Un criminal de război antisemit și antiroman sărbătorit cu fast de Consiliul Județean Harghita. Teșu Solomovici, Dan Tanasă și Victor Roncea despre Wass Albert și slăbiciunile statului român încălecat de trădătorii din PSD și UDMR - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Un criminal de război antisemit și antiroman sărbătorit cu fast de Consiliul Județean Harghita. Teșu Solomovici, Dan Tanasă și Victor Roncea despre Wass Albert și slăbiciunile statului român încălecat de trădătorii din PSD și UDMR

Astazi, 18 februarie 2011, se va desfasura la Miercurea Ciuc, in incinta centrului multifunctional din cadrul Consiliului Judetean Harghita, cu incepere de la ora 18:00, un “maraton de lectura” din “opera” criminalului de razboi Wass Albert (foto sus si afisul alaturat). Manifestarea este sustinuta de catre Consiliul Judetean Harghita, informeaza seful filialei Partidului Conservator al lui Dan Voiculescu pentru Spania, Dan Tanasa.

Pentru a lamuri de la inceput care este condamnarea lui Wass Albert, ucigasul de romani si evrei in timpul ocupatiei horthyste, publicam mai intai Sentinta definitiva a Curtii de Apel Cluj din 10 martie 2008:

Apoi, sa apelam la arhiva si sa vedem ce zic un evreu si un roman despre extremistul ungur sarbatorit de Consiliul Judetean Harghita an de an.

Tesu Solomovici: Wass Albert – un criminal de razboi care “se vinde” bine

Wass Albert face valuri. Mass-media romana si maghiara au relatat pe larg despre comemorarile dedicate controversatului scriitor maghiar Wass Albert, declarat criminal de razboi pentru atrocitati comise impotriva umanitatii in anii celui de-al doilea Razboi Mondial.

Wass a fost comemorat timp de o saptamana in mai multe localitati din Transilvania, in cadrul unor manifestari organizate de Asociatia Tinerilor Maghiari Ardeleni. Actiunile s-au desfasurat cu prilejul implinirii a 100 de ani de la nasterea lui Wass, la Sfantu Gheorghe, Miercurea Ciuc, Targu Secuiesc, Gheorgheni, Cluj-Napoca, Targu Mures si Oradea.

Autoritatile locale din respectivele orase, care sunt romanesti, au tratat in general cu simpatie, eventual cu indiferenta aprobatoare aceste manifestari, unele chiar sprijinind financiar evenimentul, cum a fost cazul consiliului local din Sfantu Gheorghe, dominat de consilieri ai Partidului Civic Maghiar (PCM), formatiune radicala anti-UDMR. Dupa cum a declarat liderul Asociatiei Tinerilor Maghiari Ardeleni, Nemes Elod pentru cotidianul maghiar “Uj Magyar Szo” din Bucuresti, sprijinul financiar l-au cerut si obtinut nu pentru comemorarea unui personaj istoric, fie el controversat sau nu, condamnat sau nu, ci a unui mare scriitor al literaturii maghiare. Nu stiu cat de mare e acest scriitor mediocru, dar, intr-adevar, evenimentele cu un evident iz politic au fost mascate in “serate literare”. Operele literare ale Wass nu sunt interzise in Romania, clameaza extremistii maghiari, de la noi si de dincolo.
Subventia acordata de catre consiliul local din Sfantu Gheorghe radicalilor maghiari a fost denuntata de un cetatean al orasului covasnean – un anume Dan Tanasa -, care a solicitat Ministerului Public sa se pronunte in legatura cu legalitatea acestor manifestari. El a invocat faimoasa Ordonanta de urgenta 31 din 13 martie 2002, aprobata prin Legea nr. 107/ 2006, care interzice promovarea cultului persoanelor vinovate de savarsirea unei infractiuni contra pacii si omenirii sau promovarea ideologiei fasciste, rasiste ori xenofobe, sub sanctiunea pedepsei cu inchisoarea de la sase luni la cinci ani. Anul trecut, Tribunalul Cluj a reconfirmat sentinta de vinovatie a lui Wass Albert, data de un tribunal din Cluj in anul 1946, in urma unui proces de revizuire deschis de urmasii lui Wass pentru reabilitarea memoriei acestuia.

Redactorul sef al cotidianului “Uj Magyar Szo”, Salamon Marton Laszlo, a analizat argumentele Asociatiei Tinerilor Maghiari Ardeleni in ceea ce priveste separarea personajul istoric Wass Albert de scriitorul Wass Albert. Conform lui Salamon, aceasta argumentatie este falsa, avand in vedere ca nici aceia care glorifica literatura lui Wass, si nici aceia care o considera de o valoare indoielnica, nu pot face – si nici nu incearca sa faca – abstractie de rolul controversat jucat de acesta in anii celui de-al doilea razboi mondial si de acuzatiile care i se aduc. Crimi­nalul de razboi ramane in veci un criminal de razboi, indiferent daca este sau nu un mare scriitor.
Profesorul universitar Cs. Gyimesi Eva considera opera lui Wass Albert de o mediocritate suparatoare.

