Grofii României. Laszló Borbély – grof, ministru şi diriginte de șantiere - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Grofii României. Laszló Borbély – grof, ministru şi diriginte de șantiere

Grofii României

de Szücs Tivadar

Este interesant de observat ca, in sfarsit, s-a spart buboiul Omertei pentru grofii santajisti ai tuturor regimurilor. Dintr-o data, toti ciripitorii din fosta presa romana, manati pana acum de grija oportunistă de a nu deranja „baronii” aliați, au prins, in sfarsit, glas. Acum, ca s-a depasit momentul extraordinar cu “regionalizarea” si Legea Statututului Minoritatilor, e bine de remarcat si ca, dupa unele indemnuri, s-a dat pana la urma “verde” si pentru extremistii UDMR. Si pentru ca verde e si culoarea UDMR si a ministerului Mediului, s-a inceput cu Laszlo Borbely. Urmeaza, la rand, speram, Markó Bela – îmbogățitul de pe urma poeziilor nescrise, metisul Frunda Gyuri fost  Ghiță si, ultimul dar nu chiar cel din urma, Attila Verestoy, verosul si cremosul uns cu alifiile tuturor regimurilor. Si sa nu uitam cercurile lor de interese, extinse. Unele străine şi de-a dreptul neorevizioniste. Iar aici intră în vizorul SRI toti grofii UDMR. Azi, dupa prima supuratie din presa, mai adaugam si noi cateva amintiri din activitatea lui Laszló Borbély de ministru-etern al tuturor guvernarilor.

Laszló Borbély – grof, ministru şi diriginte de șantiere

Laszlo Borbely fost etern ministru delegat pentru Lucrări Publice şi Amenajarea Teritoriului care, indiferent de cei care ajungeau pe la conducerea ministerului coordona sectoare care manipulau imense fonduri bugetare sau bani europeni cu nemiluita, s-a “ajuns”. Sau mai precis, l-a ajuns bratul lung al Legii.

László Borbély  este unul dintre cel mai interesante personaje din galeria grofilor UDMR. A fost, printre altele, ministru delegat pentru Lucrări Publice şi Amenajarea Teritoriului, departament aparte din cadrul Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului. La acest mare minister s-au tot schimbat miniştri plini. Numai Borbely a rămas, deoarece, conform proverbului românesc (dar și maghiar) „apa trece pietrele rămân”. La ficat sau la rinichii noştri, depinde de organism. Pana cand a ajuns si el ministru plin: al Mediului si Padurilor. Alt loc unde intorci banii cu lopata.

După cum se poate constata, de ani buni Borbely s-a abonat permanent la cate un fotoliu ministerial de unde se dirijează fonduri bugetare imense. Şi nu se încurcă în distribuirea lor, mai ales dacă e vorba de Ţinutul Secuiesc, uitând, oare (!?), că este ministru în Guvernul României şi eschivându-se de la a da bani, în acelaşi cuantum şi  altor zone. Româneşti. Chiar dacă sunt sinistrate. Surse guvernamentale, ce au dorit să-şi păstreze anonimatul, ne-au dezvăluit că în perioada cat a activat ca ministru delegat, judeţul Covasna a primit intr-un an fara inundatii, cele mai mari fonduri bugetare alocate în acest sens, circa 4,6 milioane RON, pe an!

Acum, firma SC Lescaci Com SRL din Negreşti Oaş, pe care ministrul Laszlo Borbely a favorizat-o pentru a obţine contracte cu Administraţia Naţională “Apele Române”, a câştigat în ultimii 4 ani şase contracte cu statul, în valoare totală de (doar) 22,4 milioane de euro. Cele mai bănoase contracte au fost atribuite, prin licitaţie, în mandatul de ministru al Mediului pe care Laszlo Borbely îl deţine din decembrie 2009. Cinci din cele şase contracte au fost oferite de Administraţia Naţională “Apele Române”, instituţie aflată în coordonarea Ministerului Mediului.

