Anarhia londoneză și România - de Cristian Negrea - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Anarhia londoneză și România – de Cristian Negrea

Actualele revolte violente din Londra și alte orașe britanice în care poliția și forțele de ordine se pare că au pierdut pentru zile întregi inițiativa în mâinile bandelor de tineri ce își coordonau acțiunile prin rețelele sociale ca și Facebook și Twitter, prin internet și telefoanele mobile, ne amintește de alte astfel de mișcări petrecute nu demult în Europa Occidentală. Cele mai violente rămase în memoria publică sunt cele din Franța, din toamna lui 2005, urmate de de cele din 2007 și 2010, ceva mai puțin violente, dar care arată un trend îngrijorător pentru stabilitatea statelor implicate.
Atât în Franța, cât și în Anglia, scenariile sunt asemănătoare. Bande de la câteva zeci la câteva sute de tineri stăpânind străzile, având confruntări violente cu forțele de ordine care utilizează bastoane, scuturi, gaze lacrimogene, mii de mașini distruse și incendiate, magazine devastate și jefuite, cocteiluri Molotov, incendii, distrugeri, imagini apocaliptice care nu te așteptai să le vezi vreodată pe străzile unor orașe ca Londra, Birmingham sau Paris și Lyon.
Ce se întâmplă de fapt? Care este cauza acestor revolte anarhiste? Pentru a înțelege și pentru a ne face o idee despre potențialele implicații în cazul României, va trebui să abordăm problema direct și lăsând la o parte implicațiile naționaliste tentante pentru cei ce nu ajung să privească această problemă deosebit de complexă în întregul ei.
Migrația
De câteva decade țările occidentale trec printr-un fenomen acut de îmbătrânire a populației. După al doilea război mondial s-a instaurat poate cea mai lungă perioadă de pace în Europa Occidentală, care durează și acum. Boomul economic a fost urmat și de creșterea nemaiîntâlnită a nivelului de trai și cu mărirea speranței de viață. Concomitent, numărul copiilor a scăzut, țările respective ajungând curând la un spor natural negativ. La asta adăugându-se și mărirea numărului de pensionari, prin prelungirea speranței de viață, țările occidentale au ajuns să se confrunte cu o problemă majoră. Nu erau destui tineri care să muncească ca prin contribuția lor să poată plăti pensiile celor în vârstă. Mai mult, gradul superior de instruire în școală a făcut ca tinerii să refuze munci considerate inferioare și mai prost plătite. Guvernele occidentale au încercat să rezolve această problemă prin admisia unui număr din ce în ce mai mare de imigranți care să preia aceste munci și să contribuie la susținerea economică și a balanței fondurilor de pensii.
Occidentalii au încercat să rezolve problema admițând imigranți, fără să se gândească prea mult la  alte efecte. Astfel, peste cinci milioane de turici au imigrat în Germania și țările nordice, slab populate, se confruntă deja cu o proporție deloc neglijabilă de imigranți. Franța și Marea Britanie au acceptat imigranți din fostele lor colonii care și-au dobândit independența, astfel urmărind să-și asigure și un control asupra acestor țări devenite independente.
Țările vestice au făcut greșeala de a considera că acești imigranți, necesari pentru economie, se vor integra ușor în societățile occidentale și vor putea fi ușor asimilați, ținând cont de superioritatea civilizației și societății occidentale față de cele ale lor de origine, majoritatea fugiți din țări supuse sărăciei endemice sau dictaturilor nemiloase. Vremurile de astăzi au văzut cea mai masivă deplasare de populație din timpul popoarelor migratoare, facilitată și în urma dezvoltării nemaiîntâlnite a capacităților de transport și comunicații.
Dar problema este că imigranții, majoritatea de religie islamică, pur și simplu nu au dorit să fie asimilați în aceste societăți, dimpotrivă, doresc să-și păstreze individualitatea etnică și culturală. Răspunsul la această problemă a fost teza multiculturalismului european, dar deja mai mulți politicieni o consideră o teză depășită, spunând că multiculturalismul nu și-a atins scopul. Imigranții arabi, maghrebieni, negri, indonezieni au sosit în grupuri și s-au stabilit în orașe ocupând suburbii întregi unde și-au impus propriile reguli și în care poliția nu mai intervine. Au devenit enclave scăpate de sub autoritatea statului, trăind după propriile legi.
Franța, prima confruntată cu revolte anarhice de o mare magnitudine, a încercat să riposteze timid, prin interzicerea purtării vălului, făcănd un pas în lupta împotriva culturii islamice ce se desfășoară chiar pe teritoriul francez. De menționat că Franța nu admite existența minorităților etnice sau naționale pe teritoriul ei, în schimb dă lecții altor state cum să se poarte cu minoritățile lor etnice. Dar astăzi, deși se încăpățânează să-i numească în continuare pe arabii maghrebieni, pe senegalezi sau nigerieni, ce populează masiv cartiere mărginașe din marile orașe, tot francezi, recunoaște că are o mare problemă cu asimilarea acestor noi francezi de ocazie, dar de care are nevoie ca să-și rezolve dificultățile economice și care să facă muncile de jos pe care un francez get-beget le-ar refuza cu indignare.
Poate că aceste efecte n-ar fi atât de vizibile dacă acești imgranți nu ar aduce cu ei o serie de probleme pe care politicienii europeni le-au ignorat până nu au ajuns să se confrunte direct cu ele. Au sosit nu doar obiceiurile și tradițiile lor, ci și problemele lor, organizarea lor în clanuri și triburi, dușmăniile între clanuri și de multe ori ura împotriva societății care i-a primit. Acestea nu sunt caracteristice tuturor, ci unei părți, dar destul de importantă și numeroasă pentru a provoca probleme.
Europa triburilor, ieri și astăzi
Din antichitate până în epoca modernă, de fapt poate până în a doua jumătate a secolului XX, Europa, la fel ca întreaga lume, s-a învârtit în jurul chestiniunilor tribale. Dar cei șaizeci de ani de prosperitate și succes politic și economic a dus la o relaxare a vechilor antagonisme și au creat un climat de integrare și pace, exprimat mai ales prin nou creata Uniune Europeană.
Dar până la acea dată, Europa a fost răvășită de răboaiele între triburi. Rând pe rând, triburile germanice, slave, romanice, ale anglo-saxonilor, s-au luptat pentru supremație. Istoria continentului european este istoria celei mai sângeroase părți a lumii culminând cu cele două războaie mondiale, începute tot în Europa. Dar șaizeci de ani de pace nu înseamnă că totul va rămâne așa. Lumea în general și Europa în special a fost mai mult în stare de război decât în pace. Iar această invazie a imigranților, cu această împingere forțată a unor noi triburi cu altă cultură, cu alte reguli și care nu le respectă pe cele ale băștinașilor, pot reprezenta un catalizator pentru noi și noi violențe. Șaizeci de ani de pace se pot dovedi insuficienți pentru adormirea pornirilor războinice ale triburilor europene.
