Regele Mihai, Tismaneanu, Goma, printre semnatarii Declaratiei de la Budapesta pentru Autonomia Transilvaniei. DOCUMENT al Tradarii - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Regele Mihai, Tismaneanu, Goma, printre semnatarii Declaratiei de la Budapesta pentru Autonomia Transilvaniei. DOCUMENT al Tradarii

DECLARAŢIA DE LA BUDAPESTA

Astăzi, 16 iunie 1989, odată cu celebrarea funeraliilor victimelor represiunii revoluţiei maghiare din 1956, eveniment de o deosebită importanţă pentru popoarele Europei şi, în special, pentru cele care trăiesc încă sub dictaturi comuniste, a avut loc o întâlnire între membrii Forumului Democratic Maghiar şi Români, semnatari ai următoarei

DECLARAŢII

Noi, romani si unguri,

Consideram ca libertatea si propasirea celor doua popoare pot fi realizate si garantate numai intr-un cadru politic pluralist de respectare integrala a drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului. O actiune comuna a fortelor democratice maghiare si romane se impune pentru atingerea acestui scop. Regimurile comuniste si in special politica dusa de dictatura ceausista a creat o situatie de criza acuta care impiedica comunicarea dintre romani si maghiari. Dialogul inceput astazi intre noi doreste sa invinga aceste piedici si sa stabileasca bazele unor relatii normale intre cele doua natiuni care s-au format in acelasi spatiu geografic.

Data fiind configuratia hartii etnice, solutionarea conflictelor nu poate veni in nici un caz din revizuirea frontierelor, ci din schimbarea rolului lor in sensul liberei circulatii a persoanelor, a informatiei si a ideilor, in conformitate cu acordurile de la Helsinki. Situam deci imbunatatirea relatiilor romano-maghiare in perspectiva procesului de restructurare democratica general-europeana, care singur va fi in stare sa rezolve problemele acumulate de-a lungul istoriei intre popoarele continentului intr-un mod care sa satisfaca interesele legitime ale fiecaruia in parte.

Transilvania a fost si este un spatiu de complementaritate si trebuie sa devina un model de pluralism cultural si religios. Este in folosul popoarelor noastre ca diversitatea culturala, religioasa si de traditii care a facut specificul Transilvaniei sa fie prezervata.

Dreptul la o reprezentare politica autonoma si la autonomie culturala a fiecarei natiuni trebuie garantat. Realizarea sa implica, printre altele, asigurarea unei scolaritati de toate gradele in limba maghiara, inclusiv reinfiintarea universitatii maghiare din Cluj.

Principiile enuntate mai sus vor sta la baza tuturor actiunilor comune pe care semnatarii inteleg sa le duca in viitor. Apelam la organizatiile democratice precum si la acele persoane care impartasesc aceste principii sa se alature acestei actiuni.

Budapesta, 16 iunie 1989

Semnatari:

Antal G. Laszlo, Antall Jozsef, Balogh Julia, Biro Gaspar, Csoori Sandor, Fur Lajos, Illzes Maria, Jeszensky Geza, Keszthelyi Gyula, Kodolanyi Gyula, Molnar Gusztav, Stelian Balanescu, din partea Cercului Roman din RFG, Mihnea Berindei, vicepresedinte al Ligii pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania (LDHR), Ariadna Combes, vicepresedinte al LDHR, Mihai Korne, director al revistei “Lupta”, Ion Vianu, reprezentant al Ligii pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania din Elvetia, Dinu Zamfirescu, membru al Biroului LDHR, membru al Partidului National Liberal.

Ulterior si alte persoane si organizatii s-au alaturat acestei declaratii: Rockenbauer Zoltan si Vagvolgyi Andras, din partea Federatiei Tineretului Democrat (FIDESZ), Partidul Liber Democrat, Asociatia Maghiarilor din Transilvania, prin presedintele Kiss Bela si secretarul Spaller Arpad, intregul colectiv redactional al revistei “2000″, Bojtar Endre, seful sectiei pentru Europa rasariteana a Institutului de Istorie Literara, prof. Bela Kallman, Dan Alexe, Daniel Boc, Theodor Cazaban, Matei Cazacu, Antonia Constantinescu, Sofia Cesianu, Florica Dimitrescu, Neagu Djuvara, Paul Goma, Virgil Ierunca, Eugen Ionescu, Marie-France Ionescu, Monica Lovinescu, Bujor Nedelcovici, Adrian Niculescu, Alexandru Niculescu, Alain Paruit, Alex. Sincu, Sanda Stolojan, Vlad Stolojan, Vladimir Tismaneanu, Ileana Vrancea.