Drumurile județene preferate celor naționale

Ar mai fi de văzut din activitatea sa anterioara și drumurile din Harghita, Covasna şi parţial din Mureş plătite bugetar fără discernământ din partea ministrului Borbely anumitor firme „de casă”. Pe anumite criterii speciale.  Altfel cum s-ar explica banii daţi generos pentru drumul judeţean 151D Ungheni – Acăţari din judeţul Mureş, cale rutieră ce străbate o zonă locuită compact de etnicii noştri maghiari (dar care este preconizată să fie arondată unei viitoare microregiunii maghiare a  Văii Nirajului). Motivul invocat a fost că șoseaua este destinată eliminării traficului greu prin Tg.Mureş. În acest timp, principalul drum de legătură, drum naţional dintre Tg.Mureş şi Târnăveni, prin comuna Cerghid, continuă să fie impracticabil. Nota bene – fondurile alocate pentru DJ 151D sunt în valoare totală de 4,9 mil. RON, autoarea lucrărilor fiind firma DRUMSERV, preferata ministrului în zonă, firmă abonată permanent la contracte cu departamentul lui Borbely prin intermediul firmei mixte austro-ungare Swietelski. Aceasta din urmă, având-o ca director general pe Kovacs Agnes, a „câştigat” la rândul ei la licitaţie  un contract pentru reabilitarea stadionului Lia Manoliu din Bucureşti. Interesant că supervizor guvernamental al lucrării, însărcinat personal de primul ministru (!), este, cine altul, decât tot Borbely! Reabilitat, reabilitat, dar în ultima clipă s-a aflat că Stadionul Lia Manoliu va fi demolat (!) pentru ca în locul lui să fie contruite două stadioane de nivel european. Nu ne putem dori decât ca tot Laszlo Borbely să fi numit supervizor guvernamental… la puscarie!

Stație de asfaltare în „regatul berzelor”

Până atunci însă, dl Borbely are grijă să-și netezească drumurile… din teritoriu. De aceea, nu e de mirare că firma DRUMSERV (firma-fiică a lui Swietelski, firma preferată a ministrului Borbely) a obținut aprobările necesare să facă o staţie de asfalturi în comuna Dumbrăvioara, situată pe drumul dintre Tîrgu-Mureș și Reghin, într-o zonă ecologică ocrotită prin lege, inclusiv printr-un program U.E. Surprinzător, în acest caz de torpilare flagrantă a unei zone unice în România, supranumită „regatul berzelor”, nu se mai aude vocea acelor ONG-uri mureșene care protestează sistematic împotriva tăierii câtorva zeci de arbori pentru a permite contruirea unei șosele de centură absolut necesară pentru descongestionarea traficului din municipiul Tîrgu-Mureş care e pe cale să devină infernal. Tac, căci, dacă interesele unora o cer, tăcerea e de aur. La fel au tăcut mâlc ONG-urile pseudo-ecologiste şi la defrişarea sălbatică a fostei Staţiuni de Cercetări Pomicole de la Corunca, când s-au tăiat pomi roditori pentru a se ridica o clădire de o urâțenie exemplară (construită tot de prietenii domnului Borbely), şi total neintegrată în peisaj. Cu excepţia culorii. Verde. Este vorba de sediul universității maghiare SAPIENTIA, un bunker monolingv pur aflat la marginea civilizaţiei universitare, de dimensiuni megalomane care izbește ochiul înainte de intrarea dinspre Sighișoara în municipiul Tîrgu – Mureș si care primeste anual fonduri de milioane de euro si de la Budapesta si din banii romanilor, de la Bucuresti..

De neînţeles este şi tăcerea instituțiilor abilitate referitoare la incompatibilitatea flagrantă a lui Laszlo Borbely, care deşi era (şi este), membru al guvernului, a făcut parte din Consiliul de Administraţie al S.C. MATRICON S.A. din Tg.Mureş. Până când Matricon a fost preluată de către compania spaniolă CIE Berriz care a achiziţionat 95% din acţiunile firmei mureşene cu suma de 13,4 milioane RON (aproximativ 3,8 milioane euro). Parafrazând, se poate spune că „aici sunt comisioanele dumneavoastră”, adică ale noastre, a tuturor cetățenilor României, prin care este susținută lupta contra… articolului 1 din Constituţie.