Am folosit termenul triburi, referindu-mă prin extensie și la faptul că în timp, aceste triburi s-au constituit în state-națiuni, dar care au și ele minorități (aparținând aceluiași trib) pe teritoriul altor state sau sunt divizate în triburi în interiorul aceluiași stat. (vezi fosta Iugoslavie, fosta Cehoslovacie sau actuala Belgie). Generic vorbind, mă refer la triburi ca și entități sau grupuri de populație ce împărtășesc aceeași religie, aceeași limbă (chiar dacă împărțită în dialecte) și aceeași rădăcină istorică, împărtășesc aceeași atitudine de excludere față de non-membri. Astăzi aceste diferențieri nu par atât de pregnante ca și în trecut, mai mult datorită faptului că acest mozaic european de triburi a reușit o dezvoltare economică și politică comună, împărtășirea de valori comune ca și libertatea și drepturile omului, toate concretizate statutar sub forma acestei uniuni suprastatale numită Uniunea Europeană.
Aceste realizări au adormit pasiunile trecutului, frământat de războaie religioase, etnice, ideologice sau civile ce au frământat timp de secole bătrâna Europă, locul unde războaiele uneori erau numite după durata lor (războiul de o sută de ani, războiul de treizeci de ani, războiul de șapte ani). Valorile comune descoperite au adormit, dar numai la suprafață, intoleranța și xenofobia dintre triburile europene, făcăndu-le să acepte mult mai ușor diferențele majore dintre ele.
Dar acest fenomen este doar unul de suprafață. Iar pasiunile pot reizbucni ușor în contact cu celelalte triburi străine apărute brusc în mijlocul civilizației europene. Acestea pot fi catalizatorul care poate inflama patimi ce păreau dispărute de zeci de ani. Nu trebuie decât să ne amintim zelul cu care s-au masacrat între ele popoarele fostei Iugoslavii în ultimul deceniu al secolului trecut.
Triburile europene nu-i înțeleg pe noii apăruți printre ei. Este normal, nu au o istorie de conviețuire comună, ci un lung șir de conflicte de linie de demarcație acolo unde s-au întâlnit. Iar religia musulmană nu a ajuns la nivelul de toleranță practicată în prezent de creștinism. Ni se par greu de înțeles unele acte și pasiuni, prin prisma omului civilizat. De exemplu, nu cred că vreun creștin să-l ucidă pe un ateu sau un musulman dacă acesta nu crede în creștinism sau ia în derâdere această religie. Dar Theo van Gogh a fost ucis de către un musulman tocmai din aceste cauze, luarea în derâdere a islamului. Vă mai amintiți de valul de violență din lumea musulmană în urma caricaturilor la adresa Profetului din ziarele daneze sau în urma arderii Coranului în Statele Unite? Iar această violență este importată acum și în Europa, cum am exemplificat cu asasinarea lui Theo van Gogh.
Factorii și bazele de instabilitate s-au instaurat treptat în suburbiile marilor orașe, devenite enclave guvernate de clanuri de import, care promovează excluziunea străinilor în locul asimilării treptate sperate de politicienii europeni adepți ai multiculturalismului. Europa va fi cucerită prin imigrarea masivă, spunea și istoricul Neagu Djuvara într-un interviu.
Și nu trebuie să ne ascundem după deget de dragul political corectness și trebuie să recunoaștem ceea ce politicienii europeni se tem să o facă: tulburările din Franța și cele actuale din Marea Britanie au început tocmai în aceste enclave ale imigranților diferiți ca și formație și cultură, dar animați de frustrări, multe din ele istorice. Ideea conform căreia țările lor de origine au rămas subdezvoltate din cauza Occidentului are aici o valoare de axiomă. Poate fi doar parțial adevărat, dar excluzând greșelile proprii nu face decât să agraveze problema. Una peste alta, arabii învinovățesc pe oricine pentru eșecul lor, mai puțin pe ei înșiși. Cu o astfel de atitudine nu pot ajunge nicăieri, doar prelungesc agonia. Frustrările mai recente sunt datorate faptului că aceștia, în noile lor patrii, obțin doar slujbe de mâna a doua mai prost plătite, iar perspectivele lor de avansare în carieră sunt considerabil mai reduse față de acelea ale unui occidental. Au devenit conștienți de rolul lor în economia vestică, de umplere a deficitului de forță de muncă, dar fără a se bucura pe deplin de avantajele economiei capitaliste, acestea rămânând rezervate băștinașilor. Mai mult, criza economică a lovit în cea mai mare măsură în joburile acestora, de fiecare dată fiind mai ușor pentru o companie să se dispenseze de aceștia decât de munciitorii calificați și perfecționați.
De aceea reacția lor a devenit violentă, fapt care a luat prin surprindere forțele de ordine. Distrugeri, incendieri, magazine devastate, jafuri și violențe în marile orașe, totul coordonat prin internet și telefoane mobile. Mii de mașini au fost incendiate și sute de magazine sparte, iar jaful a fost în multe cazuri mobilul primordial.
Reacțiile nu s-au lăsat așteptate, tot mai multe organizații extremiste apărând ca ciupercile după ploaie, inclusiv cele neo-naziste sau de extremă dreaptă. În tendința lor de combatere a fenomenului se ajunge la violențe extreme, cazul norvegianului Anders Behring Breivik trebuie văzut și din această perspectivă. Fără îndoială, cazul s-ar putea repeta, dar și riposta din partea imigranților ar putea fi pe măsură. Această escaladare ar putea fi catalizatorul care ar putea arunca Europa din nou în haos, pasiunile reaprinzându-se și vom putea vedea din nou triburile europene masacrându-se unul pe altul. Nu ar fi așa greu, mai ales că există încă conflicte violente care încă sunt departe de a se fi stins, Irlanda de Nord sau bascii fiind doar câteva exemple. O renaștere a extremismului, inițial îndreptată împotriva imigranților, ar putea fi deviată și îndreptată asupra vecinilor sau minorităților naționale, ducând la o escaladă și o spirală a violenței, odată Cutia Pandorei deschisă.
Extremele
Cu fenomenul imigrației masive se confruntă întreg Occidentul, inclusiv Statele Unite ale Americii. Dar prin excepție, SUA este o națiune de imigranți, așa că este mult mai tolerantă și mai eficientă în asimilarea acestora, ea făcând acest lucru de două sute de ani. Totuși, problemele au apărut și aici. În alegerile din 2006 și 2008 chestiunea imigranților ilegali a inflamat spiritele, mai ales în statele sud-vestice, confruntate cu imigrația dinspre Mexic, și devenite din ce în ce mai latino-americane. Inițiative legislative tind să înăsprească regimul imigrației în Statele Unite.