Declaratia a mai fost semnata, ulterior, si de: George Barbul, Doru Braia, Dina Bratianu-Missirliu, Alexandru Missirliu, Ileana Verzea.

La o luna dupa difuzare, intr-o “Marti, 4 iulie 1989, Majestatea Sa regele Mihai a primit la resedinta sa de langa Geneva o delegatie din grupul romanilor care au redactat la Budapesta o declaratie comuna impreuna cu Forumul Democratic Maghiar. Aceasta delegatie compusa din Dna Ariadna Combes, dr. Ion Vianu si Dinu Zamfirescu a inmanat Majestatii sale textul declaratiei de la Budapesta. Majestatea sa a aprobat intrutotul continutul declaratiei care exprima convingerile sale privind relatiile dintre popoarele roman si maghiar”.

REACŢIA EXILULUI ROMANESC LA DECLARAŢIA DE LA BUDAPESTA: Uniunea Mondiala a Romanilor Liberi – Ion Ratiu, Liciniu Faina, Alecsandru Miele, Ion Varlam, Coriolan Brad

DECLARAŢIA CELOR ŞASE

Nu e vorba de declaraţia „celor şase“ mari comunişti împotriva lui Ceauşescu. E vorba de declaraţia semnată, la Budapesta de 6 români şi 12 unguri, cu ocazia re-înhumării rămăşiţelor lui Imre Nagy, la 16 iunie anul acesta.

Această declaraţie vorbeşte de „cele două naţiuni (română şi maghiară) care s-au format în acelaşi spaţiu geografic“ şi de „dreptul la o reprezentare politică autonomă şi la o autonomie culturală a fiecărei naţiuni (care) trebuie garantat“.

Publicăm în acest număr scrisoarea d-lui Liciniu Faina, fost deputat de Târnava Mică şi, într-un real sens, erou al democraţiei româneşti, şi extrase din scrisoarea d-lui Alecsandru Miele, şi el fost deputat, de Satu Mare, cu cinci ani de închisoare fără judecată, în „palmaresul“ său.

Apoi comentariile d-lui Coriolan Brad şi indicaţiile evaluării „declaraţiei“ pe care dl. Ion Varlaam a facut-o într-o broşură ce Domnia Sa doreşte s-o distribuie sub titlu personal.

Publicăm, de asemenea, comentariile ce am făcut la „Vocea Americii“, şi textul exact transmis, aşa cum s-a convenit în prealabil cu d-na Alexandra lonescu la BBC, al dialogului cu dl. Mihai Korne.

Uniunea Mondială a Românilor liberi a adoptat o poziţie ne-echivocă în problema relaţiilor româno-maghiare. „SĂ NE ÎNFRĂŢIM“, a fost apelul ce am lansat ungurilor, cu litere de o şchioapă în numărul nostru din iunie 1986. Să luptăm împreună împotriva comunismului. Pentru democraţie.

Am repetat aceeaşi idee în Declaraţia din 11 aprilie 1986, în care am cerut „solemn, fraţilor unguri, să înceteze calomnia că ungurii sunt supuşi etnocidului“ în Transilvania.

Aşa cum am declarat din nou la BBC şi la „Vocea Americii“, noi avem o reconciliere istorică cu ungurii şi depunem eforturi reale, verificabile, pentru a o realiza, mai ales ajutând pe toţi refugiaţii din România, astăzi în Ungaria, fără absolut nici o distincţie etnică.

Prea mare importanţă nu trebuie să dăm Declaraţiei de la Budapesta.

Fără îndoială, vasta majoritate a poporului român nu poate să adopte o astfel de poziţie şi să-şi nege originea. Şi e absolut sigur că românul ardelean, fără excepţie, o respinge.

Declaraţia, însă, a făcut un mare deserviciu istoriei şi chiar viitorului poporului român.

E prima dată când un grup de români a recunoscut implicit că Transilvania nu e pământ românesc, că ne-am format acolo împreună cu ungurii. E destul să citeşti Erdey Tornete ca să-ţi dai seama că nu vor înceta, de acum încolo, să ne reamintească că această Declaraţie a fost făcută de români patrioţi nesiliţi de nimeni, în deplină libertate, în Lumea Liberă. Mie, personal, mi-a atras atenţia asupra acestui lucru dl. Kszorus, unul din conducătorii militanţi maghiari, la o masă ce ni s-a dat la Washington, în iunie anul acesta. La timpul său UMRL îşi va defini poziţia: pozitiv ca întotdeauna.