Un alt carturar maghiar, jurnalistul clujean Tibori Czabo Zoltan, analizand opera si presupusele crime de razboi comise de Wass Albert, a ajuns la concluzia ca principalul raspunzator pentru crimele de care este acuzat Wass este tatal sau, groful Wass Endre. Jurnalistul pune insa sub semnul intrebarii si atitudinea lui Wass Albert. “De ce a fugit in Germania, daca nu a facut nimic? Urmasii altor familii aristocrate sau intelectualii maghiari ardeleni au ramas aici, desi multi dintre ei aveau de ce sa se teama”. Tibori reaminteste ca Teleki Bela, presedintele Partidului Ardelean din perioada interbelica – emigrant si el, ca si Wass – il considera pe Wass Albert un extremist inrait, chiar si in Statele Unite.
Groful-scriitor Wass Albert si tatal acestuia au fost declarati criminali de razboi in 1946 de catre Tribunalul Popular din Cluj. Amandoi au fost condamnati la moarte si la confiscarea totala a bunurilor. Wass Albert s-a sinu­cis in Statele Unite, in anii 90. Restul se vinde si se cumpara.

Tesu Solomovici, Noiembrie 2008

Dan Tanasa si o Scrisoare Deschisa adresata domnului ambasador al Republicii Ungare la Bucuresti

Catre,
AMBASADA REPUBLICII UNGARE LA BUCURESTI
In atentia
Domnului Ambasador Dr. Oszkar FUZESI
Sediul: Str. Prof. Dr. Dimitrie Gerota, nr. 63-65, Bucuresti, cod 70202
Stimate domnule Ambasador,
Dupa cum probabil stiti Primaria Municipiului Sfantu Gheorghe, judetul Covasna, a alocat, din fonduri publice, bani pentru o serie de manifestari dedicate scriitorului Wass Albert, condamnat in Romania pentru crime de razboi. Printre acest proiecte se numara si proiectul intitulat „Saptamana Wass Albert” initiat de Asociatia Tinerilor Maghiari din Covasna, finantat cu suma de 1500 lei. Perioada de desfasurare a proiectului a fost initial 3-9 noiembrie 2008, insa a fost schimbata dupa ce proiectul a intrat in atentia Procurorului General al Romaniei, noua perioada de desfasurare a proiectului fiind 13-20 octombrie 2008.
Va aduc la cunostinta faptul ca, potrivit cotidianului Gardianul din data de 11 mai 2007, Tribunalul Cluj a reconfirmat sentinta prin care numitul Wass Albert a fost condamnat la moarte, in martie 1946, pentru crime de razboi. Ordonanta de Urgenta nr. 31 din 13 martie 2002 aprobata prin Legea nr. 107 din 27 aprilie 2006 privind interzicerea organizaţiilor şi simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob şi a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni contra păcii şi omenirii stipuleaza la art. 5 faptul ca „promovarea cultului persoanelor vinovate de savarsirea unei infractiuni contra pacii si omenirii sau promovarea ideologiei fasciste, rasiste ori xenofobe, prin propaganda, savarsita prin orice mijloace, in public, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani si interzicerea unor drepturi”.
Argumentele Asociatiei Tinerilor Maghiari din Ardeal pentru comemorarea criminalului de razboi Wass Albert se refera la faptul ca actiunile asociatiei promoveaza opera literara a scriitorului Wass Albert, opera care nu ar fi interzisa in Romania si care este publicata de catre Editura Mentor din Targu Mures.
Am fost socat insa de faptul ca pe afisele care au fost lipite in Sfantu Gheorghe pentru promovarea acestei manifestari culturale apare si sigla Centrului de Coordonare Culturala a Republicii Ungare la Sfantu Gheorghe. Sa ne imaginam cum ar reactiona opinia publica din Polonia daca o asociatie nonguvernamentala din Germania ar primi bani din fonduri publice pentru a-l comemora pe Adolf Hitler nu pentru viziunea sa politica sau pentru lucrarea „Mein Kampf” ci pentru viziunea sa europeana in domeniul artelor plastice?!
Avand in vedere acestea, doresc, ca simplu cetatean al Romaniei, sa cunosc care este pozitia oficiala a Ambasadei Republicii Ungare la Bucuresti cu privire la implicarea Centrului de Coordonare Culturala a Republicii Ungare la Sfantu Gheorghe in comemorarea unui scriitor condamnat definitiv si irevocabil pe teritoriul Romaniei pentru crime de razboi savarsite impotriva unor romani.
Va multumesc anticipat pentru timpul acordat acestei scrisori.
Cu deosebit respect,
Dan Tanasa, Octombrie 2008
Presedinte PC – Spania

Si o concluzie, valabila si azi, din arhiva fostului ziar Ziua

La multi ani, Romanie, oriunde te-ai afla!