Reacția opusă pare să fie cea a Rusiei. Deși cu probleme majore de declin a populației, Rusia a luat-o pe panta naționalistă, din motive politice mai mult. Între 1991 și 2007, populația Rusiei a scăzut de la 149 milioane la 142 milioane, în acest ritm ajungând sub 100 de milioane în 2050. În societatea rusă principalele cauze ale declinului demografic îl reprezintă alcoolisnul, consumul de droguri, serviciile sanitare deficitare și condițiile proaste în general. Dar aici, organizațiile naționaliste sub oblăduirea puterii au o atitudine agresivă față de imigranți, de multe ori vânându-i în grup pe străzile Moscovei pe aceia originari din zona Caucazului. Ori, aceștia nu erau nici măcar imigranți, ci tot cetățeni ruși, dar originari din zona Caucazului de Nord, confruntată cu insurgența cecenă. Sunt etnici ruși din republicile învecinate, foste  republici parte din Uniunea Sovietică (cam 25 de milioane), care revin în Rusia, dar majoritatea sunt oameni în vârstă, care nu pot aduce prea mult economiei ruse. Cu un astfel de deficit care se adâncește și cu o politică xenofobă susținută discret de autorități, viitorul Rusiei nu sună prea bine.
Limbile Europei
Cazul României sau unde vom fi peste 20 de ani
România nu face excepție, atâta doar că pentru noi provocările migraționiste sunt abia la început. De aceea avem șansa să învățăm din greșelile altora pentru a nu le repeta, dacă vom fi suficient de înțelepți să tragem învățămintele necesare.
După 1990, România a intrat în economia de piață total nepregătită, nu a avut parte de o tranziție inițială de care au avut parte celelalte țări socialiste în care treptat se introduseseră unele mecanisme incipiente ale inițiativei private, favorizând apariția unor antreprenori, precum și pregătind populația pentru marea schimbare, cea de mentalitate.
Politicile falimentare promovate de dictatura lui Nicolae Ceaușescu, fără nicio bază economică reală, au pus economia românească pe butuci. Dezastrul a continuat și dupa 1990, atât din lipsa managerilor, cât și din cauza unei elite politice cleptocratice apărute peste noapte tot din rândurile activiștilor de partid incompetenți economic. Cadrele pentru apariția unui stat capitalist erau subminate de baza economică prost construită cu capacități industriale gigantice și energofage, de incompetența sau hoția factorilor responsabili, precum și de recent apărutul politicianism care avea tendința să subordoneze cu totul economicul către politic, atât pentru a-și asigura bazinul electoral cât și subvenții grase. În acest scop politicianismul a început să uzeze de slogane populiste care au făcut mult rău pe termen mediu, rejectând în mintea maselor ideea de capitalism și privatizare. Vă amintiți de “Nu ne vindem țara” sau altele la fel? Sau de consecințele lor, investitori alungați și oportunități economice ratate, cum a fost de exemplu cazul Semănătoarea, de care au fost interesați cei de la Fiat New Holland, alungați de muncitori, dar curtați ulterior de fostul premier român care a fost refuzat politicos, din moment ce concernul cumpărase deja două fabrici, în Polonia și Ungaria. Altă oportunitate ratată, România putând deveni un producător important de mașini agricole de care ar fi putut beneficia și agricultura noastră, având șansa să redevină o putere agricolă majoră la fel ca și în trecutul interbelic.
Dintre multiplele politici greșite luate pe baze politicianiste în perioada postdecembristă se numără și cea a pensionărilor anticipate. Pentru a nu trimite oameni în șomaj ca urmare a inevitabilei restructurări a economiei, s-a deschis liber robinetul pensionărilor anticipate. Oameni în deplină putere de muncă, la 40-45 de ani, ieșeau pur și simplu la pensie pe baza unei cereri sau pe baza unui aviz medical obținut cu neîngăduită ușurință. Decizia s-a dovedit devastatoare pentru fondul de pensii, obligat să facă față unui deficit împovărător. Și asta deoarece șomer nu suna bine, suna mai bine pensionar. Unui șomer îi plătești ajutor de șomaj șase luni, după care el reintră în circuitul productiv, deoarece locuri de muncă se găsesc, dar unui pensionar anticipat îi plătești pensie timp de patruzeci de ani, dublu ca timp cât a contribuit. Răul a fost făcut, actualmente acești pensionari anticipat ajungând la vârsta pensionării ca limită de vârstă.
Și tipul predominant al angajatului s-a modificat în timp. Inițial, principalul atu pentru investitorul străin era forța de muncă ieftină din România, astfel că fabricile de textile ce lucrau în lohn au apărut ca ciupercile după ploaie. Era normal, textilele au mică valoare adăugată, așa că am ajuns croitorii Europei, dar la fel de repede aceste investiții s-au deplasat mai la est, pe măsură ce câștigurile românilor au început să crească. Astăzi nu prea găsești români care să lucreze în textile pentru o sută de euro pe lună, dar au fost importați muncitori străini, de regulă chinezi, care fac asta. Este începutul fenomenului din Occident și în România?
Situația României este îngrijorătoare la ora actuală. Mai mulți pensionari decât salariați, iar acești salariați sunt și mai puțini în economia reală, respectiv la privat, cei ce contribuie în mod real la fondurile de sănătate, șomaj și pensii. Anul acesta fondul de pensii va avea un deficit de patru miliarde și jumătate de euro, iar cel de șomaj de jumătate de miliard de euro, diferența dintre cei ce contribuie și cei ce beneficiază.
Pe măsură ce economia va crește, necesarul de forță de muncă va fi tot mai mare, iar potențialul local nu-l va putea umple, din moment ce sporul natural este negativ și în România. Chiar presupunând că o mare parte din românii plecați la lucru în Spania și Italia vor reveni treptat, pe măsură ce veniturile în România vor crește, tot nu se întrevede o posibilitate ca necesarul viitor de forță de muncă să fie satisfăcut, iar deficitul fondurilor de pensii și de sănătate vor fi tot mai mari și mai greu de acoperit prin împrumuturi, altă soluție neexistând.
Situația ar putea deveni critică după douăzeci de ani, atunci când generația decrețeilor lui Ceaușescu, cea anilor 1968-1970, cea mai numeroasă și actualmente productivă, va ieși la pensie. Atunci sistemul de pensii se va prăbuși, asta dacă nu o va face mai devreme, ceea ce este mult mai probabil.
România încă nu se grăbește să accepte imigranți, numărul acestora se dovedește de a fi infim. Chiar și acordarea cetățeniei române pentru românii din Basarabia este un proces migălos. Spre exemplu, România va putea acorda cam 120000 de cetățenii pentru basarabeni pe an, în schimb marea Britanie acorda circa 200000 de cetățenii britanice pe an. Iar scopul României în acordarea cetățeniei pentru basarabeni nu este economic, ci mai mult de sprijin politic și moral. O mică parte din basarabenii posesori de cetățenie română vor veni să lucreze în România, majoritatea doritorilor vor merge mai departe spre vest, abia mai încolo, când vor mai crește veniturile, se vor putea orienta și spre România.