Dar astăzi e rândul ungurilor să condamne şovinismul multora dintre ei – de care sunt pline ziarele şi programele de televiziune din lumea întreagă.

Astăzi e rândul ungurilor să recunoască explicit că Transilvania e pământ românesc.

Dar ca să nu rămână nici o umbră de îndoială: ÎNTR-O ROMÂNIE DEMOCRATĂ, UNGURII ŞI CELELALTE MINORITĂŢI VOR AVEA EXACT ACELEAŞI DREPTURI CA ŞI ROMÂNII ÎN MIJLOCUL CĂRORA TRĂIESC.

Ion Raţiu

PROTESTEZ CU TOATA ENERGIA

Domnule Director,

Subsemnatul Liciniu Faina, fost avocat în oraşul Blaj, fost deputat al judeţului Târnava Mică, membru al Comitetului Central P.N.Ţ. din anul 1966, în numele meu personal, al românilor ardeleni şi al Partidului Naţional Ţărănesc pe care îl reprezint în mod legitim, vă rog să publicaţi în ziarul (revista) dvs., următoarele:

Protestez cu toată energia împotriva „Declaraţiei“ de la Budapesta din 16 iunie 1989, publicată în ziarul „Lupta“ din 22 iunie 1989 şi semnată de un grup româno-maghiar, partea românească fiind reprezentată prin: Stelian Bălănescu, Mihnea Berindei, Adriana Combes, Mihai Korne, Ion Vianu şi Dinu Zamfirescu.

Socotesc, împreună cu alţi români ardeleni ajunşi în exil şi care cunoaştem bine istoria relaţiilor româno-maghiare, că „Declaraţia“ de la Budapesta este un act politic deosebit de dăunător românilor din Ardeal şi din statul român.

Transilvania nu este un spaţiu de complementaritate, ci un spaţiu de naştere şi dezvoltare a poporului român, oprimat veacuri de-a rândul de maghiarii ce au ajuns în acest spaţiu ca popor năvălitor şi opresor, de abia în sec. XI-XIII.

Între români şi unguri nu există conflicte, în afara celor create artificial de propaganda maghiară cu scopul de a modifica statutul social al Transilvaniei şi de a-şi asigura promovarea intereselor proprii.

Problema grupurilor etnice, de pe teritoriul Transilvaniei şi al întregii Ţări, este de resortul relaţiilor interne, rezolvarea lor nereclamând altceva decât aplicarea corectă şi nediscriminatorie a Declaraţiei Drepturilor Omului şi a Actului de la Helsinki.

Represiunea ceauşistă o suferă în mod egal toate naţionalităţile din România şi în primul rând naţiunea română. Liberarea Ţării de sub regimul comunist va aduce deplina libertate politică şi culturală a tuturor locuitorilor de pe teritoriul României, fără nici o discriminare, aşa cum a fost în perioada interbelică. Poporul român a fost întotdeauna tolerant şi iubitor de dreptate.

Autonomia politică şi culturală a fiecărei naţiuni în parte, nu poate duce decât la o vastă anarhie politică şi administrativă în spaţiul transilvan, cu prejudicii grave pentru naţiunea română. Ea ar avea ca prime consecinţe o periculoasă animozitate între români şi unguri.

Declaraţia de la Budapesta întăreşte puterea tiranică a lui Ceauşescu, românii fiind obligaţi să vadă în el un apărător al intereselor naţionale împotriva pericolului maghiar.

Cu stimă,

Liciniu Faina

AM FOST CONSTERNAT

Am fost consternat de imprudenţa unor confraţi de exil în formularea Declaraţiei de au semnat, împreună cu mai mulţi unguri,la 16 iunie, la Budapesta. Au folosit cuvinte necorespunzătoare. De exemplu, „ne-am format“, în loc de „am trăit în acelaşi spaţiu geografic“. Pe urmă, se vorbeşte despre o autonomie politică şi culturală a minorităţii maghiare în Transilvania, de parcă n-ar fi avut depline drepturi în România Mare? Declaraţia aceasta vorbeşte de un neadevăr, ştiut de toată lumea, când cer „redeschiderea Universităţii maghiare din Cluj“. Din acest text cei neiniţiaţi, sau de rea-credinţă, pot deduce că, între cele două războaie, ea a existat, în realitate o astfel de universitate n-a existat niciodată şi nici Partidul Naţional Maghiar n-a cerut aceasta, având deschise, nelimitat, toate universităţile din ţară.

