EXCLUSIV. Dumitru Iuga se judeca pentru anii de puscarie si propune un Fond special pentru fostii detinuti politic - Ziaristi OnlineZiaristi Online

EXCLUSIV. Dumitru Iuga se judeca pentru anii de puscarie si propune un Fond special pentru fostii detinuti politic

In atentia opiniei publice,

Documente probatorii depuse la Tribunal care dovedesc, prin continutul lor de necontestat, motivele pentru care solicit statului roman daune pentru suferintele indurate in timpul detentiei.

1. Document privind arestarea mea la data de 9 septembrie 1983.

2. Sentinta de condamnare, definitiva si irevocabila, la 12 ani inchisoare pentru infractiunea de complot impotriva oranduirii socialiste.

3. Detentie executata exclusiv pe celula fiindu-mi refuzat dreptul la munca, drept care mi-ar fi usurat oarecum regimul de detentie (regim alimentar imbunatatit, corespondenta, pachete, vorbitoare cu familia).

4. Doua rapoarte abuzive de pedepsire comandate de securitate care m-au privat vreme de un an si de acele drepturi minimale cuvenite.

5. Incarcerarea mea in regim restrictiv vreme de un an cu taierea totala si a acelor drepturi minimale

6. Bolnav fiind de ulcer cronic mi s-a refuzat permanent regim alimentar adecvat si medicamentatia necesara.

7. Am fost supus permanent la o supraveghere draconica din partea securitatii prin cadrele penitenciarelor, prin reteaua de informatori si mijlocele de ascultare care m-au insotit in toate celule in care am fost incarcerat.

8. Decretul din ianuarie 1988 mi-a redus pedeapsa la jumatate (6 ani). Am fost amanat succesiv de comisiile pentru eliberare conditionata, controlate de securitate, pana la implinirea termenului – septembrie 1989, sub motivatia ca as fi insuficient reeducat.

9. Inca de la iesirea de pe poarta penitenciarului Jilava am fost luat in primire de oamenii securitatii care m-au supravegheat 24 de ore din 24 pana in ziua de 12 decembrie 1989 cand am fost din nou arestat primind mandat de retinere pana la data de 10 ianuarie 1990 pentru tentativa la propaganda impotriva oranduirii socialiste.

Supravegherea a fost extinsa asupra intregii mele familii, USLA primind indicatii sa intervina in forta impotriva noastra daca am fi incercat sa contactam cetateni straini sau ambasade.

*

Existand un precedent in acest sens, colegul meu de detentie de la Aiud, Bugan Ion, a primit despagubiri pentru 5 ani de detentie, prin sentinta definitiva si irevocabila a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, suma de 500.000 euro, am considerat ca pentru cei sase ani de detentie ar fi drept sa cer despagubiri in valoare de 600.000 de euro. La aceasta suma am adaugat inca 100.000 de euro pentru haituiala la care am fost supus dupa punerea mea in libertatea din septembrie 1989 si rearestarea din decembrie 1989.

*

Tribunalul Municipiului Bucuresti s-a pronuntat asupra solicitarii mele retinand ca am executat detentie pentru motive politice si acordandu-mi despagubirii in valoare de 180.000 lei noi. Am considerat suma ca fiind derizorie in raport cu suferintele indurate si in prezent incerc la Curtea de Apel Bucuresti obtinerea unei hotarari drepte in ceea ce ma priveste (termen – 14 februarie a.c.)

*

Sunt constient de faptul ca acesti bani pe care ii solicit vin de la bugetul statului unde fiecare dintre noi este contribuabil (sau, ar trebui sa fie !). Exista solutii la indemana guvernului pentru a degreva bugetul statului, asa cum a fost aprobat de Parlament, de aceste plati.

Sugerez cateva:

1. Toti demnitarii statului, la nivel central si local, ajunsi in aceste functii si ca urmare a activitatii acestor nefericiti, sa contribuie cu un procent din veniturile lor pentru plata acestor despagubiri.

2. Exista numeroase ONG-uri (asociatii, institute etc.) subventionate nejustificat din bugetul statului. Eliminarea acestor subventii si indreptarea lor catre acest fond.

3. Capitalistii Romaniei de astazi, care intorc banii cu lopata, ar putea si ei sa contribuie, atat cat ii lasa inima, la acest fond.

4. Numeroase privilegii in sume considerabile acordate unor persoane care nu au nici-un merit in schimbarile produse in societatea romaneasca dupa evenimentele din decembrie 1989. Aceste sume sa fie directionate spre acest fond.

5. Sumele obtinute prin recalcurea pensiilor fostilor tortionari sa fie dirijate spre acest fond.

6. Prin negocieri directe cu fiecare petent Guvernul poate plati aceste despagubiri esalonat sau prin actiuni la Fondul Proprietatea.

*

Si ca incheiere, de astfel de despagubiri nu trebuie sa beneficieze decat petentii care pun pe masa Tribunalului documente (nu martori !) similare cu cele descrise mai sus. De asemenea, petentii care au dosare de colaboratori ai securitatii sa fie exclusi de la plata acestor despagubiri. Tribunalul trebuie sa asigure o transparenta toala asupra acestor solicitari, drept de contestare a petitiilor, colaborare cu CNSAS pentru clarificari.

Semnez : Dumitru Iuga

Adresa email: tiiu2001@yahoo.com

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.