La ora actuală, România are două perspective clare de viitor în față: cea a prăbușirii economice și sociale din lipsă de contributori și cea de a doua cu care se confruntă actualmente țările occidentale, a migrației excesive și a noilor minorități etnice și culturale scăpate de sub control. O decizie și o strategie va trebui discutată și aprobată, în așa fel încât să evităm ambele posibilități, printr-o politică inteligentă. Suntem capabili de asta? Va trebui, dacă dorim ca România să mai existe și în viitor.

Cristian Negrea

Print Friendly, PDF & Email

10 comments

 1. Razvan

  Articol foarte greu de citit, incomplet in prezentarea datelor si niste concluzii privitoare la Romania ce numai serioase nu pot fi.

  E ridicol pana si termenul cica “tinerii”? Ca si “copiii” din tara care au picat de tampiti si puturosi bacalaureatuL? Iar handicapatii ce ne conduc i-au premiat repede cu ajutor de somaj. Si cum n-au bani cheama disperati chinezii sa munceasca pentru “copiii” etnobotanici din Romania.

  Neaga componenta de razboi rasial si de exterminare dusa de guverne impotriva propriilor popoare. Se plang de lipsa de contributuri dar se lauda ca toganul ajuns prom ministru : “am creat 2 mil de locuri de munca in strainatate”.

  Pai la ce sa se intoarca romanii in tara? Sa le fie munca si mai furata si mai batjocorita de tiganimea ajunsa stapana in centrele de putere de la Bucuresti? Sa fie striviti de presiunea infractorilor din finante si pensionarimea ce a muncit de-a rupt pamantul in fabrici si uzine de s-au dus dracului cu totul. De copii etnobotanici si tiganime nesatula?

  Noroc ca se prabuseste sandramaua liberala peste tot si or sa primeasca si romanii un boot in dos pana in tara inapoi.

  • cristiannegrea

   |Author

   As vrea sa va reamintesc, domnule Razvan, ca nu toti tinerii au picat bacalaureatul si nu toti tinerii consuma etnobotanice. De fapt, nu este obligatoriu ca toti tinerii sa absolve bacalaureatul, la fel se intampla si in Vest, numai ca acolo nu toti cei ce termina un liceu sustin bacalaureatul, fiecare isi alege drumul sau in viata. Doar la noi, in timpul comunismului, s-a incetatenit aceasta cutuma, toti trebuie sa absolve liceul prin exemenul de bacalaureat.
   Nu sunt de acord cu termenul de razboi rasial, sunt zone in care rasele convietuiesc in pace de ani buni. Referitor la declaratiile unora sau altora din conducerea politica a tarii, e treaba lor, problema este strategia Romaniei de viitor. Inca ceva, romanii se vor intoarce, o mare parte dintre ei, cand vor avea sansa unui castig mai mare in tara lor, iar asta nu se va face decat odata cu dezvoltarea economica a tarii. Fiindca nu multi sunt de acord sa presteze munca de jos in Spania sau Italia cand ar putea munci in tara, pentru un castig comparabil.
   In rest, rugamintea mea ar fi sa va abtineti de la un anumit tip de remarci, parerea mea este ca o discutie calma, echilibrata, cu argumente, poate creste valoarea unui dialog, nu capetele infierbantate.

   • Razvan

    Pai nu pot fi nici calm si nici echilibrat cand se vorbeste despre inlocuirea poporului meu cu emigranti “inteligent” selectionati cum lasa sa se inteleaga finalul. Doar cat sa nu o patim. In realitate deja o patim. Cate zone din Romania sunt in afara controlului poporului roman? SI nu nu imi cer scuze pentru un adevar vizibil, testat si pe care nimeni nu are curajul sa-l pronunte. Cate “no go zone” sunt in realitate in Romania?

    Chiar nu vreti sa observati cum functionea asimilarea? Ca de fapt Romanii se asimileaza culturii tiganesti si nu invers. Pentru a supravietui. Vorba tiganeasca “ciocu mic si joc de glezna”. Dizolvarea in mediu pentru a nuj atrage agresivitatea. Pentru ca nu ai voie sa-ti faci dreptate iar statul ii apara pe ei – ca minoritate “exploatata” si “oprimata”.

    Am spus incomplet pentru ca nu ati vrut sa interpretati deloc starea din SUA, campionii absoluti sau melting potul de aur. Unde negrii ataca si jefuie aproape scapati de sub orice control. Deci daca nu USA, nici UK, nici FR si nici DE nu au reusit, ei avand o experienta de 2-3 sute de ani cu cei importanti, cum o sa facem NOI treaba asta sa mearga? Inteligent inteligent dar CUM?

    Atat despre latura etnica a problemei.

    Latura sociala, la fel de proasta:
    Evident ca nu toti “tinerii” au picat bacul. Numai “copii”. Eu vorbeam de ridicolul terminologiei si dvs. ma luati cu comunismul. Sigur ca bacalaureatul nu e pentru toti. Ca nici geometria Hilbertiana nu era pentru clasa a noua, cum credeau unii. Ca nu mai ai un sudor sau strungar care sa faca o treaba asa cum i s-a spus. Ca doar au liceul nu?

    Sigur ca oamenii sunt dotati inegal si orice egalizare e periculoasa.