Din semnarea acestei declaraţii de la Budapesta, s-ar putea deduce că noi, românii, suntem de acord cu aceste doleanţe maghiare. Noroc că aceşti 6 semnatari nu reprezintă poporul român, sub nici o formă, decât pe ei înşişi. Eu cred că ei, în marele entuziasm de la 16 iunie de la Budapesta, au semnat fără să-şi dea seama…

La 4 iulie a.c., o parte din aceşti confraţi au prezentat-o M.S. Regelui ca o mare realizare, iar Regele, la fel a aprobat-o şi i-a felicitat. Sigur că nici el, Regele, n-a sesizat termenii necorespunzători ai acestei declaraţii. Dar, El a dat, totuşi, dovadă de înţelepciune şi simţ politic, declarând că ungurii s-au bucurat totdeauna de drepturi egale în România, conform Constituţiei din 1923.

Alecsandru Miele (R.F.G.)

GRAVITATEA UNUI GEST POLITIC IRESPONSABIL

Un grup de exilaţi români au semnat la 16 iunie 1989, la Budapesta, textul unei declaraţii „româno-maghiare“, care a scandalizat în egală măsură pe compatrioţii noştri din Transilvania şi din diasporă, pentru că reia tezele revizioniste ale actualului regim de la Budapesta formulate în 1987 de autorii oficialului tratat de istorie a Transilvaniei.

Din ideile confuze şi termenii ambigui ai „declaraţiei“ reiese că autorii ei se pronunţă pentru dislocarea teritorială a Statului român, în favoarea unor considerabile transferuri de suveranitate, şi pentru subordonarea independenţei naţiunilor faţă de interese străine.

În ciuda inconsistenţei ei, „declaraţia“ este un fapt grav deoarece ar putea deveni un precedent în mâna minorităţilor alogene din Basarabia şi Bucovina.

Ion Varlam (Franţa)

N.R. Acesta este preambulul unei analize aprofundate a problemei pe care dl. Ion Varlam a făcut-o sub formă de broşură.

PROTEST LA „DECLARAŢIA DE LA BUDAPESTA”

Dialogul „între cele două naţiuni care s-au format în acelaşi spaţiu geografic“ afirma Declaraţia semnatarilor de la Budapesta. Aceasta ar însemna că şi românii sunt un popor migrator, pripăşit pe meleagurile carpatine, la fel ca ungurii ce au năvălit din Asia Centrală şi s-au aşezat în câmpia Panonică. Prin girul semnăturii lor au confirmat teoria maghiară de dezvoltare a celor două naţiuni, respectiv română şi maghiară, în acelaşi timp formarea poporului român cu mult înainte de venirea lor şi pe un spaţiu mult mai mare decât este azi România, incluzând bineînţeles şi Transilvania.

Autonomia politică a Transilvaniei, înseamnă a fărâmiţa şi mai mult ţara şi poporul român şi eliminarea lui din istorie va fi mai sigură şi mai rapidă.

Azi Transilvania ne aparţine ca teritoriu legitim, pentru că este vatra de naştere şi suferinţă a poporului român din Transilvania. Acest drept legitim a fost recunoscut şi confirmat prin pacea semnată la Trianon. Amputarea Transilvaniei nu va schimba cu nimic structura politico-socială a României actuale, care în momentul de faţă este simţită mai mult de naţia română decât de naţionalităţile conlocuitoare.

Nu Transilvania este cauza nenorocirilor din România. Cauza este regimul politic şi conducătorii lui, care guvernează în ţara noastră. Fatalitatea istorică a năpăstuit ţara noastră cu cel mai despotic, totalitar regim politic pe care l-a cunoscut vreodată istoria, împotriva acestuia trebuie luată poziţie, căci prin nimicirea lui se va obţine nu numai salvarea poporului român din ghiarele satanei, ci şi a tuturor naţionalităţilor ce locuiesc în graniţele României.

Transilvania trebuie apărată şi nu scoasă la mezat.

Dr. med. Coriolan Brad (R.F.G.)

