis, seful Directiei de Cultura Maramures.

Volumul a fost bine primit de publicul prezent la lansare, iar Ioan Grosan a promis o continuare a povestii… mai curand de 30 de ani.

eMaramures

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.