    Totusi mult mai usor de educat, format un consangean decat orice alt om de pe planeta.

    Cat despre plecatul si intorsul romanilor e o chestie cu prea multe necunoscute. Statul roman a organizat absolut totul ca acestia sa plece fara sa se uite prea mult in urma. E vorba de milioane de oameni goniti din Romania cu buna stiinta. Fara mare legatura cu situatia dezvoltarii sau salariilor cat mai degraba a umilintii si a jafului. Nenorocirea ca acestia in loc sa se revolte au pus coada pe spinare spunand: “ne-am vedea cand va fi bine, daca va fi bine – papa, bye si tot asa”.

    Nu este acesta cadrul de eliminare a romanilor din Romania? Idiotizare si emigratie, imigratie si asimilare, taxe si costuri sociale excesive cu paturi neproductive si nemeritorii, avorturi si “vagabondaj etnic si rasial” – ca sa folosesc o expresie veche. Sunt acestea arme de distrugere in massa? Este un razboi sau nu? – dupa efecte eu as zice ca da. Caci nici in primul razboi mondial nu au disparut atatia romani cat au disparut acuma. Eu nu cred nimic pana nu am probe. Dar dvs. pe ce va bazati ca nu e un razboi de exterminare cand toate paralele istorice ne indica asta?

    Nu va exista nici o Romanie fara romani etnic puri. Va fi altceva. Oricat de “inteligenti” ne propunem sa fim, ori producem si traim din asta ori pierim. Chinezii nu vor munci sa ne tina niciodata. Daca te duci la crasma platesti nota. Numai in “economia” asta asteptam sa o platesca altcineva.

    Nu-mi cer scuze pentru ton, dar va multumesc pentru faptul ca ati lasat mesajul sa treaca.

    Nu ne trebuie imigratie. Ne trebuie alt sistem care sa nu ne duca la disparitie fizica. Asa cum ne conduce sistemul liberal si democratic. Sistemul este putred si tradator; si-a piredut orice urma de respectabilitate. In consecinta trebuie schimbat. De noi romanii si pentru noi romanii.

    Nu ne putem inchina la nesfarsit la un zeu fals ce ne inghite in cazanele sale. Acest sistem este mortal. Trebuie scapat de el urgent. SI aici da, ar trebui discutat despre o solutie inteligenta.

 2. Razvan

  Apropos, rusii au reusit sa opreasca declinul demografic. Ceea ce iarasi nu spuneti.Asa nationalisti si xenofobi au reusit ceea ce “democratii” nu pot.

  Problema rusilor ca si ei au imigranti. In special in extremul orient. Unde este posibila o ridicare a Chinezilor. La pachet cu problema Manciuriana. Greseala lor este ca se incontreaza pentru fiecare cm2 de pamant European ce nu le-a apartinut, pierzand in schimb jumate din Asia. Acolo nu au nici un fel de initiativa si o incaseaza in succesiune rapida. Nu asta se observa in vest. Unde noi luam de 20 de ani bataie in continuu. Cu toata “democratia”, UE, NATO si alti cai verzi pe pereti.

  Ramane problema. Ce se alege de poporul roman? Merita extinctia de dragul unor vorbe tampite ce si-au trait traiul?

  • cristiannegrea

   |Author

   Cand vorbeam de capete infierbantate cam la asta ma refeream. In primul rand, finalul articolului nu lasa sa se inteleaga nimic, nici de inlocuire, nici de aducere de chinezi, nimic altceva decat ceea ce am scris deja. Am expus problema, deoarece ea exista, fie ca ne place sau nu ne place, ca facem spume la gura sau ne culcam pe urechi. Nu sunt eu chemat sa raspunda la asta si nici dvs. Totusi, observ ca dvs negati o problema, dar fara sa oferiti solutii, ceva tipic pentru politicienii de astazi.
   In Romania nu sunt “no go zone”, asa cum le numiti dvs. Am fost in aproape toate zonele tarii si nu am avut niciun fel de dificultati, nici de intelegere, nici de exprimare, inclusiv in secuime. Aici vorbim de o alta categorie de capete infierbantate, dar aflate in minoritate. Vom vorbi de o astfel de problema doar in cazul in care statul roman, prin institutiile sale, isi pierde monopolul asupra coercitiei sau violentei, ijn sensul ca nu poate impune legea tarii intr-o anumita zona. Repet, nu poate, nu ca nu vrea sau ezita, inca.
   Ca veni vorba de paralele istorice, emigratia din Romania pentru munca in strainatate nu este ceva nou, s-a petrecut si in trecut. De exemplu, la sfarsitul secolului XIX si inceputul secolului XX, multi romani ardeleni au plecat la munca in SUA, spre bucuria autoritatilor austro-ungare, dar majoritatea au revenit inainte de primul razboi mondial si si-au intemeiat gospodarii prospere si mici afaceri, cadrul perfect pentru o oarecare independenta economica si pe baza banilor acestora s-au sponsorizat multe ziare si reviste romanesti care au marcat redesteptarea nationala care a dus la unirea de la 1918, desi multe din aceste reviste au fost inchise de catre autoritatile maghiare. Inca ceva, comparatia cu primul razbi mondial este cel putin deplasata. Dupa acel război, fata de situatia dinainte de acesta, unul din cinci barbati romani era mort, ranit sau invalid.
   Mai departe, nu exista o tara in lumea asta care sa fie populata cu etnici puri. Va trebui sa va scoateti ideea asta din cap, niciodata Romania nu a fost populata cu etnici romani puri. Amestecul de populatii s-a petrecut dintotdeauna, populatia daco-romana i-a asimilat pe slavi, pe pecenegi si pe oricine doriti. La fel s-a intamplat si in timpurile moderne, tot timpul au existat casatorii mixte. la fel, nu exista francezi puri sau germani puri, oricat s-ar stradui Hitler sa demonstreze contrariul.
   Inca ceva, cine v-a spus ca Rusia a reusit sa opreasca declinul demografic v-a mintit. Sau credeti ca a fost de ajuns ca Putin sa ordone (cum a facut-o) femeilor ruse “nasteti!” ca acestea sa se apuce pe turnat copii doar ca asa a zis conducatorul? Dimpotriva, declinul demografic in Rusia s-a accentuat.