„Românul liber” (Londra), V, nr. 9, septembrie 1989

Surse: CivicMedia si AlterMedia

Print Friendly, PDF & Email

21 comments

 1. Ioan Marinoiu, ortodox, veterean de razboi

  06/07/2011 at 15:11
  D-lor, Romania a fost tarata in razboi, prinsa intre doua idiologi, hitlerismul si comunismul. In razboi, pe front, au murit in lupta circa 50-60 de milioane de soldati din ambele parti. In tipm de razboi Hitler a ucis in lagare, (camere de gazare) circa 6 milioane de persoane, (Evrei, tigani, germani), Stalin in timp de pace, in Ucraina, a ucis 36 de milioane de tarani, sate intregi au fost sterse de pe fata pamantului. Romania prinsa intre aceste doua ideologii a luptat si pentru uni si pentru ceilalti. Alaturi de germani a lupta sa ne luam inapoi Basarabia si Bucovina. Alaturi de Rusi am luptat sa ne luam Ardealul de Nord. Regele Mihai nu a tradat, Maresalul Ion Antonescu nu a fost criminal, amandoi sunt eroi. Dupa razboi multi destepti se arata, intrepreteaza si judeca dupa gura satului. Am fost soldat, nu permit nimanui sa intineze prestigiul Regelui Mihai. Nu permit nimanui sa intinexe memoria Maresalul Ion Antonescu. Lasitate sau tradare ?. Exemplu. Finlanda a luptat impotriva armatei rosii ca si romanii. Finlanda ca si Romania a pierdut razbouiul. In amandoua tari Finlanda si Romania, Stalin a instalat partide pro-sovietice. Stalin a cerut guvernului finlandez sa-l predea pe criminalul de razboi Maresalul Mannerheim. Guvernul Finlandez, catolic, a raspuns lui Stalin, noi nu avem decat eroi, pe eroi noi nu-i predam. Aceias cerere a lui Stalin pentru romani, sa-l predm pe criminalul de razboi pe Maresalul Ion Antonescu, guvernul roman, ortodox, ca si rusii, la-u predat pe Maresalul Ion Antonescu. Rusine pentu neam, o pata neagra pe demntate si pe onoarea natiuni romane. Domnilor, preti-ndem ca suntem popor de neam latin. Mergeti d-lor istorici, politicieni, ierahii ai BOR la Roma, daramati Columna lui Traian, vrem sa fin slavoni ca de, suntem ortodoxi ca si rusii. Rusine domnilor, istorici rusine

 2. Tata

  Un lucru este de netagaduit . O Romanie monarhica nu se poate compara cu tara noastra de azi condusa de la Moscova, promovandu-se nonvalorile. Regalitatea nu lucreaza decat cu valorile. Restul nu conteaza.

 3. Anonim

  @Tata:

  S-a vazut pe timpul lui Carol al 2-lea cu ce fel de valori a lucrat regalitatea. Nici la 23 august sau in decembrie 1947 nu a fost diferit.

  Nu forma de guvernamint conteaza ci calitatea sistemului politic.

  • gogutzu

   Taticule, esti varza la istorie. In primul rind ca Regalitatea nu poate fi judecata doar prin prisma lui Carol II. Daca stau sa ma gindesc, partidele politice romanesti au bagat capul in nisip ca strutul atunci cind Carol II le-a cerut sa aiba o atitudine mai ferma, legata de contextul international. N-au vrut. Apoi a trebuit sa faca el treaba care trebuia facuta de ei. Economia a inflorit, cultura a luat avint. Bine, puteti zice ca extern n-a facut nimic. Ca a fost catastrofa. Dar oare, aliatii nostrii traditonali, Anglia si Franta n-au ridicat un deget sa ne apere atunci cind la 23 august 1939 rusii si nemtii ne rupeau in bucati. Pe ce se putea baza Carol II? Pe Chamberlain, care a sacrificat Cehoslovacia, doar pentru a salva aparenta? Si nu taranistii au facut presiuni pentru readucerea lui pe tron?

   • Anonim

    Gogutzule, da dumneata exemple de alte prisme mai de soi, din aceeasi serie.

    Dincolo de lustrul dat de varii cirpe, ma tem ca se ascund fisuri adinci.

 4. stoicarodica2010

  Prezenta Declaratie foloseste termeni improprii realitatii istorice.Ungurii au sosit pe teritoriul tarii noastre in secolul XI-XII si nicidecum nu s-au format pe acest teritoriu.MS Regele Mihai conform Constitutiei din 1923 a acordat de buna credinta drepturi egale minoritarilor si nicidecum autonomie.