Hidrologie pe criterii etnice

Aidoma magistrului său politic și vicepremier al guvernului român, ministrul “mediului” se deplasează frecvent la Budapesta, în virtutea bunelor relaţii bilaterale ungaro-maghiare (nu româno-ungare), substituindu-se colegilor săi din Guvernul României şi direcţionând legăturile transfrontaliere pe anumite coordonate specifice grupurilor de interese. Ştie, oare, Ministerul  de Interne despre întâlnirile de/legatului Borbely cu dna Monika Lamperth, ministru al Guvernului Ungariei? A prezentat vreun raport de deplasare în străinătate, cu rezultatele „misiunilor”? Răspunsul este: nem!

De fapt, rapoartele ministrului Borbely n-ar putea consemna decât includerea sistematică a anumitor prevederi subsumate dezvoltării regionale transfrontaliere, în care primează caracterul etnic. Ar putea mira (de fapt nu ne mai miră nimic) eforturile ministrului delegat privind implicarea „românească” în dezvoltarea Bazinului Hidrografic Tisa, când România se confruntă de fapt cu inundaţiile majore provocate de Dunăre, Siret, Prut, pe de o parte, sau Mureş, Târnave, Someș şi alte râuri transilvane. De altfel, nici unul dintre acestea nu are nici o legătură cu programul intitulat „Dezvoltare teritorială durabilă în Bazinul hidrografic Tisa”, program inclus în documentele oficiale ale reuniunilor bilaterale guvernamentale româno-ungare (fără cunoştinţa ministrului de atunci, Anca Boagiu!) cu sprijinul fostului secretar de stat de la Secretariatul general al guvernului – Cseke Attila care l-a introdus în memorandumul şedinţei in cauza sub forma unor tabele disparate…

Fonduri bugetare dirijate prioritar

Ca un veritabil specialist în toate și în nimic, ministrul-economist Borbely participa frecvent la reuniunile arhitecţilor ungari care îl inspiră în întocmirea de proiecte pentru accesarea fondurilor europene. De ce să ne mirăm ulterior că proiectele aprobate nu au de-a face cu întregul patrimoniu cultural-istoric al zonei, ci doar cu cel ce evidenţiază prioritățile maghiare în Transilvania? Sau că, după ce a vizionat la sediul Fundaţiei Bernady György din Tg.Mureş două filme realizate de Asociaţia ungară a arhitecţilor, ministrul delegat Borbely a afirmat că “reabilitarea şi conservarea monumentelor istorice din Transilvania care demonstrează superioritatea şi primatul maghiar în zonă este o prioritate pentru maghiarime, fiind necesar să realizăm şi noi filme documentare în Secuime. Dacă va fi nevoie, voi asigura şi sumele necesare”. Şi le-a asigurat și le va asigura, aceste „obiective” fiind mai importante decât reclădirea localităţilor distruse de inundaţii.

Este tot mai evident că prin tot ce face, Laszlo Borbely contribuie, logistic şi material, la propăşirea autonomiei, continuând să dirijeze cu prioritate fonduri bugetare spre Ţinutul Secuiesc, „țara-mamă din interior” văzută ca un fel de „apendice” al Ungariei, „țara-mamă din exterior”. Însă, din nefericire, un apendice se poate inflama şi să necesite tratament/intervenţie chirurgicală. Pentru că Uniunea Europeană nu mai agrează sub nici o formă autonomiile pe criteriu etnic, iar promovarea din partea Ungariei a unei astfel de idei este caducă, mai ales după intrarea României în Uniunea Europeană. După cum se știe, U.E. luptă să elimine şi actualele regiuni autonome, pe criterii etnice, de pe teritoriul propriu, regiuni ce datează anterior ideii lui Robert Schumann. Cu toate acestea, „autonomiștii” autohtoni continuă să fluture demagogic ca argumente modelele Tirolului de Sud, Cataloniei, Corsicei, insulei Aaland etc., teritorii cu alte realităţi istorico-geografice.

A se agita înainte de întrebuințare

Interesantă este tehnica populist-demagogică a grofilor. Prima oară îți umpli buzunarele, că doar ești la guvernare, iar dacă nu ești, cei aflați la putere au oricum nevoie de voturile tale. Te împotivești oricărei legislații care ți-ar putea controla veniturile și privilegiile, sabotezi orice încercare de înființare a altor partide maghiare, ca să deții doar tu monopolul politic, te împotrivești votului uninominal convins că maghiarii sunt o turmă care trebuie să voteze etnic până la sfârșitul veacurilor. Apoi aplici formula demagogico-farmaceutică: „A se agita înaite de întrebuințare!” Le promiți maghiarilor câte în lună și în stele zgândărindu-le sensibilitățile și orgoliul național. Rupi crusta de pe răni vechi, care altfel s-ar vindeca și le reinfectezi periodic. Tot periodic lansezi formule de genul: „națiunile trebuie să învingă statul național” pentru că, vezi bine, este odios ca minoritățile să fie silite să vorbească limba oficială a statul național (care e „o inventie foarte șireată”), uitând că doar cu câteva luni înainte ai declarat că „românii care trăiesc în Ținutul Secuiesc trebuie să vorbească limba maghiară, că doar mănâncă pâine ungurească!”

