Petre Mihai Bacanu. A fost sau nu a fost? Nu, nu (doar) informator, ci agent sovietic. DOCUMENTE iesite pe Fereastra Serviciilor Secrete - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Petre Mihai Bacanu. A fost sau nu a fost? Nu, nu (doar) informator, ci agent sovietic. DOCUMENTE iesite pe Fereastra Serviciilor Secrete

“Agenti din toate tarile, uniti-va!”

“Petre Mihai Băcanu (n. 11 decembrie 1944, satul Homorâciu, comuna Izvoarele, județul Prahova) este un jurnalist, editorialist și dizident român.” Asa incepe biografia romantata facuta de Wikipedia fostului director al “Romaniei libere”, fara se se uite mentiunea ca, in 1990, a fondat atat Asociatia Ziaristilor Romani cat si Alianta Civica.

Documente intrate in posesia portalului Ziaristi Online dovedesc insa ca “disidenta” lui Petre Mihai Bacanu s-a lasat mai mult cu o mare delatiune in arhivele Securitatii – in care ziaristul, cu un scris linistit, isi toarna nu mai putin de 28 de colegi – si a constat, de fapt, intr-o colaborare de toata frumusetea cu agentul KGB Victor Volodin (oficial corespondent al agentiei Novosti la Bucuresti).

Poate asa se explica mai bine si traseul rasunator de dupa 1989 al “disidentului” de la rubrica “Fapt Divers” a cotidianului Consiliului National al Frontului Democratiei si Unitatii Socialiste, recte “Romania libera”. De la fondarea primei asociatii de presa si implicarea in miscarea sindicala la constituirea Aliantei Civice – cu Ana Blandiana instalata la conducerea AC si Nicolae Manolescu in capul la defunctul PAC -, si pana la plasarea a doi subalterni in functia de sefi ai principalelor servicii speciale ale Romaniei, unul ca director al SIE si altul la SRI, relatia “presa libera” – “societatea civila” – servicii secrete – Putere parca prinde alta nuanta, mai maronie, in lumina documentelor de mai jos.

Va lasam sa le cititi fara alte comentarii adaugand doar informatia ca mai multe detalii despre “Lista lui Bacanu” puteti gasi in cartea proaspat aparuta la Editura Compania, Fereastra Serviciilor Secrete.

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.