Presedintele Basescu catre Guvernul 284 al premierul Ponta: Va apropiati de 322! - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Presedintele Basescu catre Guvernul 284 al premierul Ponta: Va apropiati de 322!

REF: Ceremonia de depunere a jurământului de învestitură în funcţie a membrilor Guvernului României

Luni, 7 mai a.c., a avut loc, la Palatul Cotroceni, ceremonia de depunere a jurământului de învestitură în funcţie a membrilor Guvernului României.

Au depus jurământul de învestitură următorii membri ai Guvernului: domnul Victor-Viorel Ponta în funcţia de prim-ministru; domnul Florin Georgescu în funcţia de viceprim-ministru şi ministru al Finanţelor Publice; domnul Ioan Rus în funcţia de ministru al Administraţiei şi Internelor; domnul Andrei Marga în funcția de ministru al Afacerilor Externe; domnul Titus Corlăţean în funcţia de ministru al Justiţiei; domnul Daniel Constantin în funcția de ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale; doamna Mariana Câmpeanu în funcția de ministru al Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale; domnul Daniel Chiţoiu în funcția de ministru al Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri; domnul Ovidiu Ioan Silaghi în funcţia de ministru al Transporturilor şi Infrastructurii; doamna Rovana Plumb în funcţia de ministru al Mediului şi Pădurilor; domnul Eduard Hellvig în funcţia de ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului; domnul Corneliu Dobriţoiu în funcţia de ministru al Apărării Naţionale; domnul Ioan Mang în funcţia de ministru al Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului; domnul Vasile Cepoi în funcţia de ministru al Sănătăţii; domnul Dan Nica în funcţia de ministru al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale; domnul Mircea Diaconu în funcţia de ministru al Culturii şi Patrimoniului Naţional; domnul Leonard Orban în funcţia de ministru al Afacerilor Europene; domnul Mircea Duşa în funcţia de ministru pentru Relaţia cu Parlamentul; domnul Victor Paul Dobre în funcţia de ministru delegat pentru administraţie; domnul Lucian Isar în funcţia de ministru delegat pentru mediul de afaceri; domnul Liviu Marian Pop în funcţia de ministru delegat pentru dialog social.

Vă prezentăm alocuţiunea susţinută de preşedintele României cu acest prilej:

„Încep prin a vă felicita pentru votul pe care l-aţi obţinut astăzi, un vot impresionant, 284 de voturi. Vă apropiaţi de 322, o cifră celebră, care v-a adus noroc data trecută. În acelaşi timp, trebuie să vă spun că aveţi o misiune grea în condiţiile în care Europa încă nu este stabilizată economic şi recesiunea a apărut la orizont în cel puţin zece state din zona euro, din păcate zonă în care noi exportăm preponderent. Aş vrea să vă spun la ce m-aş aştepta de la un guvern, fie el şi de opoziţie faţă de mine. M-aş aştepta în primul rând la o continuare a ceea s-a făcut bun, în mod deosebit în reforma statului şi poate că Legea sănătăţii şi chiar Legea reorganizării administrative pot fi promovate până la alegerile din noiembrie. În acelaşi timp, m-aş aştepta să nu înceapă un proces de restauraţie. În ultimii ani în procesul de reformare a statului s-a dat prioritate unor zone de legislaţie şi de activităţi sociale şi economice care au fost aşezate pe o legislaţie modernă. Şi aici mă refer la noua Lege a salarizării, la Legea pensiilor, la cele patru Coduri şi legile de aplicare a Codurilor pentru justiţie, la Legea micii reforme, la Legea educaţiei şi la Codul Muncii. Poate că ne facem alte priorităţi din cele ce trebuie făcute. De asemenea, m-aş aştepta la o consolidare la ceea ce s-a întâmplat în ultimii ani, adică o izolare a instituţiilor statului de partide, şi nu a tuturor instituţiilor statului. Mă refer la parchete, mă refer la Parchetul General şi DNA, desigur, mă refer la serviciile de informaţii, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi la CSM. Cred că sunt nişte câştiguri extraordinare prin faptul că aceste instituţii nu au mai fost o anexă a partidelor aflate la guvernare, nici prin numirile care s-au făcut şi nici prin relaţiile dintre guvern şi aceste instituţii.

De asemenea, mă aştept să găsiţi soluţii de creare de locuri de muncă. Foarte mulţi cred că nu acesta ar fi cel mai important lucru. Vreau să ştiţi că deficitele structurale majore pe care le avem la fondul de pensii şi la fondul de sănătate provin exact din faptul că nu reuşim să creăm un număr mare de noi locuri de muncă. Şi aici probabil că investiţiile în minerit – şi nu am nicio reţinere să spun din nou – exploatările de aur, de cupru, sunt o soluţie datorită creşterii preţului acestor materiale pe piaţa mondială. Sigur, modul cum să fie făcut este o problemă a Guvernului. Dar cred că aici avem o soluţie aş spune cu resurse proprii. Nu trebuie neapărat să stăm în aşteptarea unui investitor care să mai vină să mai facă un mall. Avem obiectul muncii aici. Şi m-aş mai aştepta la o bună colaborare în tot ce înseamnă probleme de interes naţional. Puteţi fi siguri că în mine aveţi un partener. În acelaşi timp, am rugămintea să înţelegeţi că nu am dreptul moral să rămân impasibil dacă un proces de restauraţie în educaţie, spre exemplu, s-ar produce sau în noua legislaţie a muncii sau în legislaţia pentru justiţie, pentru că aceste lucururi s-au obţinut cu sacrificii politice enorme, cu costuri politice enorme şi guvernele care au fost înaintea dumneavoastră, cu toate criticile ce le-au fost adresate, fie că vorbim de guvernul Boc sau de guvernul Ungureanu, dar în mod deosebit guvernul Boc şi-a asumat acest proces de reformă a statului. Altfel, în ceea ce mă priveşte, vă asigur de toată bună-credinţa atât timp cât lucrurile merg înainte. Vă mulţumesc mult şi vă doresc mult succes, pentru că succesul dumneavoastră este şi succesul României! Am convingerea că maturitatea pe care o au partidele care formează actuala coaliţie justifică speranţa mea ca echilibrele, cu greu restabilite după 2008, vor fi menţinute în continuare. Vă mulţumesc mult şi vă doresc mult succes încă o dată! Bună seara!”

Departamentul de Comunicare Publică
07 Mai 2012

Sursa si Foto: Presidency.Ro

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.