Important este să tragi preșul de sub picioarele altor formații politice ale maghiarilor pe tema autonomiei, încercând să le compromiți, așa cum s-a întâmplat la 7 decembrie 2006 la Sfântu Gheorghe când Bela Marko a a preluat prerogativele deţinute până atunci de exaltatul József Csapo cu prilejul unei întâlniri a primarilor maghiari, punând bazele asociaţiei Pro Ţinutul Secuiesc. În care, culmea obrăzniciei, a chemat şi primari români în numele unor… interese economice comune!

Interesant este faptul că demagogia grofilor U.D.M.R. a fost depistată și de unii ziariști din presa de limbă maghiară, și încă din aceeași perspectivă. Cea a veșnicelor promisiuni privind o autonomie etnică benefică maghiarimii dar care, în realitate, este destinată să mascheze oportunismul și arivismul grofilor și acoliților acestora și să le dea siguranța că nimeni nu-i va putea controla și trage la răspundere. Doar e autonomie! Astfel, în unul din numerele din iulie 2006, periodicul Europai Idő din Sfântu – Gheorghe acuza: „…demnitarii noştri maghiari plătiţi, se ascund (de electorat) păzindu-şi scaunele şi miliardele.” Cât despre Béla Markó, acesta „își face treburile sub fereastra unor oameni cu intenţii curate, acuzându-i de compromiterea ideii de autonomie, iar apoi.. le bate gemând la uşă şi cere hârtie igienică!”

De la Shakespeare citire, „ceva e putred în Danemarca”. Ziariștii maghiari au descoperit de ce pute tocmai la noi…

Szücs Tivadar

PS: Stimate dle redactor-șef

Nu strică să vă trimit și transcrierea de mai jos. E bine să o aveți în rezervă. Sursa e foarte serioasă, dar parcă nu mi-a venit să folosesc public așa ceva.

„Atât de bine le merg treburile politicienilor maghiari sau unguri (a se citi din Ungaria Sz T), deopotrivă, în România încât au timp şi de aventuri galante extraconjugale.

Dacă Clujul este reprezentat cu brio de Peter Eckstein-Kovacs Peter, care a avut o aventură cu Monica Macovei în vremurile ei de glorie, Mureşul s-a fălit mereu cu avocatul-senator Gyuri Frunda. Acum, se pare, vine tare din urmă şi Borbely Laszlo, pentru intimi (intime) Laci. După ce domnişoara Varga Andrea, istoric „de renume”, l-a trecut pe planul doi pe Laci pentru mai activul Janos Terenyi, ambasadorul Ungariei la Bucureşti, Borbely s-a consolat cu Kollo Melinda (tel – 0727733870, 0724045723) şi care se învârte, cu sprijinul ministrului delegat pe la Cluj, la Camera de comerţ mixtă româno-ungară.

Umblă vorba prin Cluj că fata are nevoie de bani şi n-o interesează viitorul politic al lui Borbely, de aceea guriţa nu-i mai tace, vorbind despre Laci şi implicarea lui în afaceri cu bani mulţi, cu prietenii din UDMR, despre bani pe care îi ţine în Ungaria, în conturi sau deja investiţi în imobile.

Lui Borbely i s-ar putea trage nu de la cei care ar trebui să verifice declaraţia de avere a ministrului, ci de la “lupii tineri” din uniune, care vor încet, încet să-i elimine pe seniori, considerând că aceştia şi-au făcut deja plinul.

M-am cam pornit, scuze pentru acest mesaj, dar datorită poziţiei mele, relativ apropiate ei, e mai bine aşa, oricum mai putem vorbi…”

Print Friendly, PDF & Email

4 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.