Jiang Zemin ramane indragostit de Romania. Dan Tomozei transmite din China - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Jiang Zemin ramane indragostit de Romania. Dan Tomozei transmite din China

Limba română apreciată la cel mai înalt nivel în China

de Dan Tomozei / Beijing

Ambasadorul României la Beijing, Romulus – Doru Costea, a primit, miercuri, un cadou special din partea fostului preşedinte chinez Jiang Zeming, constând ultima lucrare editorială personală, intitulată „Limba română, 800 de fraze”, apărută în seria „Manualul de limbi străine pentru cadrele de conducere”, îngrijit de Ministerul Chinez de Externe. Jiang Zeming a scris pe cartea oferită oficialului român: „Ofer această lucrare ambasadorului Doru Costea. Cu înaltă consideraţie, Jiang Zeming”.
Ca semn de preţuire a relaţiilor tradiţionale dintre România şi R.P. Chineză, fostul lider chinez a decis să includă limba română între cele mai apreciate limbi de circulaţie internaţională utilizate în China, alături de engleză, franceză, germană, italiană, spaniolă, rusă, japoneză şi arabă. Funcţionarii Ambasadei României din Beijing au primit, de asemenea, un set complet de cărţi. Cadoul special a fost înmânat de o delegaţie a departamentului de limba română a Radio China Internaţional, care a realizat varianta audio a cărţii, delagaţie compusă din profesorul Luo Dongquan şi directorul departamentului, Wu Min.
Romulus – Doru Costea a subliniat, în cadrul discuţiilor, relaţia tradiţională de prietenie româno-chineză, făcând o trimitere la nevoile prezentului. „Suntem într-o altă perioadă istorică. În consecinţă, avem datoria de a acţiona în aşa fel încât această nouă perioadă istorică să fie mai mult decât cele anterioare. Şi ştiu că nu va fi uşor. Pentru că muncim în alte condiţii, pentru că şi China şi România s-au dezvoltat, sunt altceva decât acum 20 – 40 de ani. Înseamnă că putem şi trebuie să construim pe ce am acumulat până acum şi să găsim formulte inteligente de strângere a relaţiilor între profesionişti”, a spus ambasadorul Romulus – Doru Costea.
Fostul preşedinte chinez Jiang Zeming este vorbitor a mai multor limbi străine între care şi româna, fiind un pasionat al poeziei eminesciene. În anii ‘70, acesta a fost prezent în România în cadrul unor proiecte economice, a revenit în 1985 în calitate de ministru al industriei electronice, iar în 1996 a efectuat o vizită de stat în calitate de preşedinte al R.P. Chineze.
Volumul în limba română cuprinde informaţii despre istoria şi cultura României, despre relaţiile bilaterale dintre cele două ţări, dar şi opere semnate de mari nume ale culturii române între care Mihai Eminescu, George Coşbuc, Vasile Alecsandri etc.

Fotografii de la eveniment la Dan Tomozei Blog

Ziaristi Online publica si cateva fotografii ale colegului nostru de presa in prezent rezident in China:

 

Print Friendly, PDF & Email

1 comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.