   • dans

    ungaria n-a existat ca stat nici 150 de ani, de unde ti-a iesit o mie?… daca puneai cu cifre banuiam ca ai gresit cu un zero… dara asa n-ai nici o scuza. De Mohaci ai auzit?

   • Anonim

    @clujean:

    Spune ca romanii au fost si sint mult prea toleranti cu cei care au fost si sint prin excelenta aroganti, din pacate pentru toti.

 5. Gerula

  ha ha ha ha ha ha ha

  amandoi, si miaita dar si carol si-au facut de ras familia, neamurile, dar mai rau e ca si-au facut de ras Tara, fiindca vorbim pe documente si pe memorii din surse adverse. Pentru astia patriotismul era ceva facultativ de care isi aduceau aminte cand le mergea rau, ca atunci de ceva trebuie sa te agati ca un adevarat suveran ce esti, sau cand se plictiseau. Ori cand aveau nevoie sa fie aclamati! Evident, nu le-a spus nimeni ca un Rege trebuie sa moara, la o adica, pentru Tara. Si ca atare nu stiau!

  Biet veteran, l-au mintit si l-au otravit cum au facut-o cu atatia altii, cum a facut si ilici cel “sarac si cinstit”, niste nenorociti! Aceiasi nenorociti, in cultura ca si in politica, la fel si in istorie. Si fiindca nu era de ajuns, au scornit istoricii, unii, o chestie ticaloasa, anume ca cei care nu-i pupam undeva pe altii mai iluminati, sigur suntem “cu rusii”, fiindca noi nu avem dreptul la demnitate! Acesti nacialnici sclerotici nu pot trai fara sa pupe funduri straine, e de neconceput! Dupa mintea acestor mistificatori noi nu avem dreptul sa punem cap la cap traditia populara si documentele istorice, ca sa spunem raspicat: AICI NU A AVUT LOC NICIO ROMANIZARE, FIINDCA N-AVEA CUM! NOI SUNTEM URMASII EROILOR CARE AU LUPTAT IN ZECI DE RAZBOAIE SI CARE L-AU SILIT PE AURELIAN SA-SI RETRAGA COLONII, ARMATA SI ADMINISTRATIA!
  Tacere, fiindca ii suparam pe marii nostri istorici! Acesti idioti ar merita sa umble numai cu trasura lui Iorga la congresele la care pleaca intinsi, iar de-acolo sa vorbeasca in tara de la telefoane cu manivela. Va dati seama cati prosti avem pe cap, incepand cu prostul cel mai citit si speculativ, din tara, care voia sa schimbe imnul fiindca nu are o muzica linistitoare buddha bar?? ha ha ha ha ha ha

 6. Pingback: Cunoasterea Adevărului istoric – Regele Mihai, tradarea din 23 august 1944, Ion Antonescu, Al Doilea Război Mondial, distrugerea României de catre straini (nom) | CE-I CU NOI? – un blog educativ despre comportamentul uman

 7. Pingback: Regele tortionar Mihai est vinovat pentru aceasta mare drama nationala: AUTONOMIE MAGHIARA

 8. Pingback: Regele Mihai, Tismaneanu, Goma, printre semnatari Declaratiei de la Budapesta pentru Autonomia Transilvaniei. DOCUMENT al Tradarii

 9. Pingback: Harta cu Romania fără Transilvania în The Independent. Revoluţia din decembrie 1989 şi fuga lui Ceauşescu prezise cu doua luni înainte. FOTO via Ion Raţiu - Ziaristi OnlineZiaristi Online

 10. Pingback: Harta cu Romania fără Transilvania în The Independent. Revoluţia din decembrie 1989 şi fuga lui Ceauşescu prezise cu doua luni înainte. FOTO via Ion Raţiu - Ziaristi OnlineZiaristi Online

 11. Pingback: MÂNA MOSCOVEI. Generalul (r) Aurel Rogojan demonstrează indubitabil implicarea Rusiei în evenimentele din 1989, din România şi Europa de Est. Generalii Iulian Vlad şi Ştefan Guşă au stricat planurile KGB şi GRU - Ziaristi OnlineZiaristi Online

 12. Pingback: MÂNA MOSCOVEI. Generalul (r) Aurel Rogojan demonstrează indubitabil implicarea Rusiei în evenimentele din 1989, din România şi Europa de Est. Generalii Iulian Vlad şi Ştefan Guşă au stricat planurile KGB şi GRU

 13. Pingback: Mâna Moscovei. Documentele Crimei din Decembrie 1989 – Basarabia Literara

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.