  • GheBossu

   Cateva pareri despre ceea ce se intampla :

   1. Intai a fost initiata criza araba (si aceasta continua!) prin noile mijloace de comunicare profitand de amortirea “patriarhala” a dictaturilor de tip “pusca si cureaua lata”

   2. Criza economica din Vest dublata cu cea de incredere in sistem -ajutata si de mass-media- este o realitate. Cert ca dpdv economic ceva se “coace”

   3. Minoritatie rasiale NUMEROASE sunt folosite acum in OCCIDENT ca parghie pentru dislocarea societatii “traditionaliste” de tip WASP (ramas valabil cel putin ca sablon mental).

   4. Consecutiv si minoritatile sexuale + stanga + laicii ataca in Spania (pe lista PIIGS) temelia religioasa a statului catolic. TOT CEEA CE SE INTAMPLA IN SPANIA ARE MARE RELEVATA ! (vezi preliminariile razboiului din anii 30 : stanga (URSS+Komintern+Anbglia+SUA+…) contra nationalistilor sub dictaturile corporatiste (Germania+Italia+voluntarii din toata Europa)

   4. Ceea ce s-a intamplat in Norvegia (asa zis un caz izolat – teorie in care eu nu cred) a avut rol de detonator pentru Europa. Cine nu intelege sa vada filmul “Candidatul manciurian” (in ambele variante!)

   5. Miscarea “mondialista” face o mutare si “da sah” si in “rigida” Germanie prin asa-zisii spartakisti-stangisti care incendiaza masinile scumpe germane.(vorba aia sa cumpere dom’le Logan !)

   Ce vreau sa spun :
   Toate aceste evenimente vor sa creeze o stare de NESIGURANTA ECONOMICA COMBINATA CU O CUMINTENIE SI PASIVITATE MORALA INDUSA DE ACTIUNI GEN “NORVEGIA” PT CA UN POPOR reprezentativ NORDIC (DE DREAPTA PANA LA URMA) TREBUIE SA ACCEPTE neconditionat EMIGRATIA ! EI AU FOST PRIMII COBAI. Atentie : SE PREGATESC SATTELE UNITE ALE EUROPEI ! Ceea ce Basescu a si mentionat (azi!). Romania NU poate impiedica acesta transformare ACUM! De aceea trebuie sa ne pozitionam in modul nostru TRADITIONAL pentru a iesi cu pierderi cat mai mici din aceasta miscare ale caror dedesubturi nu putem decat sa le banuim.
   Noi am inceput DEJA SA VEDEM EFECTELE.
   “Sfarsitul” (2012) este de fapt apusul unei lumi create dupa 1789.
   PS: sa nu uitam America !

 3. Problema britanica o reprezinta scopul societatii britanice. Din momentul decaderii de la stadiu de imperiu britanicii si-au pierdut scopul si „dorinta de munca, lupta, expansiune”. S-au inventat tot felul de programe de ajutor social care i-a facut pe cetateni sa stea.
  „Invazia” a fost binecuvantata de Guverne deoarece britanicii au alte preocupari si mai trebuie sa si munceasca si cinea pe acolo. Iar cand ii accepti fara sa-i integrezi ajungi la izolarea etnica si la batai in toata regula. Vezi si cazul Parisului, incendiat in suburbii acum 2-3 ani.

 4. Razvan

  Solutii desigur ca exista. Si numai dvs. si politicienii romani va faceti ca nu exista. Nu imi pasati mie responsabilitatea pentru feminismul ce distruge familiile. Nu-mi pasati mie emigratia si familiile distruse de ea (mama in Italia, tata somer in Romania sau la capsuni in Spania). Nu-mi pasati mie proasta pregatire din scoli si proasta productivitate a muncii. Romanii muncesc mult, prost si pe bani putini.

  Nu-mi pasati mie instabilitatea economica in care ambii parinti trebuie sa lucreze de dimineata pana seara si tot nu reusesc sa acopere creditele. Copiii fiind crescuti de televizor si o scoala in care sentimentele si atasamentul sunt excluse.

  Nu exista “no go zone” in Romania? Pai va spun imediat fara sa fi calatorit cu siguranta cat dvs.. Murgeni jud Vaslui. Romanii au fost alungati de tigani. Nu poti iesi pe strada dupa o anumita ora fara vre-un incident. Negrersti- judetul Vaslui. Aceeasi situatie in anumite zone. Ciurea – judetul Iasi – salvarea, posta, lucratorii EON sau Romtelecom nu pot intra fara jandarmi.

  Si asta intr-o zona mult mai curata etnic decat Bucurestiul. Banui ca Ferentari sau Salajan sunt mult mai periculoase. Cand un prieten din copilarie e batut de tigani (student la Electronica) pana a devenit o leguma si si-a pierdut mintile din bataie (au trecut 15 ani de atunci) doar pentru ca era roman si s-a ratacit pe strada lor – se cheama ca in Bucuresti exista “no go zone”.

  Insistenta cu care sustineti contrariul demonstraza perceptia Bucuresteana asupra Romaniei. Adica nu aveti nici una. Ca va pasa mai mult de niste teorii seci decat de sangele copiilor nevinovati.

  Stiti cazul copilului de la Murgeni – jud Vaslui – violat la scoala de colegii tigani?
  Buna integrare domnilor. Parintii copilului plecati la munca in strainatate. Crescut de o bunica neputincioasa. O viata sacrificata pe altarul “integrarii” si “asimilarii”, multiculturalismului si democratiei.

  Unde va situati d-le Negrea cu inima? Alaturi de o viata distrusa din neamul nostru romanesc? Sau alaturi de criminali si invadatori. Asa veti sti ce sunteti: Man or Mouse fie si la Yale, ca sa zic asa.

  Ma acuzati pe mine de lipsa de solutii. Dar cititi inca odata ce se intelege din ce spuneti. Trebuie gasite solutii inteligente pentru rezolvarea crizei depopularii fara a proceda cum au procedat englezii. Asa mai ca americanii.

  Totusi nu luati in calcul care este situatia reala in America – statisticile de la departamentul de justitie si FBI. Alea. Nu altele. Criminalitatea pe etnii. La fel ar fi bun de luat si Canada sau Olanda – toleranta tolerantilor. Nu incercati sa obfuscati aceste lucruri prin afirmatii generale: “trebuie actionat inteligent” (mai era un pas pana la “sa fashiem totul”).

  Lasati povestile neoconilor, sunt false. Nu tin nici de foame, nici de sete, nici macar de cald.

  Nu stiu altii cum sunt. Dar eu ma consider roman. Aberatiile cu asimilarea si cu toti invadatorii ce si-ar fi lasat samanta pe aici nu demonstreaza decat necunoasterea problemei. Aveti viziunea asta apocaliptica a violului in masa, a femeilor daco-romane violate si supuse primului mongol venit calare. Asta daca nu sunteti d-l Patapievici.

