Cacealmaua ruseasca la Chisinau. Filat danseaza cazacioc cu ursul Voronin - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Cacealmaua ruseasca la Chisinau. Filat danseaza cazacioc cu ursul Voronin

Premierul Republicii Moldova, Vladimir Vasilievici Filat, expus de mult timp de analistii veritabili de la Bucuresti si Chisinau ca fiind omul Moscovei, se arunca intr-o noua cacealma de poker politic la Chisinau, lansand mesaje de apropiere fata de Partidul Comunistilor prin indepartarea de AIE, alianta contra naturii din care mai fac parte partiduletele din spatele lui Mihai Ghimpu, fostul presedinte interimar, si Marian Lupu, actualul presedinte interimiar. Asul din maneca lui Filat este chiar tizul sau, Voronin.  Jocul consta in obtinerea sprijinului PCRM pentru ca Filat sa ocupe functia suprema in statul artificial de peste Prut, cu Igor Dodon in scaunul sau, destul de moale, de premier, si Vladimir Voronin ca “speaker” al Parlamentului. Se pare ca acesta este raspunsul Rusiei la intransigenta SUA privind instalarea scutului anti-racheta in Romania. Ceea ce foloseste de minune succesoarei URSS pentru a-si permanentiza prezenta militara in Crimeea, stravechea peninsula ruseasca aflata momentan in componenta Ucrainei (oare rusii au dat ideea scutului americanilor?). (Z.O.)

Moldova cu Voronin si cu comunisti?

de Roman Mihaes

Mult asteptatul raport in fata natiunii a Premierului Filat, a avut note de populism si a produs diverse reactii. Celor care au redactat documentul, Premierul ar trebui sa le scada din salariu sau onorariu, textul nu corespunde intru totul rigorilor unui mesaj al unui Prim-ministru, si coboara nivelul la adresarea unui lider de partid suparat pe toata lumea.

Sustinatorii radicali din PLDM si PCRM, se asteptau ca Filat sa darime AIE, si sa anunte o noua guvernare de salvare nationala, intre PLDM si PCRM.
Insa Filat intre timp a devenit un jucator politic mai abil, nu a taiat toate puntile spre PL si PD, si a venit cu un discurs mai echilibrat.
Este evident ca dupa vizita lui Herman van Rompuy, care a insistat pe pastrarea AIE si a oferit si o finantare generoasa din partea UE, Premierul Filat nu putea sa distruga AIE, ar fi fost declarat de catre occidentali un vindut, si un politician neserios.
Constatam si lipsa totala a autocriticii in mesajul lui Filat, ceea ce denota ca interesul lui este doar de a ataca pe ceilalti, in special PD si PL, pe fundalul unei tolerante  afisate fata de PCRM.
Premierul a criticat unele componente a Guvernului, nu a dat nume, insa a declarat ca AIE are nevoie de o resetare, si a venit si cu unele propuneri in acest sens.

De fapt principalele mesaje ale lui Filat sunt trei:

1. Marian Lupu nu mai este sustinut de PLDM la functia de Presedinte al tarii, si trebuie identificat alt candidat impreuna cu comunistii. In speta, se poate constata cu regret, ca Filat a preluat  propunerea comunistilor privind alegerea presedintelui tarii fara a aborda acest subiect cu colegii de Alianta.

2.Premierul  doreste a o resetare a AIE, cu remanierea guvernului.

3. Premierul  a initiat oficial colaborarea cu PCRM, declarind ca nu comunismul e principala problema a tarii, ci mafiotizarea.

Privind propunerea de remaniere a guvernului, Premierul are dreptate, orice organism de guvernare se uzeaza, si este necesar si firesc sa fie facute evaluarile activitatii institutiilor guvernamentale si altele din cadrul organelor publice centrale.
Trebuie sa gasim solutia, haideti sa analizam, cum sa  redam institutiile statului oamenilor?

Insa procesul respectiv, cit si rezultatele, trebuie sa se producă public,  cu participarea presei si a societatii civile, conform procedurilor prevazute de legislatie, in Guvern si Parlament, dar si  in cadrul AIE si al partidelor membre ale coalitiei de guvernare.
Ministrii trebuie sa fie evaluati , inclusiv prin organizarea unor audieri parlamentare, iar cei care nu corespund functiei sau sunt implicati in actiuni de coruptie trebuie demisi fara nici un fel de exceptii.
Iar ca proba a sinceritatii ar trebui de evaluat si Prim-ministrul, in special, rezultatele lui in consolidarea si organizarea activitatii echipei guvernamentale.

Premierul Filat este principalul beneficiar al puterii de circa doi ani,  si el trebuie sa-si asume efectele guvernarii, iar acestea nefiind tocmai bune, el se teme probabil de degradarea  imaginii sale si cauta tapi ispasitori .

Premierul ar trebui sa inteleaga ca blocajul adevarat din Guvern este lipsa comunicarii, discutarii si coordonarii actiunilor, incercarea de a introduce un sistem autoritar de guvernare si incapacitatea de a conduce o echipa guvernamentala de coalitie.

Apare o intrebare. Nu cumva prin atacarea PL si PD, Filat isi pregateste terenul pentru a incepe un parteneriat cu Voronin?
Insa e clar ca  pina a ajunge la parteneriatul   PLDM cu PCRM, e nevoie de a  compromite partenerii din AIE , ceea ce deja se vede din actiunile anterioare si din mesajul de pe 12 iulie.

In concluzie,

Referitor la subiectul alegerii preşedintelui statutului, trebuie initiate discutii si analizata serios, inclusiv cu participarea opozitiei,  posibilitatea instituirii procedurii de alegere directa a sefului statului.

Putem afirma deja ca Filat si PLDM, au abandonat mesajul care a consacrat PLDM- “Moldova fara Voronin si fara comunisti”. In acest mod PLDM nu se mai pozitioneaza, si numai poate pretinde de a fi un partid de centru-dreapta, ci un partid centrist veritabil, care poate juca la ambele capete ca si PD.

Filat a dat sah PD si PL, si a deschis drumul unei colaborari cu PCRM. Astazi Voronin l-a laudat pe Filat intr-o conferinta de presa, insa a declarat ca este deschis si dialogului cu PD.

Consider ca o solutie rezonabila, ar putea sa fie crearea unui nou Guvern AIE , cu un tehnocrat in frunte, care ar putea sa fie inaintat si de PLDM.

Am mai zis, AIE trebuie sa petreaca reforma justitiei si reforma constitutionala, plus privatizarea intreprinderilor de stat, doar dupa asta se poate merge la alegeri anticipate.

AIE a murit? Nu, AIE inca mai exista, insa exista si pericolul reinstaurarii unui regim autoritar.
Oameni buni, fiti vigilenti!

Roman Mihaes Blog

Vezi de acelasi autor si Dilema lui Filat: AIE sau Voronin « Roman Mihăeş

Print Friendly, PDF & Email

1 comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.