Prigonirea agresiva a cetatenilor romani din Italia si tratarea romanilor in Europa drept “brate de munca”, fiinte umane de mana a doua sau chiar a treia, daca ne gandim si la basarabeni, va fi sarbatorita de acum cu sampanie si in plenul Parlamentului European, odata cu instalarea extremistilor neofascisti maghiari cu pasaport de Romania.

N-ar fi fost oare mai bine ca in locul celor trei agitatori anti-Romania sa vedem romani din Basarabia, daca tot vrem sa ne regasim in Europa Unita?
Presa din Romania a tratat intotdeauna reprezentantii minoritatii maghiare din Romania cu manusi. Chiar daca Verestoy Attila si-a completat activitatea parlamentara devenind cel mai bogat membru al Parlamentului, cu zeci de milioane de euro in cont, chiar daca romanii sunt tratati in Harghita si Covasna ca sarbii in Kosovo sau, si mai grav, in ciuda faptului ca majoritatea liderilor maghiari actioneaza constant impotriva intereselor Romaniei si Legii sale fundamentale, Constitutia tarii. Pana si reputatul analist Tom Gallagher avea sa recunoasca la inceputul acestui an ca s-a inselat, in toti cei 18 ani cat a proslavit UDMR, asupra caracterului democratic al formatiunii etnice, inregistrate ca ONG pentru a putea primi fonduri de la Budapesta sau de-aiurea. Deci, 18 ani de eroare si inducere in eroare. Fatala.
In lipsa unei reactii din partea institutiilor statului, extremismul a intrat, in urma alegerilor de duminica, direct in forul legislativ al Europei. Doi dintre proaspetii “euro-parlamentari” maghiari sunt, cu dovezi, informatori ai securitatii RSR si RPU: Laszlo Tokes a pierdut procesul cu ziarista Associated Press Alison Mutler, care ii prezenta colaborarea, iar Gyorgy Frunda nu a contestat niciodata in Justitie informatiile in acest sens. Apoi, in cor, sunt aparatori ai criminalului de razboi antisemit Albert Wass, documentat ca atare si de Muzeul Holocaustului. Frunda se mai lauda si cu apararea ucigasilor bestiali ai ofiterului Aurel Agache in 1989, la Targu Secuiesc, dar si a maghiarului care l-a lasat paralizat pe viata pe Mihaila Cofariu, in timpul evenimentelor de la Targu Mures, din 1990. Sogor Csaba poate fi amintit pentru modul in care a serbat Ziua Nationala a Romaniei anul trecut, in plenul Parlamentului, afirmand: “Unul dintre dezideratele comunitatii maghiare din ultimii 88 de ani, de la Marea Adunare Nationala de la Alba Iulia, este autonomia teritoriala”.
Toti analistii au cazut de acord ca prezenta redusa a electoratului la alegerile pentru Parlamenul European atesta lehamitea romanilor – mai precis sila – pentru o clasa politica corupta si lipsita de bun simt fata de propria natiune. Ceea ce nu au vrut sa observe aceiasi analisti este ca modul in care arata azi clasa politica este si rezultatul muncii lor de zi cu zi, care se oglindeste perfect atat in Parlamentul de pe Dambovita cat si in cel de la Bruxelles. Girati de “presa de bon-ton” si “societatea civila”, Laszlo Tokes, Gyorgy Frunda si Sogor Csaba au ajuns in Parlamentul European si direct in grupul PPE sub sloganul de campanie “Sa dobandim pamantul pierdut!”. Ciudat insa, autoritatile tac, desi au, teoretic, in mana, Codul Penal, care zice asa: “Art. 166 (1). – Initierea, organizarea, savarsirea sau sprijinirea de actiuni care pot pune in pericol sub orice forma ordinea constitutionala, caracterul national, suveran, independent, unitar si indivizibil al statului roman se pedepseste cu inchisoare de la 5 la 15 ani si interzicerea unor drepturi”.
La 89 de ani de la Marea Unire, provocatorii maghiari nu vor putea face rau Romaniei decat daca vor fi lasati. Tocmai de aceea, trebuie sa spunem cu incredere: La multi ani, Romanie!

Victor Roncea, 30 noiembrie 2007

Ziaristi Online

 

Print Friendly, PDF & Email

1 comment

  1. Pingback: Patriarhia Română către Kelemen Hunor despre "Crucea Legionară" de la Valea Uzului: Orice meșter popular știe că acest tip de cruce datează de 2000 de ani - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.