  D-le cu tot crestinismul real sau presupus, existenta si importanta vrajitoarei si a fusului in eugenia acelor vremuri nu cred ca poate fi negata.

  Lucrurile sunt pe cale sa se lamureasca in urmatorii ani. Genetica o va face fara putinta de tagada. Ultimele analize indica o continuitate de cel putin 2000 de ani si un amestec de arieni si pelasgi.

  Poporul roman si-a pastrat continuitatea genetica in pofida viziunilor ridicole ale unui viol in massa urmat de o noua generatie cu pielea mai inchisa si cu ochi mai oblici.

  Problema familiilor mixte. Dvs. aruncati la gunoi nevoia unei IDENTITATI si LOIALITATI pentru pastrarea sanatatii mentale. Amestecul de populatii si casatoriile mixte duc la aparitia unor indivizi cu identitati incerte si loialitati amestecate. Numarul de parlamentari unguri din JOBBIK cu nume romanesti demonstraza ca amestecul de populatii da cu minus la romani. NICIODATA cu plus. Unguri, bulgari, rusi sau polonezi au beneficiat de un aport de populatie romaneasca intotdeauna mai mare decat romanii de la ei. Ceea ce spune foarte multe. In principal ca aceste popoare sunt mai sanatoase si mai puternice decat “tolerantul” poporul roman. Toleranta – valoarea celor lipsiti de valoare.

  Acele popoare migratoare in afara faptului ca erau extrem de violenti erau si extrem de putini ca urmare a drumului lung si a luptelor continue. In general sfarseau prin a se extermina unii pe altii. Gonitul de nebun prin pusta nu prea permitea un control adecvat al femeilor.

  Multe popoare migratoare erau de rasa alba cu trasaturi similare. In general asimilarea s-a facut in sens invers. Nu romanii au asimilat ci slavii i-au asimilat. Genetic nu s-a schimbat nimic numai lingvistic. Multumita Ortodoxiei grecesti in principal si intrigilor exterminatorilor porfirogeneti.

  Daca tineti cu tot dinadinsul sa va luati informatia de la Neagu Djuvara si ceilalti…. Ma iertati.

  Nu vreti sa scapati de etichete. De unde l-ati bagat pe Hitler in ecuatia asta. Pai daca vorbim de Hitler hai sa vorbim despre Otto Strasser si opozitia unei parti a national-socialistilor la ideea de lebensraum in favoarea dreptului istoric si al teritoriului de etnogeneza.

  Poate elementul fundamental (pe langa intrigile “democratilor”) ce a dus la razboi. Cu toate erorile Buchanan spune ceva in “The Unecessary War”. Poate ar trebui sa cititi – chiar daca e paleo iar programul dvs. e neoconservator.

  Eu ma simt foarte roman si multumit de asta. Si sincer nu vreau decat ca romanismul sa reinvie. Dupa cum imi doresc sa reinvie si francezii, englezii sau germanii. Rusii sau Polonezii sau ungurii sau tiganii. Dar fiecare cu respectarea reciproca a drepturilor ancestrale asupra teritoriului de etnogeneza si in cazul tiganilor intoarcerea pasnica in India. Tara bogata, puternica si mai nou putere nucleara.

  Totusi stand asa de vorba cu dumneavoastra imi vine sa ma fac orice alta – rus, neamt, evreu, italian. Orice. Numai sa nu am conationali ca dvs. Mai loiali unor vorbe decat celor de un sange si de-o lege. Numai ca asta ar insemna sa va las sa castigati fara sa o meritati. Si prea castigati tot de 20 de ani incoace. Numai din vorbe.

  Spuneti ca e deplasata comparatia cu primul razboi. Hai sa detaliem. Cati barbati romani nu isi mai transmit genele – nu sunt casatoriti, casatoriti fara copii, romancele nu mai vor copii ci cariera. Nu este ca si cand ar fi morti? Bine nu sunt morti, sunt virtual castrati. Ne ducem la 20-30% fara doar si poate. Nu mor in transee ci se epuizeaza in Italia, Spania sau aiurea. Insingurati. Fara familii, fara copii. Nu seamana?

  Toate patologiile sociale induse si impuse: droguri, violenta, nesiguranta, comportamente deviante si aberante. Nu seamana cu situatia din timpul razboiului si de dupa razboi.

  Scaderea asta de populatie, deteriorarea biologica a poporului roman nu sunt identice? Demoralizarea si neincrederea nu sunt similare?

  Poate ar trebui sa-i recitim pe clasicii romani si vom intelege.

  Inapoi la rusi. Din 2009 populatia a inceput din nou sa creasca. Fertilitatea a crescut simtitor 1.56 – aceeasi ca in UE 1.57. Datele partiale pe 2010 arata o crestere in continuare. Deci declinul a fost stopat.

  Ceea ce nu e valabil la romani. La noi scad si fertilitatea si numarul de nasteri. Tiganii se inmultesc coplesitor de repede. Asta e adevarul. Fara segregare si retragerea ajutoarelor si indemnizatiilor tiganii ne vor inlocui. Dar asta este programul de guvernare impotriva poporului roman. E “democratie” deci ne tragem un glont in cap la propriu.

  A stiu, vom gasi solutii inteligente ca acestia sa muncesca si sa va plateasca pensia d-le Negrea. Iar dvs. nu veti fi o victima a razboiului pe care ei il duc impotriva noastra. Putinii romani ramasi in tara vor plati taxe mai mari pentru programe si mai minunate de integrare. Vor munci mai mult si vor avea mai putini copii ca sa plateasca educatia copiilor de tigan. Care cumva nu vor mai bate, scuipa, viola colegii de clasa romani si nici profesorii. Eventual vor simti asa o mila fata de romanul garbov din poarta bisericii si ii va da o farama de paine. Ca asa e tiganii – milosi. Numai niste guri rele de reactionari vad lucrurile diferit si impiedica realizarea unei armonii universale.

  Istoria se grabeste iar si dupa prostu-i obicei, nu-i va astepta pe romani sa se trezeasca. Cu siguranta nici pe noi doi.

  • cristiannegrea

   |Author

   Domnule Razvan, constat ca dialogul cu dvs nu este numai un nonsens, ci si o pierdere de vreme, de aceea consider ca nu are rost sa-l mai continuam. Totusi, am sa va raspund, desi mi-e destul de greu sa urmaresc ceea ce doriti sa scoateti in evidenta. Pe rand:
   1. Spuneti ca solutii exista, dar eu si politicienii nu le vedem. Se pare ca nici dvs, din moment ce nu le dati, ci doar niste aberatii despre “barbati romani nu isi mai transmit genele – nu sunt casatoriti, casatoriti fara copii, romancele nu mai vor copii ci cariera. Nu este ca si cand ar fi morti? Bine nu sunt morti, sunt virtual castrati.” Probabil dvs aveti solutia sa-i inmultiti cu forta, atat pe cei fara copii, cat si pe romancele care vor cariera. Si nu-mi amintesc sa va fi “pasat” dvs ceva, cu atat mai putin emigratia sau instabilitatea economica.
   2. Se pare ca dvs numiti “no go zone” regiunile cu infractionalitate ridicata. Aceste gen de regiuni exista in toata lumea, nu doar la noi, si nu sunt zone no go. V-as reaminti ca presa a mai vorbit despre astfele de zone infractionale, dar care au incetat de a mai fi asa dupa cateva descinderi ale politiei si jandarmilor in timpul carora s-au ridicat si pus sub acuzare membri unor clanuri, dar si dupa ce au fost luati la intrebari reprezentanti ai autoritatilor ce ii protejau. Fiindca astfel de clanuri si bande nu pot exista decat cu complicitatea autoritatilor, de cele mai multe ori a celor locale. Iar cand politia si justitia isi fac treaba, lucrurile se schimba. Mai departe, am observat tendinta dvs de a lua cazuri particulare si a le generaliza. De exemplu, in alt comentariu ati generalizat consumul etnobotanicelor la toti tinerii, sau majoritatea lor. La fel o faceti si acum cu un caz tragic, dupa care ma intrebati unde imi este inima. Eu va intreb unde va este mintea, punand astfel de intrebari. In respectivele cazuri, justitia trebuie sa-şi faca datoria, dar nu puteti generaliza comportamentul sau faptele antisociale la adresa unei intregi etnii. Referitor la statisticile dvs privind criminalitatea pe etnii, vorbim in primul rand de statistici, si nu cred ca dvs sunteti in masura sa cititi o statistica. In primul rand, astfel de statistici nu se fac din motive simple, respectiv trebuie luate in calcul prea multe date imposibil de colectat. Nu poti sa spui ca atatea sunt crime comise de negri, atatea de hispanici, atatea de asiatici si atatea de albi. Trebuie tinut cont in primul rand de numarul reprezentantilor fiecarei etnii, apoi de impartirea lor in clase sociale, educatie, studii, mediul in care traiesc, etc. Deoarece tipul de infractiuni difera, de ex pot fi jafuri, infractiuni legate de trafic de droguri, sau in alta clasa sociala sa predomine crima pasionala sau ca rezultat al santajului. Deci mult mai complexe. Si mai este un motiv, ca cei care habar nu au de statistica sa nu le citeasca cum vor ei si sa acuze o natie sau o etnie in mod gratuit.
   3. la partea de istorie, trebuie sa recunosc ca m-ati amuzat teribil. Iar aia cu genetica a fost totala. Banuiesc ca dvs aveti vreun pelasg prin batatura de la care prelevati periodic mostre ADN pentru comparatie, astfel ca sa demonstrati “fara putinta de tagada”. Dupa aceea faceti un ghiveci pe care nu prea l-am putut urmari, ceva cu fusul si vrajitoria, ceva cu pastrarea sanatatii mentale prin identitatea si loialitati (?), ceva complicat, dar sper ca dvs ati inteles unde doriti sa bateti.
   4. referitor la familiile mixte, ati si facut rapid o statistica si romanii au iesit defavorizati, ei isi pierd identitatea prin casatoriile mixte, la noi da cu minus, niciodata cu plus. Aflati ca eu sunt din Ardeal (nu din Bucuresti cum dadeati de inteles) si cunosc nenumarate cazuri in care da cu plus. Cu foarte plus. La fel, cunosc cazuri in Basarabia, unde da cu si mai plus. Tata roman, mama rusoaica, copii mai romani ca noi doi la un loc. Si nu sunt putine cazurile astea. Asa ca nu mai scoateti date aiurea.
   5. patologiile sociale de care spuneti nu sunt nici induse, nici impuse. fiecare are liberul arbitru, poate alege si o face. Un alcoolic nu poate acuza vanzatorul de bauturi ca el este alcoolic. Cea mai simpla solutie e sa dai vina pentru esecuri pe oricine altcineva decat pe tine insuti. Asa e chestia cu cele induse sau impuse. Repet, comparatia cu razboiul e mai mult decat deplasata, se vede ca nu stiti despre ce vorbiti, fara suparare.
   6. revenind la Rusia, una este fertilitatea, alta este sporul natural, iar acesta continua sa fie negativ. nu stiu de unde luati dvs datele acestea (pe 2009 si partiale pe 2010), dar va asigur ca nu sunt reale. Mai departe, doriti sa rezolvati problema tiganeasca: “in cazul tiganilor intoarcerea pasnica in India.” Imi dau seama ca nu stiti pe ce lume traiti. Pai atunci, hai sa-i convingem si pe unguri sa plece pasnic in Asia Centrala. Si pe americani inapoi in Anglia, Italia, Irlanda, sau de unde or mai fi venit. Pe sud-americani in Spania si Portugalia. Ca de, or vrea sa mearga ei pasnic, nu, ca doar asa zice Razvan. Iar daca tiganii nu vor dori sa plece pasnic, ii incarcam in trenuri sub paza si ii expediem. Seamana cu Hitler, nu? Fara etichete.
   7. nu stiu din ce motiv incercati sa includeti o tenta personala, spunand ca v-ati face orice, numai sa nu aveti conationali ca si mine. Sunteti liber, e democratie, va puteti face orice doriti, eu nici nu va opresc, nici nu ma supar. La fel, imi place sau nu-mi place, si eu am conationali ca dvs, dar nu m-as face orice. Imi place ceea ce sunt, roman, si sunt mandru de asta. Si cred ca incerc sa-mi fac, cum pot, datoria de roman. iar aceasta datorie include si punerea in lumina a problemei din articolul care pe dvs v-a revoltat atat de mult.
   Acestea fiind spuse, nu va mai deranjati sa-mi scrieti, aceasta discutie fiind fara sens, iar pentru mine o totala pierdere de vreme, dupa cum am mai spus in introducere. Imi cer scuze cititorilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.